Cîțu, despre amânarea ratelor: Vom veni rapid cu normele de aplicare

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a transmis într-un mesaj video pe Facebook că Guvernul va „reveni rapid săptămâna viitoare, luni sau joi”, cu normele de aplicare ale ordonanței de urgență (OUG) privind amânarea cu 9 luni a plății ratelor de către români la bănci.

Florin Cîțu a spus, într-un mesaj video postat pe Facebook, că ordonanța „este unică în Europa”: “Această ordonanţă este unică în Europa pentru că se referă la toţi debitorii, persoane fizice şi persoane juridice, pentru toate tipurile de credite. Suspendarea se aplică pe o perioadă de una până la 9 luni. Sunt mai multe ţări care fac acest lucru pe o perioadă de trei luni, o lună, ş.a.m.d. Vom veni cu normele de aplicare foarte rapid, sper luni în şedinţă de Guvern dacă nu cel mai târziu joi”.

Ministrul Finanţelor a precizat că, în cazul în care este nevoie, perioada pentru cererile de suspendare va fi prelungită şi după perioada stării de urgenţă.

Totodată, Florin Cîţu a adăugat: “O acuzaţie pe care o tot aud, că băncile nu pierd nimic. Asta o spun oameni care nu au lucrat niciodată în sistemul financiar-bancar. În Ordonanţă nu scrie nimic de comisioane. Comisioanele sunt susţinute pe toată perioada de sistemul financiar-bancar. Faptul că băncile nu primesc aceste rate pe toată această perioadă înseamnă că trebuie să se finanţeze din piaţă cu dobândă, iar această dobândă este susţinută tot de bănci. Nu există nimic în această ordonanţă despre aceste costuri”.

Asociaţiile care reprezintă consumatorii au acuzat că ordonanța nu sprijină în mod real debitorii, ci acordă beneficii substanţiale băncilor şi instituţiilor financiare nebancare, fiind sunt chiar mai dezavantajoase decât unele dintre soluţiile propuse de anumite bănci.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.