Ciucă, la Dacia Mioveni: Schemă de ajutor pentru marii consumatori de energie

Premierul Nicolae Ciucă a mers în vizită la uzina Dacia Mioveni, în 13 octombrie, a doua zi după ce Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență (OUG) 138 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat întreprinderilor din sectoarele considerate a fi expuse unui risc real de relocare a emisiilor de dioxid de carbon din cauza costurilor indirecte semnificative pe care le suportă efectiv ca urmare a transferării costurilor emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul energiei. 

Prim-ministrul a declarat, totodată, că Ordonanţa de Urgenţă (OUG) 116/2022 va fi modificată în Parlament, astfel încât raportarea pentru calculul facturilor la energie să se facă la consumul curent, adică la cel real. Adoptată în 31 august a.c., ordonanța prevede o compensare a prețurilor la energie și gaze, pentru următorul an (până la 31 august 2023), prin raportarea la consumul din anul anterior, adică din 2021.  

Precizările premierului:

„Am continuat analizele în guvern, pentru a veni cu cele mai potrivite soluții de completare a pachetului de măsuri în domeniul energiei, destinate protejării cetățenilor și economiei de efectele creșterii prețurilor.

Soluția pe care o susținem este ca raportarea pentru calculul facturilor la energie și pentru aplicarea măsurilor de sprijin să se facă la consumul curent, și nu la o perioadă anterioară. O astfel de soluție este în avantajul cetățenilor. Iar responsabilitatea noastră este să găsim calea cea mai simplă și eficientă pentru români, dar și pentru instituțiile care aplică legea.
 
De asemenea, extindem măsurile de sprijin pentru cetățeni și pentru economie. Pentru marii consumatori industriali, așa cum este și Uzina Dacia, pe care am vizitat-o astăzi, un brand românesc cu lungă tradiție, am operaționalizat o schemă de ajutor de stat în valoare de 1,5 miliarde de euro. Susţinerea activităţii marilor consumatori de energie este decisivă pentru creşterea competitivităţii companiilor şi pentru păstrarea locurilor de muncă.
 
Sprijinim economia și suntem alături de toți cetățenii noștri, precum și de cetățenii Republicii Moldova. Din solidaritate cu frații noștri de peste Prut, care se confruntă și ei cu probleme legate de asigurarea energiei, vom acorda ajutor constând în lemn pentru foc și energie în condiții accesibile. Rămânem solidari pentru a depăși cu bine iarna și criza energetică”.
 
Schema de ajutor de stat, în perioada 2022-2030
 
De schema de ajutor de stat vor beneficia marii consumatori de energie, în perioada 2022-2030. „Ordonanţa de Urgenţă a fost adoptată în urma deciziei Comisiei Europene privind autorizarea noii scheme de ajutor de stat acordate întreprinderilor din sectoarele energointensive în valoare de 1,5 miliarde de euro, prin care se va acorda o compensaţie parţială întreprinderilor mari consumatoare de energie confruntate cu o creştere a preţurilor la energie electrică ce rezultă din costurile indirecte ale emisiilor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS)”, a informat Guvernul.
 
De aceste măsuri vor beneficia întreprinderile care îndeplinesc cumulativ, la data înregistrării cererii de finanţare, următoarele criterii de eligibilitate:
 
a) dezvoltă operațiuni industriale active în unul din sectoarele și subsectoarele eligibile prevăzute în Anexa OUG;
 
b) au suportat costuri cu emisii indirecte în perioada 2021-2030;
 
c) nu înregistrează debite restante la bugetul general consolidat al statului sau la bugetele locale;  
 
d) nu se află în procedură de executare silită, insolvență, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională, lichidare sau suspendare temporară a activității;  
 
e) nu sunt întreprinderi în dificultate în sensul Orientărilor Comisiei Europene privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate;  
 
f) nu fac obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat ilegal sau incompatibil cu piața internă pentru care există o decizie a Comisiei Europene de recuperare;  
 
g) nu datorează sume care trebuie rambursate, ca efect al unor decizii de recuperare ale Ministerului Energiei.
 
Autoritatea responsabilă cu administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Energiei.
 
 
Iată și precizările premierului Nicolae Ciucă referitoare la Dacia Mioveni:
 
„Am vizitat astăzi Uzina Dacia Mioveni și am discutat cu managementul companiei despre importanța sectorului auto pentru economia românească și viitorul acestei industrii.
M-am bucurat să constatat că la Uzinele Dacia sunt proiecte noi, există perspectivă în tot ceea ce înseamnă desfășurarea activității pe următorii 10 ani și dincolo de acest termen, iar acest lucru ne face să privim cu optimism spre viitor.
 
 
Faptul că la Mioveni se produce o mașină în mai puțin de un minut și că pe linia pe care am vizitat-o au fost realizate peste 3 milioane de motoare din 2014 până în prezent, sunt confirmări ale competitivității acestei uzine cu tradiție în România.
 
Pe platformă lucrează 15.000 de oameni angajați direct și există, de asemenea, o colaborare prin care se asigură locuri de muncă pentru alte 150.000 de persoane. Prin urmare, și contribuția în plan social este remarcabilă.
 
 
Dacia are forța de a menține vie capacitatea industriei românești de a traversa crizele acestei perioade, dar și de a se transforma din mers, venind în întâmpinarea standardelor așteptate de clienți. Noile tehnologii, transformarea digitală, respectul față de mediu proiectează viitorul fabricilor care au produs deja peste 8 milioane de mașini în rândul marilor branduri de succes la nivel european.
 
Dacia este dovada că inovarea, viziunea, tenacitatea și managementul performant înseamnă succes garantat! Uzina și-a propus ca, începând cu 2030, să aibă emisie de carbon zero, ceea ce este, de asemenea, foarte important, iar anul viitor urmează să intre pe linia de producție și un nou automobil hibrid, planuri ce se înscriu în atingerea obiectivelor noastre pentru un mediu mai curat.
 
În programul de guvernare am menținut și anul acesta Programul Rabla şi vom continua ca și în anul viitor să avem asumat acest program. Trebuie să avem în vedere- chiar a fost o discuție în acest sens – atât creșterea valorii financiare a programului, cât și a sumei de compensare, având în vedere rata inflației.
 
Mulțumesc echipei de conducere a platformei Dacia Pitești și tuturor celor care își desfășoară activitatea în această uzină cu tradiție și cu o istorie de 54 de ani.
Perioada pe care o traversăm întărește dorința guvernului de a sprijini mediul de afaceri, industria noastră, alături de care susținem economia și consolidăm locurile de muncă ale românilor.
 
 
Avem deja o serie întreagă de programe în derulare pentru sprijinul IMM-urilor, dar trebuie să ne asigurăm că acordăm atenția cuvenită și producătorilor industriali de anvergură. Este responsabilitatea noastră, a guvernului, să menținem această linie de dialog permanent și să găsim soluții împreună pentru a oferi garanția că ştim să ne folosim resursele și oportunitățile pe care țara noastră le are și, în egală măsură, ne îngrijim ca oamenii ai aibă siguranța locurilor de muncă”.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.