Clariant, prima lopată la fabrica de etanol celulozic sunliquid de la Podari

Clariant a marcat în 12 septembrie la Podari, în cadrul unei ceremonii oficiale, începutul construirii primei fabrici sunliquid®, care va produce la scară largă etanol celulozic obținut din reziduuri agricole.

Prima lopată la evenimentul de lansare a construirii fabricii sunliquid® Clariant de la Podari, Jud. Dolj (de la stânga la dreapta): E.S. Dl. Urs Herren, Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Claudiu Mareș, Secretar de Stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Anton Anton, Ministrul Energiei, Paula Pîrvănescu, Secretar de Stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Christian Kohlpaintner, Membru al Comitetului Executiv Clariant, Ion Prioteasa, Președintele Consiliului Județean Dolj, Philippe Mengal, Executive Director BBI JU, Constantin Gheorghiță, Primar al comunei Podari, Oliver Kinkel, Head of Region Europe Clariant, Dragoș Gavriluță, Director de Proiect sunliquid Romania Clariant, Markus Rarbach, Head of Business Line Biofuels & Derivatives, Clariant, Martin Vollmer, Chief Technology Officer Clariant (Foto: Clariant)

În cadrul acestei unități, tehnologia sunliquid® dezvoltată de companie va fi folosită pentru prima dată la scară industrială. La ceremonia de la Podari, județul Dolj, au participat oficialități ale Guvernului României, precum și ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Excelența Sa dl. Urs Herren. Delegația reprezentanților Clariant la ceremonie a fost condusă de dl. Christian Kohlpaintner, Membru al Comitetului Executiv.

Christian Kohlpaintner, Membru al Comitetului Executiv al Clariant, declară: “După mai mult de un deceniu de cercetare și dezvoltare, Clariant investește peste 100 de milioane de euro în prima sa fabrică sunliquid®. Această tehnologie reprezintă un pionierat nu numai în Europa, ci și la nivel global. Mai mult, în cooperare cu instituțiile europene și naționale, Clariant sprijină transformarea industrială a unei regiuni, prin această investiție semnificativă”.

Construirea fabricii reprezintă cel mai mare angajament industrial din regiune din partea unei corporații internaționale.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, prin cel de-al Șaptelea Program Cadru pentru cercetare și dezvoltare tehnologică, prin acordul de finanțare nr. 322386 (FP7 SUNLIQUID) și de Bio-Based Industries Joint Undertaking, în cadrul programului de cercetare și inovare al Uniunii Europene “Orizont 2020”, prin acordul de finanțare nr. 709606 (BBI LIGNOFLAG)

La capacitate maximă, fabrica va procesa aproximativ 250.000 de tone de paie de grâu și alte cereale, provenite de la fermierii locali, rezultând anual 50.000 de tone de etanol celulozic. Produsele rezultate din acest proces vor fi utilizate pentru obținerea energiei regenerabile, astfel încât unitatea va putea funcționa independent de combustibilii fosili. Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, cu impact neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Fabrica de ultimă generație ce va fi construită la Podari demonstrează că tehnologia sunliquid® este competitivă, sustenabilă și viabilă la scară industrială, unitatea de producție având și un rol important ca punct de referință pentru marketingul licențelor sunliquid® la nivel global.

Localizarea fabricii lângă Craiova s-a datorat existenței unei surse sigure de aprovizionare cu materii prime în zonă, precum și infrastructurii logistice și industriale din regiune. Construcția unității de producție va oferi o serie întreagă de beneficii pentru regiunea din vecinătatea Municipiului Craiova.

Aceasta le va permite agricultorilor locali să comercializeze pentru prima dată la scară industrială paie, care erau anterior deșeuri agricole practic inutilizabile. Etapa de construire a fabricii va oferi de lucru pentru câteva sute de muncitori de la companii locale de construcții.

Odată finalizată, se așteaptă ca fabrica să furnizeze aproximativ 300 de locuri de muncă permanente pentru industriile colaterale care deservesc unitatea, precum și pentru transportul și depozitarea materiei prime. Fabrica va avea 100 până la 120 de angajați. Clariant intenționează să recruteze forța de muncă la nivel local, asigurându-i instruirea atât în ​​laboratoarele proprii din Planegg, lângă Munchen, cât și în fabrica din Straubing, Bavaria.

sunliquid® – un biocombustibil sustenabil și avansat

Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, sustenabil, cu un impact neutru din punct de vedere al carbonului emis. Este fabricat din reziduuri agricole precum paie de grâu și resturi vegetale de porumb, care sunt furnizate de agricultori. Paiele sunt transformate în zaharuri celulozice.

Acest proces este urmat de fermentație, pentru a produce etanol celulozic. Deoarece sunt utilizate reziduurile de plante, etanolul celulozic permite extinderea producției curente de biocarburanți la noi materii prime, îmbunătățind în același timp atât eficiența, cât și sustenabilitatea biocarburanților. Zaharurile celulozice au, de asemenea, potențialul de a servi ca bază pentru producția viitoare de substanțe chimice biologice.

Tehnologia sunliquid® presupune un proces complet integrat, construit pe o tehnologie consacrată. Caracteristicile inovatoare ale tehnologiei, cum ar fi pretratarea fără substanțe chimice, producția integrată de enzime specifice pentru materiile prime și fermentarea simultană a zahărului C5 și C6 asigură o eficiență optimă a costurilor.

www.clariant.com

www.sunliquid.com

Clariant este lider mondial în producția de substanțe chimice specializate, având sediul în Muttenz, lângă Basel/Elveția. La data de 31 decembrie 2017, compania avea un număr total de 18.135 de angajați. În anul fiscal 2017, Clariant a înregistrat vânzări de 6.377 miliarde de franci elvețieni din afacerile în derulare. Compania activează în patru domenii de business: Produse Chimice de Îngrijire, Cataliză, Resurse Naturale și Materiale Plastice și Învelișuri. Strategia organizației Clariant se bazează pe cinci piloni: accentul pe inovație prin cercetare și dezvoltare, valoare adăugată și sustenabilitate, repoziționarea portofoliului, accelerarea creșterii și creșterea profitabilită

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.