CNAIR: Peste 1.130 de utilaje la deszăpezire (video)

După o noapte de Cod Galben de ninsori, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) informează că drumarii au acționat cu 1.131 utilaje de deszăpezire și au împrăștiat 7.182 de tone de material antiderapant, în perioada 10 ianuarie ora 17.00 – 11 ianuarie ora 5.30, pe întreaga rețea de drumuri naționale și autostrăzi.

DRDP București a scos pe străzi 264 de autoutilaje și a răspândit 1.716 tone de material antiderapant, în timp ce DRDP Craiova – 210 autoutilaje și 1.109 tone material antiderapant, DRDP Timișoara – 178 autoutilaje și 1.759 tone material antiderapant, DRDP Cluj – 159 autoutilaje și 1.348 tone material antiderapant, DRDP Brașov – 187 autoutilaje și 1.015 tone material antiderapant, DRDP Iași – 63 autoutilaje și 229 tone material antiderapant, iar drumarii de la DRDP Constanța au patrulat cu 70 autoutilaje.
 

Ministrul Cătălin Drulă a convocat, pe 10 ianuarie, directorii responsabili din cadrul Comandamentului Central de Iarnă de la nivelul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, pentru a evalua acțiunile responsabililor din zonele afectate de înrăutățirea condițiilor meteorologice, dar mai ales situația din teren.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod Galben de ninsori abundente, strat de zăpadă consistent, intensificări ale vântului, valabilă în 20 de județe din jumătatea de sud a țării, începând din 10 ianuarie până pe 11 ianuarie la ora 14.00.

Totodată, potrivit unei informări a meteorologilor, până pe 13 ianuarie, ora 10:00, în cea mai mare parte a țării vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare, în general moderate cantitativ, dar și polei.

Ministrul Cătălin Drulă a subliniat că, în aceste situații, toți cei angrenați în asigurarea desfășurării traficului în condiții de iarnă trebuie să acționeze profesionist și eficient pentru ca toți călătorii să ajungă la destinație în siguranță.

„Zilele acestea vor fi pentru unii manageri o ocazie de evaluare a capacității lor de a gestiona provocările vremii nefavorabile. Nimeni nu poate să vină acum la mine și să îmi spună că au probleme la contractele privind deszapezirea, că nu au stocuri sau că nu sunt în stare să își organizeze personalul”, a avertizat ministrul.

Pentru că informarea rapidă a publicului este prioritară în astfel de condiții, ministrul a cerut ca instituțiile din cadrul Comandamentului Central de Iarnă să comunice permanent cu presa „orice aspect ce ține de desfășurarea călătoriilor în siguranță”.

Având în vedere criza sanitară reprezentată de epidemia COVID-19 în România „nu ne permitem ca echipajele de urgență să fie întârziate în intervențiile lor”, a concluzionat ministrul Cătălin Drulă. 

Responsabilii din fiecare domeniu au prezentat măsurile dispuse, precum și stocurile de materiale, personalul mobilizat și utilajele disponibile.

Astfel, în cazul CNAIR, în zonele care au intrat sub atenționarea meteorologică reprezentanții DRDP București, DRDP Craiova, DRDP Timișoara, DRDP Brașov au precizat că sunt asigurate următoarele:

Număr utilaje proprii/prestatori – 831

Tone sare – 112.211

Tone nisip – 16.383

Clorură – 1605,25 tone

În ceea ce privește CFR Infrastructură, comandamentele teritoriale de iarnă ale Regionalelor CF București, Craiova și Timișoara sunt activate pentru următoarea perioadă, în care au fost anunţate fenomene meteo nefavorabile.

Dispeceratele vor funcţiona în dispozitive complete, regionalele de cale ferată din sudul țării fiind dotate cu utilaje de intervenţie, cu care se va acționa dacă situația  o impune.

De asemenea, personalul feroviar va acţiona, funcţie de evoluţia acestor fenomene meteorologice, cu utilaje speciale de intervenţie, astfel:

  • 587 salariaţi
  • 10 pluguri pentru deszăpezire
  • 5700 parazăpezi montate

În cazul transportului feroviar de călători cu operatorul național, CFR Călători, au fost luate măsuri pentru ca, în cazul apariției unor evenimente care determină oprirea trenurilor pe traseu, să fie asigurat transferul călătorilor, împreună cu cei de la CFR Infrastructură, dar și acordarea de asistență. Totodată sunt asigurate locomotive Diesel apte pentru remorcarea trenurilor de călători și personal pentru deservirea acestora.

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a traficului pe aeroporturile din țară sunt pregătite 161 de utilaje de intervenție și stocuri de materiale degivrante lichide (441.450 litri) și solide (364.375 kg)

Totodată, în prezent sunt pregătite pentru intervenție utilajele necesare pentru spargerea gheții de pe Dunăre în cazul în care temperaturile scad sub limita înghețului.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.