Comandament de iarnă la Ministerului Transporturilor

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a convocat, în 9 decembrie, Comandamentul central de iarnă, pentru a afla stadiul pregătirilor.

În cazul infrastructurii rutiere au fost constituite următoarele stocuri de materiale antiderapante și substanțe chimice:

– Sare – 221.161 tone;

– Nisip – 30.011 tone;

– Produs ecologic – 293 tone;

– Clorura de calciu CaCl2 – 2.197 tone;

– Motorina lichidă (stoc 14 zile) – 1.135 tone.

CNAIR are pregătite 789 utilaje proprii și 2.581 utilaje închiriate.

În cazul infrastructurii feroviare, reprezentanții CFR Infrastructură au precizat că au pregătite pentru intervenție:

– 33 pluguri (15 hidraulice si 18 simple), toate funcționale;

– 108 mijloace de intervenție (drezine CIRA și UAM) și 74 drezine pantograf care vor acționa în caz de deranjamente;

– 2.835 de instalații funcționale pentru topirea zăpezii şi a gheții în cazul macazelor.

De asemenea, sunt programate pentru a fi montate 25.260 de panouri parazăpezi, în zonele de linii cu risc major de înzăpezire;

Au fost finalizate procedurile de achiziție a unor materiale (panouri parazăpezi, motorină, petrol lampant, acumulatori de tracțiune, sare, mături, facle, razuri etc.), iar CFR Infrastructură are asigurat stocul de combustibil (399 tone la data curentă) necesar pentru funcționarea mijloacelor de intervenție (pluguri de zăpadă, drezine UAM și CIRA), combustibil care se furnizează în baza Acordului-cadru în vigoare pentru furnizarea de combustibil tip motorină.

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a traficului pe aeroporturi sunt pregătite 156 de utilaje de intervenție și stocuri de materiale degivrante lichide (439.100 litri) și solide (390.525 kg)

Totodată, sunt pregătite pentru intervenție utilajele necesare spargerii gheții de pe Dunăre, în cazul în care temperaturile scad sub limita înghețului.

Ministrul Bode  a solicitat ca toate unitățile implicate în activitatea Comandamentului să comunice la intervale scurte de timp, prin intermediul presei și a rețelelor sociale, datele cu privire la starea fiecărui tip de infrastructură pentru ca toți cei interesați să fie informați din timp și pentru a preveni situațiile nedorite.

„Am alocat toți banii necesari pregătirii pentru perioada de iarnă. Precum bine știți, Ministerul și, implicit, companiile au beneficiat de 3 rectificări bugetare pozitive. La acest moment, din datele pe care mi le-ați pus la dispoziție, consider că sunteți pregătiți să interveniți ori de câte ori este nevoie, astfel încât să nu avem nici un fel de problemă pe infrastructura de transport. Știu că mai aveți mici probleme în ceea ce privește încheierea acordurilor cadru la unele DRDP-uri și aștept să rezolvați cât mai repede această situație. Colaborarea cu reprezentanții Poliției din teritoriu va fi una corespunzătoare, în condițiile în care au fost deja încheiate protocoalele necesare. (…) Vă atrag atenția că cei care nu își fac treaba vor plăti cu funcția”, a spus ministrul Lucian Bode.  

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.