Comerțul auto, în creștere în S1

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în primul semestru (S1) faţă de aceeași perioadă a anului trecut, cu 9,0% ca serie brută și cu 10,8% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, relevă datele comunicate în 13 august de Institutul Național de Statistică (INS).

foto: Jean-Mihai Pâlșu

Avansul ca serie brută s-a datorat creşterilor înregistrate la comerţul  cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea  motocicletelor (+22,4%), comerţul cu autovehicule (+17,4%) şi la activităţile provenite  din comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2,7%).

Totodată, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 5,1%  mai  mare comparativ  cu perioada 1.I-30.VI.2017, provenită de la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+5,9%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+5,3%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+3,8%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+3,6%) şi de la  serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+2,2%).

Ca serie ajustată, serviciile au înregistrat o cifră de afaceri cu 4,5%  mai  mare comparativ cu primul semestru din 2017.

Iunie 2018 comparativ cu mai  2018

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna iunie 2018, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 0,3% ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-6,1%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-3,3%). Creşteri au înregistrat comerţul cu autovehicule (+2,3%) şi comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+1,7%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2018, comparativ cu luna precedentă a înregistrat o scădere cu 1,4%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna iunie 2018, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o creştere cu 3,1% datorată creşterilor înregistrate la activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+8,9%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+3,6%) şi la serviciile  de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+1,5%). Scăderi au înregistrat activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-3,8%) şi la activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-0,6%).

Volumul cifrei de afaceri, pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2018 faţă de luna precedentă a înregistrat o scădere cu 0,8%.

Iunie 2018 comparativ cu iunie 2017

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie  brută, în luna iunie 2018, comparativ cu luna iunie 2017 a înregistrat o creştere cu 7,3% datorată creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea  motocicletelor (+19,4%), comerţul cu autovehicule (+16,8%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+2,1%). Scăderi au înregistrat activitǎţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-18,1%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2018 a  înregistrat o creştere cu 9,7% faţă de luna iunie 2017.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna iunie 2018 a înregistrat o cifră de afaceri cu 1,3% mai mare comparativ cu luna iunie 2017, provenită de la activităţile de  jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+10,2%) şi de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+7,4%). Scăderi au înregistrat activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-9,3%), activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-5,2%) şi la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-0,2%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna iunie 2018 a  crescut cu 0,7% comparativ cu luna iunie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.