Comerţul cu amănuntul, în creștere

  Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut cu 6,5% ca serie brută și cu 7,5 ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2107, potrivit datelor comunicate în 3 august de Institutul Naţional de Statistică.

  Foto: Jean-Mihai Pâlșu

  Avansul ca serie brută s-a datorat creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+7,4%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,4%).

  Avansul ca serie ajustată a fost generat de creşterile vânzărilor de produse nealimentare (+8,9%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,4%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+5,3%).

  În iunie comparativ cu luna mai, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut în iunie cu 1%, ca serie brută, , ca urmare a scăderilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-3,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,6%). Vânzările de produse nealimentare au crescut cu 0,3%.

  În aceeași perioadă, dar ca serie ajustată, afacerile au scăzut cu 0,1% ca serie ajustată, ca urmare a scăderilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-2,3%). Cresteri au înregistrat vânzările de produse nealimentare (+1,2%) şi vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun .

  În luna iunie 2018 faţă de luna iunie 2017, afacerile au crescut cu 7% şi cu 7,9% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

  Faţă de luna iunie a anului trecut, volumul cifrei de afaceri a crescut, serie brută, cu 7%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+8,2%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,4%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,8%).

  În aceeași perioadă, dar ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat o creştere cu 7,9% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+9,1%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,1%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+6,1%).

  LĂSAȚI UN MESAJ

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.