Compania petroliera sarba NIS vine in Romania

 

 

Compania petroliera sarba NIS, controlata de grupul rus Gazprom, a anuntat vineri ca vrea sa se extinda in Romania, Bulgaria, Ungaria si Bosnia, astfel ca a infiintat subsidiare in aceste tari.

 

Gazprom Neft, divizia petroliera a gigantului Gazprom, a platit 400 de milioane de euro in 2009 pentru 51% din actiunile NIS si si-a urcat participatia la 56,15% in luna martie a acestui an, pentru alte 40,3 milioane euro. NIS a inregistrat un profit net de 21,4 milioane de euro in prima jumatate a acestui an, dupa ce a inregistrat pierderi de 9,6 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Compania vrea sa-si tripleze productia de petrol si sa-si dubleze vanzarile pana in 2020, pentru a deveni liderul regional al pietei. ‘Inregistrarea subsidiarelor in Romania, Bulgaria, Ungaria si Bosnia este un pas al NIS catre realizarea strategiei de dezvoltare a afacerilor din regiunea Balcanica si prima faza a intrarii active pe aceste piete’, se arata intr-un comunicat transmis vineri de NIS.

NIS si compania East West Petroleum Corporation, cu sediul in Canada, au semnat in luna mai un acord pentru dezvoltarea a patru blocuri de explorare de petrol si gaze in Romania. Anterior, NIS anuntase ca vrea sa investeasca 740 milioane de dolari in 2012 pentru modernizarea a doua rafinarii, pentru a aduce calitatea carburantilor produsi la standardele Uniunii Europene.

In luna mai anul acesta, compania NIS a transmis o scrisoare de intentie pentru preluarea retelei de benzinarii din Romania a grupului Rompetrol, care insa a declinat oferta. Grupul Rompetrol isi evalueaza reteaua de benzinarii din Romania la 500-600 milioane euro. (M.S.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.