Companiile consideră inoportună renunțarea la cota unică

Companiile consideră inoportună renunțarea la cota unică, conform unui sondaj PwC România. Ministerul Finanțelor va face o analiză a sistemului de taxe în 2022, iar ANAF demarează controale împreună cu Inspecția Muncii.

Renunțarea la cota unică și introducerea unui sistem de impozitare progresivă sunt considerate inoportune de 90% dintre respondenții la un sondaj realizat de PwC România, în pregătirea Conferinței Anuale de Taxe.

În schimb, opiniile sunt împărțite atunci când vine vorba de reducerea cotei de TVA la 0% la alimente, despre care 56% cred că va avea un impact pozitiv sau despre modificarea sistemului de impozitare a proprietăților, pe care 54% o consideră necesară.

Aceste subiecte, precum și măsurile care se pregătesc pe termen scurt pentru digitalizarea administrației fiscale și în zona legislației fiscale, au fost discutate în cadrul conferinței de către reprezentanții PwC România cu Mirela Călugăreanu, președinte ANAF și Alin Chitu, secretar de stat Ministerul Finanțelor Publice.

„România are nevoie de o reformă fiscală, dar care să fie cu adevărat echitabilă și fundamentată. Discutăm de revenirea la impozitul progresiv de câțiva ani, dar fără să facem o analiză serioasă. Mediul de afaceri susține în continuare cota unică care, încă de la implementare, a reprezentat un brand de atragere a investițiilor. La acest moment cred că ANAF nu este pregătită să schimbe paradigma pentru a răspunde unei impozitări progresive. Dacă vrem să facem acest lucru, trebuie să avem o discuție așezată cu toți factorii de decizie la masă și, dacă se ia decizia politică de modificare, să avem la dispoziție o perioadă rezonabilă pentru pregătire”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Liderul Serviciilor de Fiscale și Juridice PwC România.

Ministerul Finanțelor are în plan realizarea acestei analize împreună cu instituțiile internaționale, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

„Obiectivul nostru este să avem un sistem eficient, un sistem echitabil din perspectiva impozitării individului. În acest context ambele variante – cota unică sau cota progresivă –  au meritele lor. Să vorbim doar despre cotă progresivă nu adresează principala problemă și anume contribuțiile sociale. Pentru că principala presiune pe salarii vine din zona de contribuții sociale. Noi nu avem un obiectiv în PNRR de a schimba anumite lucruri în taxe, doar sunt menționate impozitul pentru microîntreprinderi și facilitățile fiscale din construcții. Ne-am ferit să avem obiective în cadrul unui impozit. Am zis să ne dăm puțin timp pentru a face o analiză. Primul pas este să ne asumăm ce vrem să facem în următorii ani”, a explicat Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice.

Întrebată dacă ANAF e pregătită pentru implementarea unui sistem progresiv de impozitare, președintele instituției a spus că e nevoie de un termen rezonabil. ”Dacă vorbim de predictibilitate, vorbim de predictibilitate nu numai din perspectiva mediului de afaceri, ci și a instituției de administrare fiscală din România. Implementarea oricărei decizii care înseamnă o modificare legislativă, ANAF trebuie să o pună în aplicare dar are nevoie de un termen rezonabil”, a precizat Mirela Călugăreanu.

ANAF demarează controale împreună cu Inspecția Muncii și își propune finalizarea a trei mari proiecte de digitalizare în acest an

Președintele ANAF a anunțat demararea unor controale privind munca de către ANAF și Inspecția Muncii, precum și trei mari proiecte de digitalizare care vor finalizate în acest an, pentru a respecta prevederile PNRR, cu impact semnificativ pentru contribuabili, respectiv: sistemul Trafic Control, proiectul Sfera – interoperabilitatea cu sistemele informatice ale altor instituții ale statului  și platforma Big data APIC – gestionarea unui volum masiv de date și analiză risc.

„Ne-am propus împreună cu colegii de la Inspecția Muncii un plan comun pentru prevenirea muncii subdeclarate – este o țintă în PNRR -,  care va deveni operațional în partea a doua a lunii martie. Contribuabilii trebuie să se aștepte la verificări tematice din această perspectivă. Această activitate va avea un rol extrem de important, știți că an de an pe Semestrul European multe critici au venit în zona aceasta, cum că instituțiile cu atribuții în domeniu nu au colaborat corespunzător astfel încât să se înregistreze o diminuare semnificativă a fenomenului de nedeclarare și subdeclarare din această perspectivă, desigur și cu consecințe în ceea ce privește încasarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale (…) Trebuie să recunoaștem că avem un decalaj fiscal și în zona colectării impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale, de aceea (…) trebuie să încercăm să-l reducem”, a declarat Mirela Călugăreanu, președintele ANAF.

PwC România organizează, în perioada 23 – 24 februarie, a 18-a ediție a Conferinței Anuale de Taxe 2022: „Află acum. Află ce urmează: Cum gestionăm schimbarea continuă?”. În cadrul acesteia, Daniel Anghel, Partener, Liderul Departamentului de consultanță fiscală și juridică, Ionuț Simion, Andreea Mitiriță, Ruxandra Târlescu și Diana Coroabă, Parteneri PwC România și Dan Dascălu, Partener D&B David și Baias au dezbătut propunerile de schimbare a Codului fiscal și proiectele de modernizare a ANAF cu Mirela Călugăreanu, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.