Conectivitatea de bază a transportului aerian, în caz de Brexit fără acord

Uniunea Europeană ia măsuri pentru a atenua efectele unei perturbări grave a conectivității aeriene dintre UE și Regatul Unit pentru pasageri și mărfuri în eventualitatea unei retrageri a Regatului Unit din UE fără niciun fel de acord. Ambasadorii statelor membre, reuniți în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți al Consiliului, au aprobat în 15 februarie un mandat acordat Președinției României la Consiliul UE pentru a negocia cu Parlamentul European cu privire la o propunere care permite transportatorilor cărora li s-au acordat licențe în Regatul Unit să furnizeze servicii de transport aerian de bază între Regatul Unit și celelalte 27 de state membre.

Aceste drepturi vor fi condiționate de acordarea de drepturi echivalente de către Regatul Unit și se vor supune unor condiții care asigură concurența loială.

O dispoziție specifică asigură dreptul de a continua furnizarea de zboruri regulate în temeiul obligațiilor de serviciu public până la 26 octombrie 2019, pentru a asigura continuitatea serviciilor publice în timp ce autoritățile naționale introduc adaptările necesare la noua situație.

În anumite condiții, vor fi permise mecanisme limitate de partajare de coduri și de închiriere de aeronave, inclusiv închirierea unei aeronave cu echipaj.

Dacă urmare a Brexitului, un transportator aerian care dețină o licență de operare emisă de un stat membru al UE nu va mai îndeplini cerințele UE în materie de proprietate și control, acesta va avea ca termen data de 26 octombrie 2019 pentru a îndeplini în întregime toate cerințele respective. Pentru a putea beneficia de această excepție, transportatorii aerieni vor dispune de două săptămâni de la data intrării în vigoare a regulamentului pentru a transmite un plan precis și complet în care să prezinte măsurile pe care intenționează să le ia pentru a asigura conformitatea deplină cu cerințele în materie de proprietate și control începând cu 27 octombrie 2019, cel târziu.

Regulamentul s-ar aplica până la intrarea în vigoare a unui acord privind transportul aerian cu Regatul Unit sau până la data de 30 martie 2020, în funcție de care dintre aceste situații survine mai întâi.

Prima reuniune cu Parlamentul pentru a conveni asupra textului final va avea loc la 19 februarie.

În conformitate cu principiile generale ale măsurilor de urgență în vederea unui Brexit fără acord, toate aceste măsuri constituie acțiuni unilaterale la nivelul UE, pe baza presupunerii că Regatul Unit va proceda în același fel. Măsurile au un caracter excepțional și se aplică pentru o perioadă de timp strict limitată. Măsurile vizând conectivitatea transporturilor nu sunt menite să reproducă condițiile actuale ale dreptului UE, ci mai degrabă să mențină o conectivitate de bază între UE și Regatul Unit.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.