Într-o lume tot mai conectată, amenințările cibernetice au crescut alarmant, iar potrivit celui mai recent raport al Cybersecurity Ventures, atacurile ransomware au crescut cu peste 150% în ultimul an, iar costurile globale generate de criminalitatea cibernetică vor depăși 10,5 trilioane de dolari/an, până în 2025 (față de 3 trilioane, în 2015).
Aceste statistici subliniază importanța vitală a inițiativelor educaționale și a schimbului de cunoștințe, cum este congresul „Sibiu Cybersecurity Dialogues”, pentru a ajuta organizațiile și indivizii să se apere eficient în fața acestor amenințări.
Cea de-a 10-a ediție a congresului se desfășoară la Sibiu, în perioada 25-28 septembrie, unde peste 30 de experți și specialiști în securitate cibernetică din România și din străinătate vor aborda subiecte esențiale în cadrul temei generale: Umanismul digital în era Cyber: lecțiile ultimului deceniu de evoluție a securității cibernetice și pionieratul următorilor 10 ani.
„Începând cu anul 2013, am organizat 9 congrese anuale la Sibiu, evenimente susținute în continuare de Ambasada Elveției, care patronează congresul nostru, având ca partener principal de business Camera de Comerț Elveția-România și colaborând cu numeroase instituții de stat românești și internaționale, precum și cu mediul de afaceri și cel privat. Swiss Webacademy își îndeplinește misiunea de a aduce în fața companiilor, instituțiilor, tinerilor în formare, copiilor și părinților informațiile esențiale despre provocările cibernetice ale lumii de azi și despre cum ne putem proteja în spațiul virtual”, a declarat Daniela Chrzanovski, președinte și fondator Swiss Webacademy.
Temele congresului acoperă aspecte precum protecția infrastructurilor critice în era digitală, pregătirea pentru impactul Inteligenței Artificiale Generative, revoluția adusă de AI și tehnologiile cuantice în securitatea cibernetică, precum și promovarea schimbării comportamentale pentru reducerea riscurilor de securitate.
„Invitații noștri vor dezbate, de asemenea, subiecte legate de NIS2 și dinamica securității cibernetice. Multe alte teme vor fi analizate în cadrul celor 6 paneluri din ziua de Congres și în cele 6 sesiuni de master-class”, a adăugat Chrzanovski.
Fiecare participant la „Sibiu Cybersecurity Dialogues” va avea ocazia să învețe lucruri noi de la experții din Elveția, Italia, Franța, Germania, Anglia, Scoția, Venezuela și România, care vor prezenta cele mai recente informații și tendințe în domeniul securității cibernetice.
Prima zi a evenimentului este dedicată conștientizării copiilor de toate vârstele, care își vor dezvolta abilitățile necesare pentru a se proteja pe internet.
Această inițiativă este susținută de Ambasada Elveției, Camera de Comerț Elveția-România, DNSC, Poliția Română, NTT DATA Romania, Swiss Webacademy și Women4Cyber, care colaborează pentru a crește capacitatea de apărare în fața pericolelor digitale.
Copiii vor avea ocazia să exploreze aventurile familiei Webster, prezentate în cele trei broșuri de benzi desenate despre securitatea online, dedicate lor și familiilor lor.
Aceste broșuri, elaborate cu expertiza instituțiilor de securitate cibernetică din Elveția, au fost traduse în limba română cu sprijinul Oficiului Federal Elvețian de Comunicații, al Ambasadei Elveției la București, al DNSC și al Swiss Webacademy.
Programul „Jungla Digitală”, dezvoltat de echipa NTT DATA Romania în peste 35 de școli din întreaga țară, va oferi copiilor o experiență unică.
„Jungla Digitală, un concept dezvoltat de NTT DATA, este esențial pentru a pregăti copiii să navigheze prin complexitatea tehnologică modernă. Ziua de Awareness pentru copii completează această inițiativă, având ca scop creșterea conștientizării în privința securității digitale încă de la o vârstă fragedă, contribuind astfel la formarea unei generații responsabile și pregătite pentru provocările viitorului. Spre deosebire de adulți, care pot decide să se documenteze folosind diverse surse, copiilor trebuie să le creăm oportunități prin care să înțeleagă riscurile lumii digitale”, a subliniat Cantemir Mihu, site manager Sibiu Branch, NTT DATA Romania.
În a doua zi a evenimentului, va avea loc congresul propriu-zis „Sibiu Cybersecurity Dialogues”. În cadrul celor 6 paneluri, speakerii vor aborda teme complexe de securitate cibernetică, aplicabile în diverse domenii. Conferința va fi deschisă de ambasadorul Elveției în România, Massimo Baggi, alături de președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Câmpean.
Printre vorbitorii din cadrul congresului se numără:
• Vassilios Manoussos, manager The Cyber Academy, forensic scientist, expert witness în Digital Evidence Strathclyde Forensics (Scoția): „Pe măsură ce tehnologia evoluează mai rapid ca niciodată în istorie, la fel se întâmplă și cu criminalitatea cibernetică, care rămâne cea mai nepedepsită formă de infracțiune la nivel global. Este momentul să începem discuția despre cum pot probele digitale să transforme infrastructura legală, să ajute la aducerea justiției în societate și la menținerea securității naționale.”
• Raj Meghani, cofondator CMO, head of Product & Sales BLOCKAPT (Marea Britanie): „În securitatea cibernetică, cred că împărtășirea cunoștințelor înseamnă multiplicarea forței. Să învățăm, să ne adaptăm și să ne apărăm împreună.”
• Moe Jame, fondator Team Extension: „Cheia securității cibernetice nu constă doar în tehnologie – este vorba despre capacitarea oamenilor de a adopta obiceiuri digitale mai sigure într-o lume dominată de inteligența artificială.”
• Quentin Ladetto, head of Technology Foresight Swiss DoD, cofondator atelierdesfuturs.org & Association Futurs (Elveția): „Trebuie să rămânem vigilenți: viitorul de ieri nu este neapărat viitorul de astăzi.”
• Fraga Țariuc, Women4Cyber România, președinte & fondator: „Securitatea cibernetică este fundamentul unui viitor digital sigur. Conștientizarea și educația sunt esențiale, iar contribuțiile femeilor aduc perspective valoroase și inovatoare.”
Următoarele două zile ale evenimentului sunt dedicate sesiunilor Masterclass și sesiunilor practice în domeniul securității cibernetice, culminând cu un concurs dedicat tinerilor specialiști.
Fondat în 2013 de compania Swiss Webacademy, congresul a beneficiat, de la bun început, de sprijinul Ambasadei Elveției și al Consiliului Județean Sibiu. Camera de Comerț Elveția-România a fost și continuă să fie partenerul principal de business al evenimentului. De asemenea, co-organizatori ai congresului sunt NTT DATA Romania și Sibiu IT Cluster.
Congresul se bucură de colaborarea continuă a unor entități-cheie din România în domeniul securității cibernetice, printre care DNSC, CYBERINT, Poliția Română, DCCO, ANCOM, alături de parteneri globali prestigioși, precum C-PROC (Consiliul Europei), Poliția Cantonului Geneva (Elveția), Start 4.0 (Italia), Electrical Grid Cyber Security (Italia) și French Gendarmerie (Franța).