Consiliu de Afaceri România-Belarus

ccibCamera de Comerț și Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) este înteresată de dezvoltarea relaţiilor de colaborare cu Republica Belarus iar semnarea unui acord de colaborare cu partenerii de la Minsk, urmată de înfiinţarea unui Consiliu de Afaceri România-Belarus pot reprezenta paşi concreţi şi eficienţi în această direcţie.

Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei, a avut o întrevedere cu Excelenţa Sa Andrei Mihailovici Grinkevich, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Belarus în România, aflat la începutul mandatului său în ţara noastră.

În deschiderea întâlnirii, Dimitriu a realizat o prezentare succintă a Camerei bucureştene, subliniind recunoaşterea de care se bucură organizaţia noastră în ţară şi străinătate şi punctând câteva particularităţi ale activităţii CCIB.

În opinia lui Sorin Dimitriu, dezvoltarea colaborării la nivel cameral prin  dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale bilaterale.

De asemenea, potrivit preşedintelui CCIB, organizarea unei Zile a oportunităţilor de afaceri dedicate Belarusului, a unei „Săptămâni a produselor din Belarus în România”, precum şi a unor misiuni de afaceri şi forumuri economice, ar putea constitui formule excelente pentru o mai bună cunoaştere a companiilor din cele două ţări, dar şi pentru promovarea eficientă a ofertei de produse şi servicii a Belarusului pe plan internaţional.

„Am convingerea că sistemul cameral poate contribui la dinamizarea şi amplificarea schimburilor comerciale, dar şi a celor la nivel universitar”, a punctat preşedintele CCIB.

Excelenţa Sa Andrei Mihailovici Grinkevich a apreciat potenţialul pieţei româneşti şi a exprimat interesul deosebit al ţării sale pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi de cooperare cu ţara noastră.

Ambasadorul Republicii Belarus şi-a exprimat întreaga deschidere faţă de proiectele prezentate de preşedintele CCIB, subliniind necesitatea de a identifica, în prealabil, domeniile de interes pentru companiile din cele două ţări.

În acest context, ambasadorul Grinkevich a prezentat potenţialul economic al ţării sale, punctând posibilităţile reale de colaborare între parteneri din cele două ţări, ţinând seama de poziţiile geostrategice şi de apartenenţa lor la diferite zone de liber schimb, generatoare de oportunităţi pentru mediul de afaceri din România şi Republica Belarus.

În perioada 2013-2015, schimburile comerciale dintre România şi Belarus au avut o tendinţă de scădere de la an la an. În primele 11 luni ale anului 2016 se consemnează o creştere a acestora faţă de anul precedent, până la 95,3 mil. USD, din care exportul românesc a fost de 20,3 mil. USD, iar importurile din Belarus s-au cifrat la 75,3 mil. USD.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.