Consiliul Concurenţei, despre scumpirea carburanților: „Nu avem indicii că s-a încălcat legea”

Consiliul Concurenţei nu are indicii, până în prezent, că s-a încălcat legea de către companiile petroliere atunci când au scumpit carburanții, au dat asigurări, în 29 iunie, reprezentanţii instituției, chemați să dea explicații la Comisia economică din Senat.

Dan Pascu, vicepreşedintele Autorității, a precizat că inspectorii monitorizează în permanenţă piaţa carburanţilor: „În România preţurile merg în paralel cu cotaţiile internaţionale şi cu preţul ţiţeiului. În acest moment nu avem niciun fel de indiciu că ar exista înţelegeri între actorii de pe piaţa combustibililor. Mai mult, acelaşi fenomen de creştere a preţurilor se întâlneşte şi în alte state europene, precum şi în SUA, în forme acute”.

Potrivit datelor instituţiei, în România creşterea este mai mică decât cotaţiile internaţionale.

Astfel, preţul benzinei în România a crescut cu 40% de la începutul anului, iar cel al motorinei, cu 51%. Aceasta în timp ce cotaţiile internaţionale Platts ale benzinei au crescut cu 87%, iar la motorină, cu 120%.

„Faptul că actorii din piaţă au aceleaşi preţuri în anumite momente nu înseamnă că s-au înţeles între ei şi au încălcat legea. Monitorizăm permanent această piaţă, la fel cum fac şi celelalte autorităţi de concurenţă din Europa şi nicio autoritate de concurenţei în ultimii doi ani nu a găsit o înţelegere de tip cartel”, a adăugat reprezentantul CC.

Oficialii instituţiei au fost întrebaţi şi de momentul din luna martie, când o benzinărie din judeţul Bihor a majorat foarte mult preţurile.

„Acela a fost un moment de isterie, care, din analizele noastre, a fost un caz foarte izolat declanşat de acţiunea unei benzinării private. Situaţia a durat maximum 12 ore, iar a doua zi lucrurile au revenit la normal ca urmare a acţiunii pieţei”, a spus și Dumitru Brezoi, inspector în cadrul Consiliului, specializat în sectorul petrolier.

El a arătat că, din moment ce nu au existat indicii de încălcare a legislaţiei, Consiliul nu a putut cere în instanţă efectuarea unor inspecţii inopinate la companiile petroliere.

Noi nu avem posibilitatea să intervenim în piaţă, pentru că este o piaţă liberă. Noi sancţionăm situaţiile unde vedem încălcări ale Legii concurenţei”, a completat Dan Pascu.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.