Constructorii drumurilor, penalizati cu 40 de milioane de euro

 

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a aplicat constructorilor penalitati de peste 40 de milioane de euro in perioada septembrie 2010-martie 2011. Motivele sunt legate in special de intarzieri in indeplinirea obligatiilor contractuale.

 

Potrivit listei Ministerului Transporturilor, cea mai mare penalizare, de peste 16 milioane de euro, a fost aplicata firmei franceze Colas, care trebuia sa construiasca tronsonul de autostrada Cernavoda-Medgidia. CNADNR a si reziliat contractul in aceasta saptamana. Companiei franceze i se imputa netransmiterea programului de lucru, oprirea lucrarilor de catre Inspectoratul de Stat in Constructii, neindeplinirea obligatiilor de a expropria terenuri, intarzieri la proiectarea variantei alternative a traseului si la obtinerea autorizatiei de construire.

Alt constructor penalizat cu suma mare este consortiul FCC Construccion-Astaldi, cu 12,38 milioane de euro, pentru relocarea utilitatilor, care necesita terenuri suplimentare la varianta de ocolire a municipiului Constanta. Insa nu este singura penalizare a companiei spaniole FCC Construccion. Aflata in asociere cu Porr Technobau pentru construirea variantei de ocolire a municipiului Arad, FCC Construccion a fost “arsa” cu aproape 1,6 milioane de euro pentru intarzieri in finalizarea proiectului tehnic si a executiei lucrarilor. Totodata, CNADNR sustine ca Astaldi, care modernizeaza drumul national dintre Arad si Oradea (DN 79), a primit un avans pe care nu l-a putut justifica prin lucrari executate pana la sfarsitul anului 2009, si astfel a fost somata sa achite penalitati de 1,5 milioane euro.

Asocierea Egis Route – Egis BCEOM, care lucreaza la sectorul de autostrada Timisoara-Arad, a fost notificata ca trebuie sa plateasca 8,23 milioane euro pentru erori in elaborarea detaliilor de executie, pentru modificarea proiectului fara acceptul CNADNR, pentru lipsa identificarii utilitatilor la nivel documentatii licitatie, pentru erori in elaborarea documentatiilor cadastrale (suplimentarea valorii serviciilor juridice si a suprafetelor de terenuri) si pentru atacarea asigurarii profesionale.

Asocierea Carena-Tunele Brasov a fost penalizata cu 13.458 euro, pentru ca nu a finalizat la timp modernizarea podului de pe DN 12 la Straja. Celelalte firme sanctionate cu penalitati de cateva zeci de mii de euro sunt Egis Romania si WSP Suedia. Ministerul face referire si la o suma de 2,15 milioane euro castigata in arbitraj impotriva firmei Secol, pentru contractul de reabilitare a DN65 si unele proiecte finantate de BIRD. \”Am aplicat si penalitati prevazute in contractele deja in derulare (…). Ceea ce nu inteleg este de ce nu s-au aplicat pana acum aceste penalitati constructorilor. (…) Ministerul Transporturilor are nevoie de 15 miliarde de euro ca sa ajunga la un standard european mediu din punct de vedere al infrastructurii\”, a declarat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.