Contrabandiști de migranți, cu 250 km/h pentru a fenta polițiștii (video)

Un grup infracțional care făcea contrabandă cu migranți din Turcia în Grecia prin regiunea de frontieră Evros a fost destructurat de forțele Europol. Contrabandiști conduceau mașinile cu 250 de kilometri/oră, pentru a evita detectarea lor de către Poliție. Liderii rețelei au fost arestați într-o acțiune desfășurată în 21 iulie. 

Ancheta a fost derulată de Direcția Generală pentru Combaterea Crimei Organizate din Bulgaria, Poliția din Grecia și din Ungaria, potrivit Europol. 

Rezultate operațiunii:

  • Raiduri simultane în Bulgaria, Grecia și Ungaria
  • 15 căutări de locație
  • 14 suspecți arestați (8 în Bulgaria, 5 în Grecia și 1 în Ungaria)
  • Sechestre asigurătorii instituite pe 25 de vehicule (inclusiv 15 mașini de ultimă generație), echipamente electronice (laptopuri, dispozitive GPS, tablete), peste 40 de telefoane mobile, peste 100 de cartele SIM, pe echipamente de cripto-minerit și pe sume de bani.

Modul de operare al contrabandiștilor

Rețeaua de crimă organizată făcea contrabandă cu migranți din Turcia în Grecia, prin regiunea de frontieră Evros. Pe parcursul a doi ani de anchetă, autoritățile de aplicare a legii au depistat peste 100 de mașini de ultimă generație care deserveau activitatea infracțională, dintre care 66 au fost confiscate înainte de ziua acțiunii.

Grupul infracțional a folosit vehicule înregistrate în Bulgaria și, uneori, în Georgia. Mașinile erau apoi transportate în nordul Greciei și în Ungaria, unde au fost folosite pentru a contrabanda migranți în timp ce conduceau cu până la 250 de kilometri pe oră, pentru a evita detectarea poliției.

Până la 15 migranți într-o mașină

„Suspecții strângeau între 2.000 și 2.500 de euro de persoană pentru călătorie și transportau până la 15 migranți odată. Atât migranții, cât și contrabandiștii au fost răniți în mai multe incidente de viteză. În timp ce contrabandiștii concurau cu Poliția la viteze periculoase, migranții erau ascunși și în portbagajul vehiculelor.

În cursul anchetei, 43 de contrabandiști au fost arestați înainte de ziua acțiunii, în timp ce un contrabandist a murit într-un accident de mașină. În total, 442 de migranți au fost trecuți fraudulos peste graniță, iar 13 dintre ei au fost răniți”, precizează Europol.

Operațiunea a fost desfășurată sub umbrela Planului Național Operațional Grec, semnat de Europol și Poliția Elenă, în iunie 2016. Scopul planului este de a elimina rețelele de crimină organizată implicate în contrabanda cu migranți și de a consolida controalele de securitate secundare în punctele de migrație.

Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit sprijin analitic. În ziua acțiunii, Europol a detașat doi experți la fața locului, pentru a permite schimbul de informații în timp real între anchetatori, Europol și Eurojust și pentru a controla informațiile operaționale cu bazele de date ale Europol, oferind anchete în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.