Control la domiciliu si amenda intre 2.500 lei si 10.000 lei pentru concediul medical acordat abuziv

Acordarea certificatelor medicale in mod necorespunzator este considerata contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.500 lei la 10.000 lei, iar persoanele “bolnave” pot fi controlate la domiciliu de catre angajatori si Politie, prevede ordonanta de urgenta de modificare a legislatiei privind concediile medicale, publicata marti in Monitorul Oficial.

Guvernul a aprobat in urma cu doua saptamani ordonanta potrivit careia autoritatile vor putea verifica daca beneficiarii de concedii medicale tratati in regim ambulator se afla la domiciliile lor si necesita cu adevarat ingrijiri medicale. Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat ca, in urma aplicarii noilor masuri, este o modalitate de limitare a folosirii in mod abuziv a concediilor medicale, plus ca ar putea fi facuta o economie la buget de circa 142 de milioane de lei pana la sfarsitul anului. \”Estimam, prin aplicarea noilor prevederi, stoparea tendintei de crestere a acordarii concediului medical si o economie in valoare de 142 de milioane de lei pentru perioada care a ramas pana la sfarsitul anului (…) Dorim sa dam posibilitatea platitorului de indemnizatie ca, impreuna cu reprezentanti ai Politiei, daca este cazul, sa faca o verificare la domiciliu a pacientului. Daca persoana nu este gasita la acea adresa, se va incheia un proces verbal, iar de a doua zi nu se va mai plati concediu medical\”, a explicat ministrul Sanatatii.

Totodata, numarul zilelor acordate angajatilor pentru concediu medical va fi redus de la 45 la 30, a mai spus ministrul sanatatii. \” La solicitarea concediului, asiguratul va da o declaratie pe propria raspundere\”, a mai spus Cseke Attila.

 

2,7 milioane de certificate de concediu la 5 milioane de angajati, in 2009

Din evidentele Ministerului Sanatatii rezulta ca romanii cu serviciu se imbolnavesc mult prea des, in special bugetarii. Spre exemplu, anul trecut au fost eliberate 2,7 milioane de certificate de concediu, in conditiile in care exista aproximativ 5 milioane de angajati, a afirmat Cseke Attila. \”Adica, practic, fiecare a doua persoana care este salariata a avut concedii medicale. Sigur, nu se poate face o asemenea proportie. Unii au avut mai multe, altii mai putine\”.

In opinia ministrului, fenomenul utilizarii in mod abuziv a concediilor medicale a luat amploare in ultimii ani. \”Daca in 2006, din tot bugetul Sanatatii erau cheltuiti pentru decontare de concediu 482 de milioane de lei – ceea ce inseamna 3% din tot bugetul -, in 2008 aceasta suma a ajuns la 923 de milioane lei, adica 6% din bugetul Sanatatii. Orice leu decontat pe concediu medical folosit in mod abuziv inseamna reducerea cheltuielilor pe bugetul Sanatatii\”, a precizat Cseke.

Magda SEVERIN

Foto: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.