Corina Crețu: Avem ZERO absorbție fonduri europene

corina cretu 2Pentru a doua oară în ultimele două săptămâni, comisarul european Corin Crețu a atras atenția că se vor împlini în curând 100 de zile din guvernarea Grindeanu și avem în continuare “0% absorbție europeană pentru cele 23 de miliarde de euro ce îi revin României în exercițiul financiar 2014 – 2020”.

Până acum au trecut doi ani de guvernare Ponta și unul de guvernare Cioloș, fără să se miște ceva, deși oamenii premierului tehnocrat s-au lăudat că au atras 2,5 miliarde de euro.

După lungi amânări sub 5 miniștri ai Transporturilor (Relu Fenechiu, Ramona Mănescu, Dan Șova, Ioan rus, Iulian Matache), Guvernul Ponta abia a reușit să finalizeze Master planul General de Transport – documentul ce cuprinde investițiile din infrastructura rutieră, feroviară, aeriană și navală, care se vor finanța din fonduri europene.

Însă Master Planul nu a fost adoptat prin lege de Parlament. Abia în primăvara lui 2016, Guvernul Cioloș l-a aprobat prin Hotărâre de Guvern.

Acum au trecut aproape 3 luni din guvernarea Grindeanu, bugetul a fost aprobat, iar Ministerul Transporturilor și CNAIR nu au prezentat încă planul de investiții pentru anul acesta.

corina cretu

Corina Crețu dă semne că și-a pierdut răbdarea:

“Îngrijorările există de la începutul exercițiului financiar 2014 — 2020. Ne aflăm în martie 2017. Avem 0% absorbție europeană pentru aceste 23 de miliarde (de euro — n.r.) pe care România le are la dispoziție.

În principal, ne preocupă ca instituțiile de management și control să fie cât mai curând acreditate, pentru că numai astfel România poate trimite facturi și noi putem plăti facturi.

Mă interesează și voi încerca să aflu de ce merge așa de încet rata de contractare, pentru că sunt și alte state, de pildă, care nu au încă acreditate aceste instituții, dar Irlanda, de exemplu, a contractat 80% din suma pentru 2014 — 2020.

În România media de contractare este de 5%. Pentru mine indicatorii principali sunt rata de contractare și cât se plătește pe teren pentru beneficiari.

Acestea vor fi principalele teme de discuție cu Guvernul”.

Întrebată dacă a primit explicații pentru aceste întârzieri din partea autorităților române, Crețu a spus că “toate Guvernele întâmpină dificultăți”.

“Este o politică complicată, deci nu aș arăta cu degetul. Cred că trebuie să lucrăm împreună să rezolvăm aceste lucruri.

În cei doi ani de zile au fost peste 200 de întâlniri între reprezentanții Guvernului, vorbesc la nivel tehnic, și ai Comisiei Europene, tocmai pentru că am creat acest grup pentru o mai bună implementare care include cele opt state membre care au avut întârzieri masive la momentul învestirii mele și am detașat cei mai buni experți care sunt pe teren aproape la două săptămâni, în diferite ministere.

Deci, din acest punct de vedere, cred că lucrăm foarte bine să îmbunătățim capacitatea administrativă și să recuperăm întârzierile”, a precizat Corina Crețu.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.