Corina Crețu: România riscă să piardă fonduri europene importante

Comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu a avertizat-o pe Viorica Dăncilă în 30 ianuarie, la Palatul Victoria, în prima conferință de presă a acesteia în calitate de prim-ministru, că România riscă să piardă fonduri europene importante, dacă nu se mobilizează să recupereze ce nu a absorbit în anii trecuți.

”Din punctul nostru de vedere, anul acesta, dacă nu se vor face eforturi majore, România riscă pierderea unor fonduri importante, nefolosite în ultimii ani, în pofida progreselor înregistrate anul trecut”, a spus comisarul european, care a adăugat că există, în continuare, ”zone cu întârzieri”.

”La Dezvoltare Regională sunt probleme – şi vorbim de riscul de dezangajări în 2018 de milioane de euro, iar la Transporturi şi la spitalele regionale sunt întârzieri”, a precizat Corina Crețu.

Comisarul european a convenit cu premierul Viorica Dăncilă întocmirea unui plan de acţiuni pentru accelerarea fondurilor europene până la 23 februarie.

Îns, acţiunile decisive trebuie să vină de la autorităţile române, iar ritmul de lucru trebuie accelerat, a insistat comisarul european.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a spus că a cerut miniştrilor ca, în două săptămâni, să îi prezinte soluţii, astfel încât la finalul anului România ”să nu piardă niciun euro”.

”În cel mult o lună voi analiza împreună cu miniştrii de resort amploarea acestor întârzieri şi vom identifica soluţii, astfel încât în perioada imediat următoare soluţiile identificate să le discutăm cu dumneavoastră. (…) I-am cerut ministrului pentru Afaceri Europene să îmi facă o situaţie privitoare la toate directivele europene sau care nu au fost implementate dsau stadiului implementării lor, am cerut ca pe fiecare minister să am stadiul fondurilor europene şi, de asemenea, am cerut fiecărui ministru să participe la şedinţele de Consiliu, pentru că eu consider foarte importantă pentru România, pentru absorbţia fondurilor europene, o bună relaţionare între Guvernul României şi Comisia Europeană. Dacă vom face acest pas şi-l vom privi cu seriozitate, cred că putem să vorbim de paşi înainte în ceea ce înseamnă absorbţia fondurilor europene”, a declarat Viorica Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.