Costurile ascunse ale Educatiei

 

Problemele majore ale sistemului de invatamant sunt alocarea irationala a resurselor in invatamant si blocarea la Senat a Legii Educatiei, de parlamentarii Opozitiei, a declarat, joi, Daniel Funeriu, ministrul Educatiei, amintind si ca ministrii precedenti au abuzat de fondurile scolilor.

\”Regret ca Opozitia nu a inteles importanta adoptarii acestei legi si ca a blocat, cu putin timp inaintea inceperii anului scolar, invatamantul romanesc\”, a spus Funeriu.

Prezent la lansarea, de Organizatia \”Salvati Copiii\”, a unui studiu privind costurile ascunse ale invatamantului, ministrul a spus ca Educatia nu are \”de ieri, de azi\” costuri ascunse, cel mai mare fiind “faptul ca nu le oferim toata educatia necesara copiilor nostri\”. Funeriu a precizat ca, uitandu-se in documentele Ministerului Educatiei, a observat ca ministrii precedenti au facut multe abuzuri, pe care le va dezvalui la momentul potrivit. \”De exemplu, scoli care au ramas fara elevi sau care mai aveau doi-trei au primit finantari foarte mari. De asemenea, lucrari minuscule au fost realizate cu bani foarte multi, iar unii ministri finantau mai mult universitatile sau scolile in care au invatat\”, a mai spus Funeriu.

Un alt cost ascuns este reprezentat de faptul ca unele cadre didactice sunt necalificate, astfel ca se pierde in educatia copilului. Funeriu a precizat ca, in anul scolar care urmeaza sa inceapa, numarul suplinitorilor fara studii corespunzatoare postului a scazut cu 60%, ca exista cu 52% mai putini profesori care ar fi trebuit sa iasa la pensie si cu 34% mai putine cadre didactice asociate.

El a amintit si despre costurile ascunse ale meditatiilor. \”Am avut norocul sa traiesc in mai multe tari: Franta, Germania, Japonia etc. Peste tot se dau meditatii. Diferenta este ca la noi se dau intr-un cadru nestructurat, iar aceasta nevoie de meditatii ar trebui satisfacuta in programul «Scoala dupa scoala»\”, a spus Funeriu.

 

Funeriu nu renunta la fondul clasei, perceput parintilor

Din pacate, ministrul nu a apreciat ca trebuie sa se renunte la perceperea diverselor contributii banesti din partea parintilor – fondul clasei, fondul scolii etc -, din moment ce administrarea cladirilor scolilor se face de catre primarii, din taxele si impozitele achitate de parinti. Funeriu cade in aceeasi eroare a predecesorilor sai, intelegand ca jupuirea parintilor pentru odraslele pe care le au la scoala este ceva normal. Astfel, in opinia sa, contributiile pentru scoala date de parinti ar trebui sa fie facute intr-un cadrul legal, institutionalizat, prin legalizarea asociatiilor de parinti si incheierea unor acorduri cu scolile.

In ceea ce priveste manualele si rechizitele, efortul bugetar anual este de 18-20 de milioane de lei pentru prima categorie si aproximativ 18 milioane de lei pentru cea de-a doua. In acest an, 670.000 de copii vor primi cate un set de rechizite gratuite, ceea ce ar trebui sa ajunga unui numar de trei generatii de elevi. Suma reprezinta economia facuta de minister dupa ce Academia Oamenilor de Stiinta, Academia Medicala si Academia de Stiinte Tehnice nu vor mai fi finantate de stat. \”Sa nu credem ca doar ce discutam azi sunt costuri ascunse. Cele mai mari provin din neutilizarea transparenta a banilor publici. Solutia ar fi sa incetam sa ne furam caciula\”, a conchis Funeriu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.