COTAR: ANAF poate acoperi cu bani de la ridesharing „gaura” din buget

Transportatorii COTAR recomandă Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să înceapă colectarea banilor de la firmele de ridesharing, pentru a acoperi „gaura” din bugetul de stat.

Recomandarea vine după ce Coaliția pentru Economia Digitală a comentat controalele declanșate, în 6 noiembrie, de Poliția Rutieră, la operatorii de transport alternativ. Cătălin Codreanu, președintele Asociației Coaliția pentru Economia Digitală, a invocat „lipsa capacității administrative, în ciuda eforturilor făcute de autoritățile de reglementare”, pentru eliberarea tuturor documentelor necesare firmelor pentru a opera pe piața de transport alternativ la 1 noiembrie.

Codreanu a precizat că „toți operatorii de transport alternativ sunt în diferite stadii de îndeplinire a condițiilor necesare. Mai mult decât atât, Parlamentul României a adoptat deja o lege care prelungește termenul de conformitate până în februarie 2020. Legea va ajunge pe masa Președintelui României pentru promulgare în această săptămână și suntem convinși că publicarea în Monitorul Oficial este o chestiune de zile. Până la soluționarea acestui aspect, însă, trebuie să găsim o soluție pentru a oferi pasagerilor servicii de transport, în condiții cât mai optime, astfel încât să nu ajungem din nou în situația din primăvară, când pasagerii așteptau zeci de minute pentru a găsi o mașină disponibilă, iar costul ajunsese să fie prohibitiv. Avem încredere că noul Ministru al Internelor va acționa în interesul cetățenilor”.

Iată însă și precizările COTAR, în comunicatul transmis redacției:

«Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) atrage atenția noului Guvern PNL că marea „gaură” de la bugetul statului ar putea fi acoperită în mare măsură cu banii pe care ANAF îi poate recupera de la firmele de ridesharing, în conformitate cu legislația în vigoare.

Companiile de ridesharing – nesatisfăcute de blocarea modificărilor legislației românești create special pentru a-i avantaja pe cei care nu au plătit taxe și impozite către statul român în ultimii cinci ani – încearcă acum să forțeze noul guvern PNL să le dea tot ce au cerut. Deja s-au lansat în mass-media declarații, precum cele ale domnului Cătălin Codreanu, preşedintele Asociaţiei Coaliţia pentru Economia Digitală, cum că lipsa capacităţii administrative a făcut ca, în pofida eforturilor făcute de autorităţile de reglementare, eliberarea tuturor documentelor necesare autorizării şoferilor care fac ridesharing sau e-hailing să nu fie finalizată la 1 noiembrie, deşi toţi operatorii de transport alternativ sunt în diferite stadii de îndeplinire a condiţiilor necesare. Acesta este un fals. Adevărul este că operatorii de așa-zis ridesharing nu au respectat nici măcar legea făcută special pentru ei, refuzând în continuare să intre în legalitate, apoi au mai cerut o amânare de încă patru luni, peste cei patru ani și jumătate în care au funcționat în ilegalitate.

Le reamintim actualilor membri ai guvernului că legislația din România prevede confiscarea câștigurilor provenite din activități neautorizate – ceea ce nu s-a aplicat în cazul persoanelor fizice sau juridice care au obținut venituri din actățile neautorizate și nelicențiate de transport – precum „ridesharing”. Confiscarea acestor venituri ar putea ajuta actualul guvern să acopere gaura de  11 miliarde de lei pe care a descoperit-o ministrul Finanțelor. Dacă ANAF va aplica legea, România ar putea renunța și la împrumuturile externe, în următoarea perioadă.  

Listele primite de ANAF din Olanda arată, fără echivoc, faptul că atât persoane fizice, cât și firme care își desfășoară activitatea pe teritoriul României au avut încasări uriașe, fără a plăti nicio taxă către statul român. Una dintre firmele controlate recent fraudase bugetul cu aprope cinci miloane de lei. Cu toate acestea, se poate observa, în continuare, că politicienii care s-au grăbit, în Parlament, să trecă „pe repede înainte” OUG privind transportului alternativ, în care apare o nouă prevedere, introdusă de către cei care susțin activitatea de „ridesharing”, respectiv prelungirea legală a posibilității de a frauda statul român încă 4 luni, de acum înainte, în condițiile în care statul român se împrumută săptămânal, pentru a-și putea onora plățile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.