COTAR, apel la Guvern: Salvați transportul rutier de persoane!

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) lansează un apel către Guvern să „salveze” transportul rutier de persoane, prin acordarea de ajutoare firmelor de profil, pentru care „nu s-a putut găsi nicio modalitate de a compensa pierderile suferite în pandemie”.

foto: Jean-Mihai PÎLȘU

Precizările COTAR transmise ZIUA CARGO:

„Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) cere Guvernului României să ia măsuri urgent pentru deblocarea situației din transporturile rutiere de persoane. Blocajele de pe căile ferate din ultima perioadă de caniculă, care au pus în pericol călătorii, arată că este nevoie de transport rutier autorizat. După un an și jumătate de restricții cauzate de pandemie, firmele de transport sunt aproape falimentate. 

Cea mai importantă rută de transport persoane din această perioadă de sezon estival, București-Constanța, a fost blocată, astăzi, pe ambele sensuri. Nu este nici primul, nici ultimul incident de acest fel. Dacă înainte de pandemie puteau interveni transportatorii rutieri, pentru a prelua călătorii, acum este din ce în ce mai greu, după ce firmele au fost nevoite să reducă foarte mult numărul de autocare și de microbuze, dar și numărul șoferilor. În tot acest timp, pentru firmele de transport rutier de persoane nu s-a putut găsi nicio modalitate de a compensa pierderile suferite în pandemie. Această situație poate duce la blocarea transporturilor în toată țara, iar până acum se pare că nimeni nu-și dă seama de consecințele pe termen scurt, mediu și lung ale falimentării, cu bună știință, a transportatorilor autorizați din România.

Călătorii care au așteptat, astăzi, să meargă dinspre Litoral spre Capitală sau dinspre Capitală către Litoral n-au putut lua trenul, pentru că magistrala București-Constanța este blocată la intrare în stația CF Fetești, pe ambele sensuri de circulație, după ce au deraiat cinci vagoane ale unui tren de marfă. Ambele fire de circulație au fost avariate și nu se știe cât timp va dura până la deblocarea circulației feroviare și dacă nu cumva este nevoie și de reparații de lungă durată, având în vedere problemele șinelor de cale ferată de pe ruta București-Constanța. Operatorii de transport feroviar de călători au anunțat că vor stabili rutele deviate pentru a menține operational traficul feroviar spre și dinspre Litoral, dar toate acestea presupun modificarea orarului de circulație a trenurilor, pe termen lung. 

Haosul creat pe ruta feroviară către și dinspre Litoral ar fi putut să nu existe, dacă transporturile rutiere de călători ar fi funcționat ca înainte de pandemie. Din păcate, astăzi nu mai sunt suficiente autocare și microbuze care să poată ajuta călătorii, într-o perioadă foarte aglomerată, de concedii și caniculă. Ajutorul din partea Guvernului României este absolut necesar acum, pentru a nu arunca în haos Transporturile și pentru a nu afecta viețile oamenilor. Pe lângă disconfortul creat de lipsa mijloacelor de transport în comun, mai este problema căldurii excesive, care poate afecta grav sănătatea oamenilor, iar pe termen lung sunt multe alte probleme care apar, la nivel național, atunci când dispar transportatorii rutieri de persoane (exp. Cazul Caracal). Situația este deja scăpată de sub control. Salvați transportatorii și călătorii!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.