COTAR: „Nu mai faceți lobby în plină pandemie! Respingeți modificarea Legii RCA!”

Transportatorii cer deputaților să respingă, prin vot, proiectul de modificare a Legii RCA.

Iată precizările, în comunicatul transmis redacției:  

„Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.),  asociațiile consumatorilor și ale transportatorilor trag un semnal de alarmă: îi rugăm pe Președintele Camerei Deputaților și pe Deputații din Parlamentul României să respingă propunerea legislativă de modificare a legii RCA scrisă de firmele de asigurări!

În timp ce toată lumea este îngrijorată de pandemia care a cuprins întreaga lume, un virus legislativ se strecoară încet și sigur în Parlamentul României: legea co-plății despăgubirii RCA, scrisă de firmele de asigurări din România și susținută de deputatul Marius Bota! O propunere legislativă care va afecta întreaga societate românească, dacă nu va fi respinsă de Camera Deputaților.

Modificările la Legea RCA avantajează direct interesele financiare ale firmelor de asigurări obligând păgubiții să-și plătească din propriul buzunar o parte din plata despăgubirilor, atunci când sunt implicați într-un accident de circulație, chiar dacă nu au nicio culpă în producerea accidentului. S-a discutat mult în cadrul Comisiilor de specialitate din Senatul României pe tema acestui proiect de lege cotroversat, care ar obliga persoanele fizice și juridice păgubite să suporte o co-plată pentru reparații sau pentru închirierea unui vehicul de schimb, întrucât asiguratorii RCA vor avea dreptul să plătească doar parțial despagubirea datorată.

Inițial, la dezbaterea de la Senat au participat doar firmele de asigurări, însoțite de deputatul Bota Marius, care, împreună cu o firma de lobby a asiguratorilor și cu reprezentanți ai pieței de asigurări au încercat să inducă în eroare Comisia de Buget Finante din Senat. Din fericire, acțiunea de lobby a fost blocată de Viorel Arcas, președintele Comisiei, care a remarcat graba și insistența inițiatorului proiectului de modificare legislativă, Marius Bota, sesizând că ascunde interese financiare obscure ale multinaționalelor din asigurări, care doresc ca acest proiect să fie adoptat pe repede-înainte, fără analiză și dezbatere aprofundată. Atât președintele Comisiei Economice, Daniel Zamfir, cât și președintele Comisiei de Buget Finanțe, Viorel Arcas, au transmis ferm același mesaj: Legea lui Bota primește RESPINGERE!

A fost solicitată și poziția Autorității de Supraveghere Financiară, unde domnul Vicepreședinte Cristian Roșu a transmis în clar faptul că nici instituția pe care o conduce nu susține acel proiect legislativ, având în vedere problemele juridice ridicate de dispozițiile acestuia. Proiectul de lege încalcă dreptul de proprietate al deținătorilor de autovehicule din România – dispozițiile legale imperative privind acoperirea integrală a prejudiciului de către asiguratorul RCA, precum și Legea Concureței și Constituția României. Acest proiect  a ajuns, prin procedură, pentru analiză, dezbatere și vot, în Camera Deputaților, care este și cameră decizională”.

“Există riscul ca în perioada în care intreaga atenție a societății este orientată spre lupta împotriva Coronavirusului, să fie votate legi împotriva cetateanului, în urma demersurilor făcute de o puternică firmă de lobby, plătită de inițiatorii reali ai proiectului de lege. Firmele de asigurări au reușit, prin lobby la nivel european, să elimine plafonul lor de cheltuieli administrative, astfel încât prețul RCA poate crește oricând și oricât vor asiguratorii”, a declarat Florin Pandele, vicepreședinte al CONROM (Confederația Națională a Federațiilor și Asociațiilor de Consumatori).

„Acest proiect de lege lovește în primul rând în transportatorii români, care generează circa 10% din PIB-ul României. Pe de o parte, există obligația legală de a deține asigurare RCA. Comisia Europeană cere eliminarea plafoanelor aplicabile prețului asigurărilor RCA, iar pe de altă parte, asiguratorii RCA vor să plafoneze despăgubirile pe care le vor plăti, astfel încât asiguratorii vor fi în situația în care legea le asigură clienții și nu le limitează prețul la care vând asigurarea, totul fiind în favoarea lor și în detrimentul păgubiților. Principiile și legile în domeniul RCA sunt clare în toată lumea: o asigurare RCA trebuie să acopere integral prejudiciul suferit de persoana păgubită!”, a declarat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.