COTAR: Salutăm promulgarea legii prin care ASF va putea regla gravele derapaje din piața auto

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) salută promulgarea de către președintele Klaus Iohannis, în 21 mai, a modificărilor și completărilor aduse OUG nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

În opinia reprezentanților COTAR, noul act normativ va permite ASF să regleze „gravele derapaje de pe piața asigurărilor auto” RCA.

Iată precizările transmise ZIUA CARGO:

„De mulți ani, noi, operatorii și transportatorii autorizați din România, semnalăm abaterile grave de la lege și abuzurile comise din cauza lăcomiei unor asiguratori. Au fost afectați mulți dintre cei aproape 9 milioane de șoferi români care plătesc asigurări și respectă legea, iar când au nevoie de banii de despăgubiri se lovesc de obstacole chiar din partea unora dintre companiile la care și-au plătit polițele. Așa am ajuns la o medie zilnică de 500 de plângeri împotriva firmelor de asigurări. În acest ritm, se va depăși recordul recent de peste 50.000 de plângeri pe an. 

Sperăm ca noua lege, care transmite și mai clar responsabilitățile pe care ASF trebuie  să le exercite, va stopa deriva în care „sectorul cheie” în domeniu din ASF a permis să se intre pe piața asigurărilor. Amenzile pe care ASF le va da vor merge direct la bugetul de stat, ceea ce va crește nevoia de aplicare a legislației și implicit gradul de aplicare și colectare a amenzilor. Potrivit legislației în vigoare, ASF este obligată să sancționeze asiguratorul, dacă acesta nu achită la timp și integral despăgubirea, iar nerespectarea acestui articol – 37 din Legea 132/2017 – constituie încalcarea legii. 

Sperăm ca această nouă lege să fie un prim pas către supravegherea efectivă și eficientă a pieței asigurărilor auto, pentru respectarea drepturilor asiguraților și stoparea practicilor ilegale ale unor actori importanți de pe piața asigurărilor”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.