Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) cere încă o dată Parlamentului să destituie conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și să treacă instituția sub controlul Ministerului Finanțelor.
De asemenea, COTAR solicită „începerea unei anchete parlamentare transparente asupra activității ASF, care a devenit un actor pasiv și complice în distrugerea pieței RCA”.
Precizările transmise ZIUA CARGO:
„Atragem atenția, încă o dată, asupra manipulărilor grosolane ale Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) care încearcă să justifice profiturile uriașe ale companiilor de asigurări prin minciuni, dezinformări și atacuri directe la adresa victimelor reale ale haosului din piața RCA: românii și service-urile auto. În tot acest timp, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) tace complice, deși este singura instituție care are obligația legală de a proteja consumatorii. Dar nu o face.
UNSAR afirmă, într-un exercițiu cinic de imagine, că 2% din încasările RCA sunt redirecționate către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Ce omite – cu intenție – este că tarifele la polițele RCA au crescut cu peste 300% după falimentele City Insurance și Euroins – falimente produse sub supravegherea directă a ASF.
«E scandalos să plângi că plătești 2%, când ai triplat prețul polițelor, iar nimeni din conducerea celor două companii falimentare nu a fost tras la răspundere până astăzi. Trăim în țară în care cei care muncesc cinstit au intrat în faliment sau sunt în pragul falimentului, iar cei care fură trăiesc liniștiți, acoperiți de autorități precum ASF și altele», declară Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.
Peste 2.000 de service-uri auto sunt în pragul falimentului și peste 90% au credite bancare din cauza întârzierilor și refuzurilor la plată din partea asigurătorilor, în timp ce aceiași asigurători raportează profituri istorice. Iar astăzi, în mod revoltător, tot ei aruncă vina pe service-uri – adică exact pe victimele sistemului pe care l-au distrus.
Pentru a-și umfla artificial așa-zisele „costuri”, UNSAR include în totalul despăgubirilor rezervele de daună. Acestea nu reprezintă bani plătiți, ci doar sume păstrate temporar în conturi, pentru polițele care NU produc daune. În peste 95% dintre cazuri, asigurătorii nu plătesc nicio daună și păstrează integral aceste sume, încasând dobânzi bancare anuale sau câștiguri din titluri de stat. Să prezinți aceste rezerve ca despăgubiri reale este o minciună sfruntată.
Situația reală a pieței se regăsește chiar în Raportul oficial privind determinarea tarifului de referință RCA, din decembrie 2024:
• Frecvența daunei este în scădere: de la 6% în 2021, la 4,9% în 2024.
• Numărul dosarelor de daună a scăzut: de la 396.791 în 2021, la 368.862 în 2024.
Așadar, doar 5% dintre polițele RCA generează daune. Pentru restul de 95%, asigurătorii păstrează banii și încasează profituri din dobânzi bancare. Și totuși, acești bani sunt prezentați, în mod fraudulos, drept „cheltuieli”. Mai mult, UNSAR adună în mod abuziv și plățile făcute de FGA – fără a menționa miliardele de euro încasate de City Insurance și Euroins înainte de faliment. Se consideră doar ce a plătit FGA, dar nu și sumele deja încasate de aceste companii, lucru care deformează realitatea financiară.
COTAR a arătat deja că sub 20% din încasările RCA ajung în service-uri, iar manopera de reparații reprezintă doar 3-5%. Restul banilor generează cheltuieli unele artificiale cum ar fi reasigurari la firmele mama și ulterior profiturile companiilor de asigurări mutate în firme din grup. Groupama și Allianz-Țiriac au declarat recent profituri nete cumulate de peste 100 de milioane de euro – în timp ce UNSAR pretinde că plătește „prea mult”.
«Din păcate, ASF continuă să se comporte ca o instituție capturată, fidelă intereselor unor companii, nu interesului public. Românii trebuie apărați de minciunile instituționalizate și de jocurile murdare ale unei piețe capturate de interese private. Este datoria statului român să pună capăt dezinformărilor și să restabilească echilibrul într-o piață unde astăzi doar asigurătorii câștigă, iar toți ceilalți pierd», a mai declarat Vasile Ștefănescu.”
Replica UNSAR
„România are nevoie, mai mult decât oricând, de stabilitate – având în vedere contextul geopolitic actual. Deși lipsită de competențe în asigurări, o asociație continuă să intoxice spațiul public cu informații false sau prezentate trunchiat, cu scopul de a-i dezinforma pe români, dând dovadă de lipsă de responsabilitate civică.
Deși este greu de înțeles persistența conflictuală de a prezenta denaturat realitatea în acest context geopolitic complicat, industria de asigurări atrage atenția încă o dată asupra acestei noi încercări de a manipula opinia publică în interesul unor entități care nu sunt, de fapt, persoane prejudiciate, ci unități service interesate să obtină un profit cât mai mare. De altfel, acest din urmă fapt este confirmat și de marea majoritate a românilor (căci 7 din 10 români consideră că service-urile auto sunt mai degrabă preocupate de a câștiga cât mai mulți bani de la companiile de asigurări care achită despăgubirile în baza polițelor de asigurare – arată studiile IRES).
Așadar, în spiritul transparenței și al informării corecte a românilor, aducem următoarele clarificări:
- A face o comparație cu primele RCA nesustenabile practicate în trecut de companiile de asigurări aflate acum în faliment este gresit din toate punctele de vedere.
- Conform celor mai recente date ale ASF, în medie, din fiecare 100 lei încasați din primele RCA, aproape 80 lei se duc doar pentru acoperirea daunelor rezultate din accidentele rutiere și a rezervelor aferente, care reprezintă o obligație legală. Aceste rezerve de dauna sunt constituite pentru plata despăgubirilor pentru dosarele de daună aflate în curs de soluționare și pentru cele ce urmează a fi avizate, și sunt calculate actuarial.
- Din banii rămași, companiile de asigurări mai trebuie să acopere taxe și contribuții (inclusiv către FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților, Fondul Național de Protecție și către alte organisme instituționale) – cerințe legale necesare desfășurării activității, cheltuieli cu distribuția polițelor, de administrare și nu numai.
- Dintre acestea, contribuțiile la FGA au crescut de la 1%, în 2021, la 7% din prețul fiecărei polițe în prezent (2% contribuție permanentă pentru asigurările generale +5% contribuție specială), și nu sunt doar 2%, asa cum eronat se afirmă în comunicatul asociației fără competențe în asigurări.
Totodată, având în vedere proiecția de timp estimată pentru recuperarea «contributiilor speciale», nu se știe care va mai fi valoarea lor atunci, având în vedere inflația și pierderea de dobandă.
Foarte important însă, toate acestea constituie o povară financiară semnificativă – bani ce sunt alimentați de către asigurători din valoarea polițelor plătite de toți asigurații pe toate tipurile de asigurări generale, nu doar RCA.
- Constituirea de rezerve reprezintă o cerință legală pentru companiile de asigurări. Rezervele au un rol esențial în asigurări – ele reprezintă „banii puși deoparte” de către asigurători, pentru a putea face față obligațiilor viitoare față de asigurații nevoiți să traverseze perioade mai nefericite. Aceste rezerve reprezintă un element de garanție a lichidității necesare în astfel de cazuri dezastruoase pentru românii asigurați și sunt un element de stabilitate financiară și de protecție a intereselor clientilor.
Tocmai de aceea, la o simplă lectură a Raportului ASF, observăm că, la capitolul dedicat asigurărilor RCA, daunele plătite de către asigurători sunt tratate împreună cu variația rezervelor de daună aferente acestor companii, a sumelor aprobate la plată de către FGA ți a variației rezervelor de daună ale FGA.
Concret, despăgubirile plătite anul trecut de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%, până la peste 4,7 miliarde lei. Acestei valori i se adaugă despăgubirile plătite de FGA (în creștere cu circa 48%), precum și rezervele constituite de asigurători conform legislației. Astfel, în final, valoarea totală pentru asigurările RCA atinge nivelul de circa 7,9 miliarde lei.
- Asigurările de răspundere față de terți (inclusiv RCA) au un specific aparte. Atunci când vine vorba de calculul profitabilității pe acest segment de asigurări, este esențial a se analiza și a se lua în calcul anumite tipuri de daune, cum sunt cele cu vătămări corporale, care pot apărea cu 1-2 ani întârziere, sau chiar mai mult.
În concluzie, orice discuție despre profitabilitate trebuie să pornească de la premisa ca profitul raportat într-un anumit an ar putea să nu reflecte în totalitate obligațiile viitoare deja generate. Pe scurt: o analiză fundamentată a profitabilității segmentului RCA se poate face doar după mai mulți ani.
- Numărul dosarelor de dauna RCA a crescut cu 30%, în 2024, depășind cifra de 426.190, conform datelor oficiale publicate de ASF în luna aprilie a acestui an. Acest fapt reflectă, încă o dată, frecvența ridicată a producerii accidentelor în România. Astfel, UNSAR si industria de asigurări vor continua să se implice în mod constant, în acțiuni de educație și prevenție rutieră pentru a avea șosele mai sigure – fapt care este deja binecunoscut în spațiul public.
Însă, așa cum am mai spus, dacă măcar jumătate din determinarea și energia altor organizații ar fi investită în prevenție rutieră, ar putea fi salvate multe vieți, dar și frecvența accidentelor rutiere, care influențează primele RCA, ar arata altfel.
Un prim pas în acest sens, susținut de UNSAR, a fost deja făcut, prin Legea care instituie Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere. Conform acesteia, în fiecare an, a treia săptămână din luna mai va fi dedicată Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere. Scopul: creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a tuturor participanților la trafic, de la șoferi și pietoni, la autorități si societate civilă.”