Covasna si Galati: Drumuri inchise in urma revarsarii apelor

Circulatia rutiera intre localitatile covasnene Ozun si Bicfalau si Ozun si Magherus este inchisa, luni, 28 iunie, in urma revarsarii Raului Negru, iar traficul rutier pe o portiune din drumul national 25, care face legatura intre Galati si Tecuci, a fost oprit, dupa ce apele Siretului au inundat o portiune de aproximativ 30 de metri intre localitatile Movileni si Sendreni, astfel ca circulatia se desfasoara deviat pe un drum judetean din zona.

Alte doua drumuri, cele care asigura accesul spre localitatile Bita si Let, sunt inundate partial, putand fi tranzitate doar de masini de mare tonaj, in timp ce traficul rutier a fost inchis intre localitatile Ozun si Bicfalau, respectiv Ozun – Magherus, ca urmare a revarsarii Raului Negru. Apele au depasit cu aproape o jumatate de metru cota de inundatii, in localitatea Reci, fiind posibil sa se inunde localitatea Chichis, la confluenta intre raurile Negru si Olt. In ultimele doua zile, in Covasna au fost inundate aproape o suta de gospodarii din localitatile Bradut si Baraolt, precum si zeci de hectare de terenuri agricole si fanete.

Duminica noaptea, sute de persoane au participat la actiuni de suprainaltare a digurilor, in mai multe localitati aflate pe cursul Raului Negru.

In judetul Galati, apele Siretului au inundat o portiune din DN25, intre localitatile Sendreni si Movileni, determinand devierea traficului rutier. \”Unda de viitura pe Siret a ajuns, luni dimineata, la Sendreni, unde avea un nivel de 608 centimetri, cu opt centimetri peste cota de inundatie. Din cauza debitului crescut al raului Siret, pe o lungime de 30 de metri apa infiltrata ajungand pe carosabil, motiv pentru care s-a decis oprirea traficului in zona si devierea pe ruta ocolitoare Independenta – Izvoarele – Slobozia-Conachi – Smardan\”, se arata intr-un comunicat al Prefecturii Galati.

Situatia este in continuare monitorizata pe toate cursurile de apa din judet, iar 50 de lucratori ai Sistemului de Gospodarire a Apelor patruleaza permanent si intaresc taluzurile, 60 de militari si 60 de ofiteri si subofiteri ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta fiind pregatiti sa intervina daca va fi cazul.

Meteorologii au emis o noua atentionare cod galben de ploi pentru 13 judete din Nordul si Nord-Estul tarii, care intra in vigoare luni, la ora 9.00, si este valabila pana marti dimineata.

 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.