COVID-19: Noi restricții impuse de CNSU, prin Hotărârea 47/2020

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat noi restricții, în seara de 5 octombrie, prin Hotărârea CNSU nr. 47/05.10.2020, pe fondul înmulțirii cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Hotărârea CNSU urmează a fi aprobată de Guvernul Orban, în ședința din 7 octombrie, iar interdicțiile vor fi impuse, începând din aceeași zi, în zonele unde incidența este de peste 1,5 cazuri la mia de locuitori.

Măsurile au fost anunțate de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

Daclarațiile lui Raed Arafat:

 • Toate comitetele județene și București se vor întruni de urgență pentru a analiza situația epidemiologică și să ia măsurile emise în contextul unei incidențe de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile
 • Măsurile analizate în mod deosebit: purtarea măștii în spațiile închise dar și deschise, în special în spațiile publice aglomerate.
 • Carantinarea localităților cu 3 la mie în ultimele 14 zile, dacă există focare, dacă este răspândire comunitară
 • Se interzic evenimentele precum nunți, botezuri, în zone cu incidență peste 1,5.
 • Se sistează activitatea restaurantelor în interior în zone cu incidență peste 1,5.
 • Solicităm tuturor comitetelor județele să implementeze aceste măsuri acolo unde se impune.
 • Se analizează suspendarea activității agenților economici care nu respectă regulile, cel puțin 30 de zile.
 • În zonele cu incidență 1,5, recomandarea este ca toți agenții economici să ia în considerare munca de la domiciliu și unde nu se poate, decalarea programului.
 • Acest lucru trebuie să devină o obligație în toate zonele cu incidență mai mare de 1,5 la mia de locuitori.
 • Sărbătorile religioase sunt permise doar cu participarea persoanelor care au domiciliul în localitate, fără participarea pelerinilor din alte localități. Riscul major este pe durata transportului: în autocare, e suficientă o singură persoană infectată, pentru a se întoarce toți infectați acasă.
 • Se vor intensifica controalele. Ne așteptăm la colaborarea populației cu noi, gestul este foarte simplu, purtarea măștii, distanțarea, dezinfectarea pe mâini, a suprafețelor. Aceste măsuri simple pot duce la controlul situației și la trecerea pe trend descrescător.
 • Persoanele alese la alegerile locale pot depune jurământul fără prezență fizică, prin mijloace de comunicare la distanță, dacă se află în izolare sau carantină.
 • Primii doi pacienți au ajuns la terapie intensivă la spitalul Witting. Presiunea pe sistemul sanitar e extrem de importantă, este o presiune care a dus ieri 94 de cereri de transfer către alte unități sanitare în sudul țării, mai multe transferuri aeriene către Mureș, Bihor, Botoșani. Asta înseamnă că sistemul începe să aibă un impact serios.

Declarațiile ministrului Nelu Tătaru:
 • Regulile pentru limitarea transmiterii trebuie să revină în actualitate. Suntem pe un trend ascendent, după septembrie: revenirea din concedii, redeschiderea școlilor, campania electorală.
 • Am avut o creștere a numărului de localități cu indicele peste 3. S-au făcut evaluări ale tuturor activităților. S-au luat în seara aceasta decizii.
 • Cetățenii care vin din țări cu un indice mai ridicat se impun anumite regulile: cei care intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile pot ieși din carantină în a 10-a zi dacă efectuează un test de coronavirus în a 8-a zi, iar acesta este negativ.
 • Se exceptează de la articolul 1 persoanele care rămân în România pe o perioadă mai mică de 3 zile și prezintă un test negativ de coronavirus care a fost efectuat în ultimele 48 de ore.
 • Evaluarea fiecărui caz se va face în continuare prin anchete epidemiologice. Contextul evaluării fiecărei localități se referă la indicele cazurilor noi la mia de locuitori în 14 zile.
 • Rămân valabile evaluările DSP și INSP privind indicele de 1,5/mia e locuitori pentru deschiderea / închiderea restaurantelor.
 • Pandemia nu se tranșează în spitale, ci în pre-spital. Creșterea transmiterii în comunitate duce la creșterea indicelui.
 • Gestionăm o lună septembrie grea, vine o lună octombrie cu evenimente religioase. Suntem într-un efort comun. Depinde doar de noi dacă vom forța spitalele.
HOTĂRÂREA nr. 47 din 05.10.2020
privind aprobarea listei țărilor/zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății publice
 
Având în vedere situația complexă generată de evoluția cazurilor noi de îmbolnăvire în Europa și implicațiile majore determinate de intrarea pe teritoriul național a unui număr mare de persoane din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat,
 
Luând în considerare creșterea zilnică progresivă a numărului de persoane infectate, cu preponderență în anumite zone sau localități, care determină o presiune permanentă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ – teritoriale și a sistemului sanitar,
 
În conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și d) și ale art. 81 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005 cu modificările și completările ulterioare,
 
În temeiul prevederilor art. 5, alin. (2) lit. (d), alin. (3) lit. (a) și art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 4 și art.11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea şi componența Comitetului Național pentru Situaţii Speciale de Urgenţă,
 
Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta
 
HOTĂRÂRE:
 

Art. 1 (1) Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 07.10.2020, prevăzută în anexă. 2

(2) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1), persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.

(3) Persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat prevăzute la alin. (1) și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.
 
Art. 2 Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități.
 
Art. 3 (1) Comitetele judeţene/al Municipiului București pentru situaţii de urgenţă au obligația de a se întruni în ședință extraordinară, în cel mult 48 de ore de la data emiterii prezentei hotărârii, în vederea analizării detaliate a situației epidemiologice de la nivelul fiecărei localității și dispunerii de urgență a măsurilor pentru diminuarea impactului riscului conform prevederilor legale aprobate prin hotărârile Guvernului și cele ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
 
(2) În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor la nivel județean ori a unei sau mai multor localități depășește 1,5/1.000 de locuitori, ulterior măsurilor adoptate conform prevederilor alin. (1), comitetele judeţene/al Municipiului București pentru situaţii de urgenţă au obligația de a se întruni în ședință extraordinară, în cel mult 48 de ore de la data depășirii pragului mai sus menționat.
 
Art. 4 Se propune ca, persoanele alese la scrutinul electoral organizat în luna septembrie 2020, pentru alegerea primarilor, președinților consiliilor județene și a membrilor consiliilor locale și județene, să poată depune jurământul prevăzut în Ordonanța de Urgenţă a Guvernului nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, fără prezența fizică, prin mijloace electronice de comunicare de la distanță, atunci când persoana în cauză se află în izolare sau carantină, în condițiile legii.
 

Art. 5 Toate instituțiile publice și private, precum și operatorii economici care își desfășoară activitatea în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, au obligația analizării modului de desfășurarea a activității în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru.

Art. 6 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Țările incluse în Zona Galbena (rata de incidenta cumulata la 100.000 locuitori / stat)

Israel – 936.1
Andorra – 716.8
Muntenegru – 564.9
Bahrain – 497.4
Aruba – 496.7
Argentina – 392.0
Guam – 347.9
Bonaire, Saint Eustatius and Saba – 338.7
Spania – 319.3
Cehia – 311.8
Costa Rica – 306.5
Puerto Rico – 301.3
Bahamas – 266.8
Republica Moldova – 246.9
Franta – 246.8
Olanda – 243.4
Gibraltar 243.3
Polinezia Franceza – 231.3
Sint Maarten – 224.1
Liban – 221.4
Belgia – 220.5
Panama – 207.5
Capul Verde – 200.6
Statele Unite ale Americii – 186.3
Peru – 182.3
Kuweit – 180.4
Columbia – 178.7
Brazilia – 175.6
Armenia – 171.2
Marea Britanie – 163.1
Islanda – 161.1
Oman – 156.7
Irak – 152.9
Maldive – 151.8
Paraguay = 151.3
Luxembourg – 147.4
Belize – 145.8
Emiratele Arabe Unite – 142.1
Palestina – 140.3
Danemarca – 134.9
Libia – 130.7
Ungaria – 129.1
Chile – 126.1
Slovacia – 118.6
Ucraina – 115.4
Austria – 113.6
Cura̤ao Р112.6
Georgia – 110.7
Qatar – 110.2

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.