COVID–19: Test PCR obligatoriu la intrarea în Bulgaria

Persoanele care intră în Bulgaria pe calea aerului, rutier sau maritim vor trebui să prezinte un test negativ de COVID-19, începând din 29 ianuarie și până la sfârşitul lunii aprilie, a anunţat Ministerul Sănătăţii din această țară, potrivit  Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE).

Testele PCR vor trebui efectuate cel mult cu 72 de ore înainte de sosire, a precizat ministerul.

Şoferii de camioane şi autobuze, precum şi echipajele avioanelor vor fi scutiți de această obligativitate.

Bulgarii care se întorc acasă şi nu au un test negativ vor trebui să se autoizoleze timp de 10 zile.

Bulgaria a înregistrat o scădere a numărului de noi infecţii în ultimele săptămâni şi va redeschide, pe 1 februarie, mall-urile şi sălile de sport.

Liceele vor începe cursurile în cadrul unui program special, prin rotaţie, din 4 februarie.

Într-o altă decizie, ministerul a permis restaurantelor şi cafenelelor să se deschidă la 50% din capacitate, de la 1 martie, dar barurile şi cluburile de noapte rămân închise.

Iată precizările MAE, în comunicatul transmis pe 27 ianuarie:

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autoritățile bulgare au anunțat, în seara zilei de 26 ianuarie 2021, noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Bulgaria, în contextul pandemiei de COVID-19. Noile măsuri intră în vigoare începând cu data de 29 ianuarie 2021 și se aplică până la data de 30 aprilie 2021.

Astfel, conform informațiilor comunicate public de autoritățile bulgare, toate persoanele care călătoresc în Republica Bulgaria, indiferent de statul din care se deplasează, pot intra pe teritoriul Bulgariei cu condiția prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii.

Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei testate, conform documentului de identitate cu care călătorește, datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data și metoda efectuării testării, înscrisă cu caractere latine (PCR), precum și rezultatul negativ.

Sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 următoarele categorii de persoane: persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria; șoferii de autobuz, angajați în transportul internațional de pasageri; șoferii autocamioanelor care efectuează transport internațional de mărfuri; membrii echipajelor navale; membrii echipajelor aeriene care efectuează zboruri de la și către aeroporturi publice pe teritoriul Republicii Bulgaria și personalul tehnic asimilat; lucrătorii transfrontalieri.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

MAE reiterează recomandarea adresată cetățenilor români de a se informa temeinic anterior deplasării în străinătate, inclusiv prin consultarea paginilor de internet https://www.mae.ro/node/51904https://sofia.mae.ro și www.mae.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.