COVID-19. VIDEO. Starea de urgență se prelungește până pe 15 mai

Starea de urgență se prelungește cu o lună, până în 15 mai, pentru stoparea răspândirii epidemiei de coronavirus (COVID-19), a anunțat, în 6 aprilie, presedintele Klaus Iohannis, cu precizarea că va semna decretul „în zilele următoare”.

Va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. Am cerut guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în decret, în cursul acestei săptămâni voi elabora textul iar decretul va fi emis săptămâna viitoare, pentru prelungirea stării de urgență cu încă o lună”, a declarat șeful statului, la Palatul Cotroceni.

Starea de urgență a fost instituită, inițial, pe 16 martie, pentru o perioadă de o lună, până pe 15 aprilie.

Dar cum pe 19 aprilie este Paștele, autoritățile fac apel către românii care muncesc în străinătate să nu vină în țară pentru a sărbători cu familia. Cu toate acestea, se așteaptă un val de români din diaspora, care vor aduce noi cazuri de coronavirus, ceea ce va mări numărul persoanelor infectate.

Astfel, România se va afla timp de două luni sub măsuri instituite prin ordonanțe militare, semnate de ministrul de Interne, Marcel Vela. 

 
Iată cele mai importante declarații ale președintelui:
  • O primă concluzie: în comparație cu alte țări, creșterea numărului de persoane infectate nu a fost așa mare, cum avem în Italia, Spania. Acest lucru vine din faptul că noi din timp am luat măsuri foarte ferme.
  • Nu este momentul să ne relaxăm, să nu mai respectăm indicațiile autorităților. Nu suntem încă la vârful epidemiei, în niciun caz nu e momentul să ne relaxăm
  • O veste bună: la început se știe că a fost un pic complicat de procurat materiale de protecție; avem deja primele rezultate semnificative. Primim 2,5 milioane de măști pentru medici, 5 mil de măști pentru forțele de ordine, aproximativ 8 mil măști care vor ajunge la populație. Vor veni în zilele imediat următoare 500.000 combinezoane de protecție.
  • Va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. Am cerut Guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în decret, în cursul acestei săptămâni voi elabora textul iar decretul va fi emis săptămâna viitoare, pentru prelungirea stării de urgență cu încă o lună.
  • Rectificarea bugetară – Prin această epidemie avem o criză care nu e doar una de sănătate, ci este o criză care afectează întreaga economie. Va fi nevoie să se declare o creștere probabil semnificativă a deficitului bugetar. E nevoie de bani mai mulți pentru sănătate, pentru șomaj. Vom avea o situație complicată a bugetului, însă e clar că această complicație nu se rezolvă de la sine.
  • Guvernul va trebui să facă o analiză și să nu ne limităm doar la o rectificare cu câteva schimbări, ci va fi nevoie să se reevalueze veniturile în scădere dar și cheltuielile pe întregul an. Va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor din banul public.
  • Au fost firme private care s-au implicat în aducerea de materiale medicale. Îi felicit.
  • Dragi români, repet, respectați măsurile dispuse de autorități, respectați izolarea, nu ieșiți din casă decât dacă aveți o problemă de rezolvat, evitați orice contact fizic cu oricine
  • Boala se răspândește de la om la om
  • Vă doresc multă sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.