Criză politică: PSD a retras sprijinul Guvernului, dar premierul NU demisionează!

Liviu Dragnea va fi nevoit să recurgă la moțiunea de cenzură pentru a da jos Executivul pe care l-a numit!

Guvernul instatat de Liviu Dragnea în urmă cu 5 luni și jumătate a pierdut sprijinul PSD+ALDE miercuri seară, când miniștrii au fost siliți, practic, să demisioneze, la presiunea celor doi lideri de partid, însă premierul Sorin Grindeanu refuză să plece.

“Nu-mi dau demisia. Am obligația să mă comport responsabil față de România și față de partidul din care fac parte. Acest guvern e Guvernul României, nu guvernul CEx-ului (Comitetul Executiv al PSD, care a votat retragerea sprijinului politic pentru Guvern – n.r.). Cred că toți trebuie să ne simțim responsabili de acest lucru. Îmi voi da demisia atunci când președintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. E normal față de acele sute de mii de oameni ca lucrul ăsta să se întâmple și eu nu vreau ca, atât cât pot, ca alte scenarii să intre în discuție”, a declarat Sorin Grindeanu, de la tribuna Guvernului.

Reacția premierului a venit la puțin timp după ce Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat, într-o conferință de presă comună, că toți miniștrii au demisionat.

Dragnea le-a reproșat miniștrilor că “n-au luat deloc în serios programul de guvernare, n-au reușit să se coordoneze, n-a fost o adoptare strategică”, iar “60% din programul de guvernare a fost ratat”.

Culmea este că evaluarea miniștrilor a fost făcută de Darius Vâlcov, care este judecat pentru fapte de corupție și nici nu mai face parte din PSD.

Întrebat cum comentează faptul că a generat o criză politică, Dragnea a replicat: “O evaluare nu generează o criză politică. O criză politică poate apărea dacă cei numiți politic nu înțeleg că nu mai pot guverna”.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că “actualul guvern a avut o performanță slabă” și că “decizia noastră nu este un capriciu al cuiva”. El a acuzat că “miniștrii și-au făcut treaba fiecare cum a putut, fără să existe o mână care să-i conducă”. “Rolul primului ministru care este? Dacă numim miniștrii și îi lăsăm să-și facă treaba, nu mai avem nevoie de prim-ministru!”, a fost de părere Tăriceanu.

Iată însă și declarația completă a premierului Grindeanu, care a spus lucruri extrem de interesante:

“Mulțumesc tuturor românilor pentru susținere, primarilor și membrilor PSD. Și românilor care mi-au trimis acele mesaje pe Facebook.

Sunt în acest partid de 21 de ani. Și colegii mei din Timiș știu că le spuneam: PSD nu este PCF-ul nimănui, PSD nu este PCF-ul nici al lui Liviu Dragnea, Nicolae Bădălău, Stănescu și alții. Forța acestui partid a stat și stă în sutele de mii de membri care au muncit și care ne-au dus spre victorie. Și le mulțumesc lor pentru susținerea dată în atâția ani.

Le transmit multora din colegii din CEx că îmi pare rău că au trecut prin această experiență neplăcută, care nu e prima. Dacă ne uităm în spate, au mai existat experiențe de acest tip. Știu de toate lucrurile care s-au întâmplat și înainte de CEx de aceea îmi cer scuze că și datorită acestei situații au trăit această experiență.

L-am auzit mai devreme pe dl Liviu Dragnea că nu era sigur că acest CEx se termină cu retragerea sprijinului. Nu stau chiar așa. Inclusiv în această seară mi s-a propus șefia mai multor instituții ale statului doar ca să îmi dau demisia sau chiar să fac parte din viitorul guvern, ministru.

L-am auzit că n-ar fi vrut să plec, dar ar fi încercat să mă convingă să accept alte funcții (cea de președinte la ASF, președinte la Curtea de Conturi sau cea de vicepremier – n.r.).

Nu-mi dau demisia. Am obligația să mă comport responsabil față de România și față de partidul din care fac parte. Acest guvern e Guvernul României, nu guvernul CEx-ului. Cred că toți trebuie să ne simțim responsabili de acest lucru

Îmi voi da demisia atunci când președintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD.

E normal față de acele sute de mii de oameni ca lucrul ăsta să se întâmple și eu nu vreau ca, atât cât pot, ca alte scenarii să intre în discuție.

Demisia mea este momentul în care Iohannis va spune: Da, îl numesc premier pe dl sau pe dna X de la PSD. Și lucrul ăsta l-am anunțat în CEx.

Am înțeles că eu sunt de vină pentru diverse lucruri anunțate de dl Darius Vâlcov în ședința CEx. Fac o precizare: nu mă agăț de acest scaun. Îmi dau demisia în acele condiții. Și sper ca această criză să se încheie cât mai rapid.

Revin la celebrele măsuri. Am văzut vreo 390 spre 400 de măsuri care trebuiau făcute în primul semestru al anului 2017. Am înțeles că sunt de vină că nu sunt duse la îndeplinire măsuri cu termen în 2018.

Iată o măsură care în analiza dlui Vâlcov este nerealizată: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Eu știu că suntem țară a UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE dar cred că și dl Vâlcov și ceilalți știu altceva. Și de asta trebuie să plec.

Deși avem o economie care merge bine și niștre miniștri care au muncit, i-am propus dlui Liviu Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eșec. Să ne dăm amândoi demisia. N-am văzut că s-a întâmplat.

Nu mi-am dorit această criză.

Înainte de ședință am încercat să înțeleg această furie de a schimba propriul guvern.

Am vrut să înțeleg de ce dl Liviu Dragnea a vorbit despre remanieri, demisii; mi-a fost foarte greu și în continuare nu înțeleg. De ce trebuie să pui presiune pe propriii tăi miniștri pe care tu i-ai pus acolo? Nu am găsit decât un singur răspuns: dorința unui singur om de a avea toată puterea.

Trec în revistă câteva realizări ale guvernului. (…)

Am auzit pe surse de o evaluare a guvernului, a miniștrilor și a mea. Am participat în această perioadă la ședințe. Eu, ca premier, am văzut pentru prima dată această evaluare în această seară. Dacă vi se pare o metodă corectă… mie, nu. Această evaluare trebuia făcută prin dialog cu mine, ca premier, și cu fiecare ministru în parte, astfel încât să fie cât se poate de reală.

Marea majoritate a miniștrilor n-au participat la această evaluare făcută de dl Darius Vâlcov, care, din câte știu, nu mai e membru PSD. Eu am crezut că există acea comisie de evaluare. Nu știu să existe alticneva decât dl Darius Vâlcov și nu cred că știe altcineva. De fapt, această evaluare era o justificare pentru a mi se spune: trebuie să pleci, trebuie să-ți dai demisia.

Eu am un tabel simplu că măsurile din programul de guvernare și vă rog să vă copnsultați arhiva ca undeva prin martie-aprilie, la un alt CEx, s-a făcut evaluare după primul trimestru. În primele 2 trimestre, 54 au fost îndeplinite 100%, 34 sunt în derulare, iar cele neîndeplinite sunt 9.

Ca să înțeleg rostul acestei evaluări, a trebuit realizate niște cifre, nilte lucruri, astfel încât să se dea motiv că acest guvern nu și-a făcut treaba. Sincer e păcat pentru membrii partidului din care fac parte și păcat pentru români.

Merităm mai mult respect. Eu mai cred altceva: că astăzi PNL, USR, sunt foarte invidioși pe serviciul pe care CEx al PSD l-a făcut lor. CEx a făcut un cadou și PNL și USR și dlui președinte Klaus Iohannis prin acest raport. Și s-a inventat o opoziție la guvern în interiorul PSD

Voi rămâne în PSD. Sunt membru de partid de 21 de ani. PSD și forța acestui partid nu este dată de CEx și de 60 de oameni, ci de sutele de mii de membri. Am intrat cu convingere în 1996 în PSD și rămân cu aceeași convingere.

Voi rămâne premier până când dl președinte Klaus Iohannis va desemna un alt candidat cu nume și prenume din partea partidului care a câștigat alegerile. Eu vreau ca partidul din care fac parte să rămână la guvernare.

Întrebări și răspunsuri:

Eu am înțeles că guvernului i s-a retras sprijinul politic. Tot dânșii trebuie să facă aceste demersuri. Nu mă faceți responsabil de ce au făcut dânșii.

Îmi doresc ca PSD să dea viitorul prim-ministru. Nu mă agăț de acest scaun. Dar vreau să am această garanție. Dl președinte Liviu Dragnea nu a dat această garanție în viitorul CEx.

Întrebat dacă este exclus sau nu din PSD: 

Eu sunt membru în Timiș, la organizația locală 139 din Timișoara. Nu cred că sunt exclus. Există un statut, dincolo de deciziile a 60 de oameni. În statut se spune că validarea primului ministru se face în congres. Am cerut respectarea statutului.

Întrebat dacă știa că Guvernul a fost unul de tranziție:

Eu n-am știut acest lucru. M-a mirat și pe mine. Probabil dna Lia Olguța Vasilescu era informată mai bine și știa că după 5 luni o să fie un raport de evaluare făcut de dl Vâlcov.

Întrebat dacă s-a simțit trădat de miniștri:

Mâine o să vă dau detalii. Eu vreau să lucrăm procedural. Procedural trebuie să-mi parvină aceste demisii. O să vedem mâine despre ce e vorba, dar vreau să vă spun ceva și să-i îndemn la responsabilitate pe cei care sunt în continuare miniștri. Aceste demisii intră în vigoare în momentul în care, ca procedură, sunt trimise de primul ministru către Administrația Prezidențială și Administrația Prezidențială ia act de ele. Asta este procedura și legea la Guvernul României.

Nu am primit nimic oficial. În funcție de ceea ce voi avea mâine și voi vedea, mă gândesc că vă referiți la demisiile unor colegi din Cabinet, o să iau deciziile mâine. În acest moment nu există nimic oficial. Voi transmite și eventualul program al Guvernului.

Toată această presiune pe care au creat-o și au pus-o pe umerii miniștrilor a dus la un anumit blocaj administrativ. De aceea aceste lucruri nu se anunță la televizor, iei decizia și o anunți.

Întrebat dacă această criză are legătură cu Ministerul Justiției și cu Ordonanța 13:

Sper că nu.

Întrebat dacă ar mai accepta această funcție, dacă ar da timpul înapoi:

Da, dar probabil în cu totul alte condiții. De exemplu, toată echipa guvernamentală a fost nominalizată și făcută de dl Liviu Dragnea. N-aș mai accepta așa ceva.

Sunt anumite momente din aceste 5 luni pe care probabil nu le-aș mai face.

Întrebat dacă simte că a fost supus unui linșaj politic:

La CEx n-a fost un linșaj, s-a dorit a se da o explicație de ce a ajuns propriul partid să dea jos un guvern.

Întrebat dacă ar accepta o nominalizare de premier de la Klaus Iohannis:

Da. Acel moment a fost unul pentru că partidul iarăși dă totul în mâinile dlui Klaus Iohannis de a decide. Eu nu vreau să se întâmple lucrul ăsta. Eu nu vreau să fie semne de întrebare dacă premierul va fi sau nu de la PSD. Eu nu vreau să risc.

Eu încerc să fac tot ce pot ca să rămână un premier PSD și atunci încerc, prin acțiunile pe care le fac, să rămână un premier de la PSD. Nu mi s-a oferit niciun fel de garabție, în ședința CEx, ca acest lucru este garantat.

Întrebat despre miniștrii care au vorbit la ședința CEx a PSD:

Au vorbit doi: dna Olguța Vasilescu și dl Viorel Ștefan – care era la fel de siderat că o măsură din programul de guvernare – Codul economic – era defalcat și și-a exprimat nedumerirea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.