Cu 7,8% mai putine accidente grave de circulatie si cu 13,5% mai putini morti, anul trecut

 

Numarul accidentelor grave de circulatie s-a redus cu 7,8% anul trecut, iar cel al persoanelor decedate a scazut cu 13,5%, a declarat, marti, Costin Tatuc, seful Serviciului Educatie Rutiera si Cooperare Interinstitutionala al Politiei Rutiere, precizand ca aceste informatii statistice sunt valabile din 5 ianuarie 2011. Astfel, daca in 2009 numarul accidentelor grave se ridica la 9.992, in 2010 acesta a scazut la 9.213. Mortalitatea in urma accidentelor rutiere, inregistrata in 2009, era de 2.729 de persoane, aceasta scazand anul trecut la 2.363 de persoane.

Si numarul ranitilor grav in urma accidentelor rutiere s-a redus cu 4,8% anul trecut, la 8.477 persoane, de la 8.903 persoane, in 2009. Astfel, ca urmare a activitatilor intreprinse de Politia Rutiera, s-a reusit diminuarea riscului rutier, fiind pentru prima data cand in doi ani consecutivi (2009 si 2010) s-au inregistrat scaderi la toti indicatorii statistici. \”Se pot obtine rezultate bune atunci cand partea de combatere este completata cu activitatea de educatie (campania “Alege viata!”, spre exemplu). Acum ne aflam sub nivelul de mortalitate inregistrat la inceputul deceniului\”, a subliniat Tatuc, care a participat la un eveniment organizat de BCR Asigurari VIG.

Printre cauzele care au stat la baza producerii accidentelor se numara, potrivit comisarului – sef, finalitatea scazuta a sanctiunilor aplicate la regimul circulatiei rutiere, infrastructura rutiera subdimensionata, aflata inca sub standardele europene de siguranta, carente in pregatirea conducatorilor de autovehicule, lipsa resurselor necesare desfasurarii in mod sustinut a activitatilor de educatie rutiera, precum si interesul scazut al autoritatilor locale pentru implementarea solutiilor moderne de gestionare si supraveghere a traficului rutier.

 

5,3 milioane de autovehicule si 6,2 milioane de soferi

Costin Tatuc a adaugat ca in Romania exista 5,3 milioane de autovehicule si 6,2 milioane de posesori de permise de conducere. Potrivit acestuia, pentru perioada 2011 – 2020, abordarea sigurantei rutiere se axeaza pe trei piloni. Un prim pilon este realizarea unui spatiu comun de siguranta rutiera la nivel european, care va duce la cresterea nivelului de siguranta rutiera in toata Europa, cel de-al doilea pilon se refera la o abordare integrata cu alte domenii – sanatate, mediu, invatamant, munca etc -, in timp ce al treilea pilon vizeaza impartirea responsabilitatii (la nivelul UE, national, local etc) conform principiului \”Siguranta rutiera – siguranta ta\”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.