Grecia la ROMEXPO, „cu prospeţimea mării”

Poziţia privilegiată a standului grecesc, aflat chiar în centrul Pavilionului A de la ROMEXPO, în mijlocul târgului INDAGRA FOOD, nu a fost cu siguranţă întâmplătoare şi prezenţa acestei ţări prietene nu a trecut neobservată.

În perioada 30 octombrie – 3 noiembrie 2013, ROMEXPO a organizat şase manifestări expoziţionale, ce au avut tematici complementare. Astfel, vizitatorii au putut lua parte la:

INDAGRA – Târg internaţional de produse şi echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii şi zootehniei

INDAGRA FOOD – Târg internaţional pentru industria alimentară

ALL – PACK – Expoziţie internaţională pentru ambalaje, materiale, maşini şi echipamente specifice

EXPO DRINK & WINE – Târg de vinuri, băuturi alcoolice şi non-alcoolice

AUTOEXPOTEHNICA – Expoziţie internaţională de componente şi accesorii auto

TÂRGUL DE PRODUSE TRADIŢIONALE

Cele şase târguri au reunit peste 700 de firme din România şi din străinătate, pe o suprafaţă de aproximativ 40.000 de metri pătraţi. Beneficiind de o puternică reprezentare internaţională, evenimentele au adus în faţa publicului atât companii autohtone, cât şi de peste hotare, din ţări precum: Austria, Belgia, Bulgaria, China, Coreea de Sud, Danemarca, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Serbia, Slovenia, Spania, SUA, Turcia şi Ungaria.

Numărul mare de expozanţi, calitatea şi diversitatea produselor prezentate, noutăţile şi recordurile acestei ediţii au atras 60.000 de vizitatori în toate cele cinci zile.

Indagra Food_afis

INDAGRA a fost şi în acest an capul de afiş al manifestărilor expoziţionale, depăşind orice aşteptări: “A fost o ediţie care a bătut toate recordurile, fără îndoială. Fie că ne referim la numărul de expozanţi, la participările internaţionale, la numărul de produse expuse sau la vizitatori, anul 2013 este unul de referinţă pentru INDAGRA”, a declarat Mariana Suciu, Director General ROMEXPO S.A la încheierea manifestării.

În acelaşi timp cu INDAGRA au mai avut loc alte cinci târguri complementare, care au delectat vizitatorii. Astfel, în cadrul INDAGRA FOOD zonele special dedicate produselor tradiţionale şi bio, au încântat persoanele care au poposit la fiecare stand în parte.

Standul Greciei

Standul Greciei din Pavilionul A atrăgea de la distanţă publicul vizitator prin aromele de mâncăruri mediteraneene care pluteau în aer.

Effrosyni Mita, şeful Biroului pentru Afaceri Economice şi Comerciale, şi bucătarul Kostas Vassalos

Organizat sub auspiciile Ambasadei Elene la Bucureşti de Biroul pentru Afaceri Economice şi Comerciale şi Centrul Elen de Comerţ Exterior, HEPO, standul Greciei a oferit spaţiu de expunere pentru firmele care livrează pe piaţa internaţională produse piscicole de acvacultură sau pescuite din mare, în stare proaspătă sau congelate.

Reprezentanţi Centrul Elen de Comerţ Exterior, HEPO

Pe toată durata expoziţiei au fost organizate pentru cei interesaţi expuneri privind acvacultura şi peştele mediteranean congelat, având ca titlu „Cu prospeţimea mării – Dorada şi biban din acvacultură, specialităţi ale dietei mediteraneene”, reprezentanţi ai asociaţiilor elene de produse de acvacultură şi peşte congelat fiind de faţă pentru a oferi informaţii şi materiale documentare despre acest domeniu.

Peşti doradă şi biban

Vizitatorilor li s-a reamintit că a fost demonstrat ştiinţific rolul important deţinut în piramida alimentară de peştele şi fructele de mare deoarece ajută la menţinerea unor diete echilibrate, cu beneficii semnificative pentru organism, indiferent de vârstă.

Au fost sfătuiţi să aleagă întotdeauna, sănătatea, fiind binecunoscut faptul că peştele asigură o hrană bogată în substanţe nutritive (proteinele de peşte conţin 25 de aminoacizi), carbohidraţi, grăsimi (acizi graşi Omega 3 şi Omega 6), vitamine (A, B1, B2, B3, C, D), săruri anorganice, minerale (calciu, fosfor, potasiu, magneziu, iod etc).

Peştele reprezintă o hrană gustoasă, uşor de digerat şi săracă în conţinut caloric. Este un aliment perfect pentru toate vârstele şi în special pentru copii. Consumul regulat de peşte de 2-3 ori pe săptămână, este recomandat de medic, ajutând metabolismul şi funcţionarea corectă a organismului, a funcţiei cardiace şi a tensiunii arteriale.

Public la standul Greciei

Fie că este vorba de biban şi plătică de acvacultură, de doradă sau biban de mare, toţi aceşti peşti proveniţi din Grecia constituie alimente de înaltă calitate şi valoare nutritivă, crescuţi în sisteme moderne şi permanent supravegheate, fiind oferiţi consumatorilor la mărimi şi preţuri constante pe durata întregului an.

Piscicultura elenă constituie de ani de zile o replică viabilă la cererea crescută de peşte, precum şi o soluţie ecologică privind pescuitul în exces.

Este binecunoscut faptul că produsele din pescuit constituie o parte integrantă în alimentaţia mediteraneană. Iar peştele congelat este cea mai sigură soluţie, păstrând substanţele nutritive necesare, într-o varietate impresionantă de produse disponibile pe parcursul întregului an.

Pe data de 1 şi 2 noiembrie 3013 au avut loc degustări de preparate greceşti. Faimosul bucătar-şef grec Kostas Vassalos, o prezenţă binecunoscută românilor din participările anterioare la târg, a preparat în faţa publicului specialităţi greceşti din peşte şi fructe de mare, în cadrul unui eveniment care s-a adresat atât companiilor din sectorul alimentar, cât şi celor din domeniul presei de specialitate. Şi cine poate rezista savorii şi valorilor nutritive ale cărnii de peşte?

Preparare reteta mediteraneana

Folosind ulei de măsline, peşte, usturoi, smântână, şofran, ceapă, oregano, supă de peşte, roşii, scoici, vin alb sec, toate aceste ingrediente fiind proaspete, în câteva minute a fost gata preparatul la care bucătarul a adăugat şi dragoste din abundenţă pentru cei ce urmau să îl deguste.

Şi aceştia au apreciat cum se cuvine deliciosul fel de mâncare, sănătos şi uşor de preparat. Platourile cu diferite alte specialităţi oferite publicului au fost acompaniate cu vin alb grecesc.

Indagra, standul Greciei

La plecare fiecare a primit o colecţie de cărţi poştale frumos ilustrate cu reţete tradiţionale greceşti pentru a pregăti acasă corect preparate cu creveţi, calamari, caracatiţă, cod, biban de mare, somon, doradă, plătică, peşte de apă dulce şi alte asemenea bunătăţi.

Indagra, standul Greciei

Întrucât peştele grecesc se găseşte acum şi pe piaţa din România, nimic nu ne mai poate împiedica să adoptăm şi noi o dietă mediteraneană, gustoasă şi sănătoasă.

Companiile elene OMIROS, SEA WORLD, SAVRAMIS, KALLIMANIS, AQUA TRADE, PESCANOVA HELLAS, LAGAKIS şi multe altele prezente la târg doresc să satisfacă şi cele mai exigente gusturi ale românilor şi să aducă în supermarketurile noastre peşte şi fructe de mare, proaspete şi de calitate.

Poftă bună !!!

Kostas Vassalos

Marilena BORCESCU

marilena.borcescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.