Transporturile sub acoperirea TIR, cu predeclarații electronice TIR-EPD, au prioritate la birourile vamale Albița și Siret, în baza unui proiect-pilot lansat la 1 august de Autoritatea Vamală Română.
Iată și precizările UNTRR:
„Începând cu data de 1.08.2024, în cadrul unui proiect-pilot, titularii de carnete TIR care utilizează aplicația TIR-EPD, pentru predeclararea electronică, precum și camioanele goale fără încărcătură pot să folosească un culoar special dedicat la birourile vamale Albița și Siret.
Acest demers a fost implementat în urma întâlnirii realizate la finalul lunii iunie, la biroul vamal de frontieră Albița, dintre Autoritatea Vamală Română (AVR), cu Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România, (UNTRR), Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU), Serviciul Vamal al Republicii Moldova (SVRM), Asociația Internațională a Transportatorilor Auto din Republica Moldova (AITA), Asociația Transportatorilor Rutieri Internaționali din Ucraina (ASMAP UA) și Uniunea Asociațiilor de Transport Rutier din Regiunea BSEC (BSEC-URTA).
Întrevederea a avut loc pentru a identifica soluții privind reducerea timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei între România și Republica Moldova, respectiv între România și Ucraina.
Timpii de așteptare pentru camioane la aceste puncte de frontieră pot ajunge până la 9 zile, ceea ce reprezintă o barieră majoră pentru activitatea transportatorilor rutieri din România, Republica Moldova și Ucraina. Cozile kilometrice de camioane la frontiere au consecințe grave, cum ar fi depășirea timpilor legali de conducere ai șoferilor, întârzieri în livrarea mărfurilor, penalizări pentru transportatori, dificultăți în aprovizionarea piețelor și creșterea poluării. Reducerea acestor timpi de așteptare este esențială pentru toate sectoarele economice, fiind o urgență atât pentru transportatorii rutieri, cât și pentru importatori/exportatori și consumatorii finali.
Prin implementarea acestui proiect-pilot pentru titularii de carnete TIR la birourile vamale Albița și Siret, numărul zilnic de camioane care pot traversa frontiera între România și Republica Moldova și Ucraina poate fi crescut semnificativ, de până la 2-3 ori în 24 de ore, fiind demonstrat faptul că utilizarea sistemului TIR reduce timpii de transport cu până la 80%, facilitându-se trecerea mai rapidă a frontierei și astfel mărirea capacității de procesare a autorităților vamale.
UNTRR consideră că o astfel de măsură are beneficii imediate asupra întregii industrii de transport rutier și contribuie la fluidizarea fluxurilor comerciale între România și cele două țări.
Utilizarea eficientă a Convenției TIR poate contribui semnificativ la facilitarea comerțului și la asigurarea unui nivel ridicat de securitate la frontiere. TIR-EPD este o aplicație care permite titularilor de carnete TIR să transmită gratuit predeclarații electronice către autoritățile vamale din diferite țări.
Prin TIR-EPD, autoritățile vamale au posibilitatea de a confirma că predeclarația a fost transmisă de un titular de carnete TIR autorizat și că respectivul carnet TIR este valabil. Acest schimb de informații în avans facilitează analiza riscurilor înainte de sosire și face ca trecerea frontierelor să fie mai simplă, mai sigură și mai rapidă.
Apreciem, astfel, răspunsul prompt al Autorității Vamale Române la solicitările industriei de transport rutier, ceea ce va putea facilita transportul și comerțul între România, Republica Moldova și Ucraina.”