Cum a stopat Guvernul Poloniei scumpirea carburanților

Guvernul Poloniei a reușit să preîntâmpine scumpirea carburanților, prin măsuri aplicate, încă de anul trecut: reducerea accizei, începând din decembrie 2021, și scăderea TVA, de la 1 februarie anul acesta, când a fost activat Scutul Anti-Inflație 2.0. 

Mateusz Morawiecki

„Astfel, polonezii se pot aștepta să plătească mai puțin pentru combustibil, alimente de bază, gaze naturale, căldură, precum și îngrășăminte. În plus, cota redusă de TVA la energie electrică se va aplica și pentru încă câteva luni”, informează site-ul Guvernului Poloniei.

Scutul anti-inflație al guvernului polonez este unul dintre cele mai extinse programe de acest fel din Europa. Aceste măsuri guvernamentale vor aduce polonezilor economii de aproape 25 de miliarde PLN.

Premierul Mateusz Morawiecki a declarat că guvernul polonez „nu își îngroapă capul în nisip”, ci „face tot posibilul pentru a menține prețurile mai scăzute și pentru a lupta împotriva inflației”.

Măsurile din Scutul Guvernamental Anti-Inflație 2.0 se vor aplica, până la 31 iulie 2022, astfel:

  • reducerea TVA la carburanți de la 23% la 8%,
  • reducerea TVA la gazele naturale de la 8% la 0%,
  • reducerea TVA la produsele alimentare de bază la 0%,
  • redus cotei de TVA de 5% la energie electrică rămâne în vigoare mai mult timp,
  • reducerea TVA la 5% pentru sistemul de încălzire,
  • reducerea TVA la gazele naturale de la 8% la 0%.

Reducerea TVA la 8% la carburanți

Reducerea accizelor, în decembrie 2021, a limitat creșterea îngrijorătoare a prețurilor la carburanți. Începând cu 1 februarie, cota TVA a fost redusă de la 23% la 8%. Acest lucru va duce la o reducere suplimentară a prețurilor la pompă – până la câteva zeci de groszy pe litru, aducând economii semnificative în buzunarele cetățenilor polonezi.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.