Cum să ai o vacanță prietenoasă cu mediul

Modul în care călătorim își lasă amprenta în mod semnificativ asupra mediului înconjurător. Dar, de cele mai multe ori, protejarea mediului nu se află pe lista noastră de priorități când vine vorba de pregătirea vacanțelor. 

Fie că este vorba de mijloacele de transport pentru care optezi, hotelul sau restaurantele pe care le alegi, este important să ai în vedere latura lor sustentabilă.

Iată mai multe precizări, în comunicatul FlixBus:

Dacă vrei să fii eco-friendly când călătorești, există câteva schimbări simple, dar de impact, de care ar trebui să ții cont înainte de a-ți planifica următoarea vacanță.

Optează pentru un mod de transport eco-friendly 

Primul pas pentru o vacanță mai prietenoasă cu mediul înconjurător? Optează pentru un mod de transport sustenabil. Dacă zbori cu avionul, evită să faci escale. Avioanele consumă foarte mult combustibil la decolare, așa că allege zborurile directe acolo unde se poate, mai ales în cazul distanțelor scurte.

Călătoria cu autocarul este o altă soluție eficientă deoarece acestea sunt mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și emit un nivel extrem de scăzut de gaze cu efect de seră. În plus, tot mai mulți furnizori de servicii de mobilitate fac o prioritate din proiectele de mediu și încurajează pasagerii să aducă o contribuție personal.

De exemplu, autocarele verzi operate de FlixBus îi oferă fiecărui pasager opțiunea de a-și compensa impactul climatic al călătoriei în momentul rezervării. Care este mecanismul?

Când faci o rezervare online la FlixBus, trebuie doar să bifezi caseta „Compensare CO2”, după ce ți-ai ales cursa dorită. Emisiile de CO2 generate de călătoria ta sunt apoi calculate în funcție de durata și de distanța cursei. Suma astfel calculată este apoi adăugată automat la prețul biletului. Contribuția ta pentru mediu este de aproximativ 1 – 3% din prețul inițial al biletului. Donația ta va fi investită într-un proiect certificat de protecție a climei, în conformitate cu standardele internaționale de mediu.

Optează pentru hoteluri eco-friendly 

Călătorește responabil și cazează-te în hoteluri prietenoase cu mediul. Acestea creează un turism sustenabil, folosind materiale din resurse regenerabile și implementează diverse tehnologii pentru a-și reduce pe cât posibil impactul asupra mediului. O altă schimbare pe care o poți face pentru a avea grijă de natură atunci când mergi în vacanță?

Folosește mai rar aerul condiționat deoarece aceste dispozitive consumă multă energie electrică, iar o parte dintre ele încă folosesc HCFC (hidroclorofluorocarbon), care este foarte dăunător mediului și subțiază stratul de ozon.

Utilizează mijloacele de transport în comun 

Dată viitoare când pleci în vacanță, uită de închirierea unei mașini la aeroport și optează pentru mijloacele de transport în comun. Unul dintre cele mai bune moduri de a explora un oraș nou? Închiriază o bicicletă sau înscrie-te într-un tur ghidat! În loc să comanzi un taxi optează pentru călătoria cu trenul sau metroul pentru a-ți reduce impactul asupra mediului.

Cumpără produse locale

Cumpără produse de la furnizori locali pe cât de mult posibil. Cumpărând produse locale se foloseşte mai puţină energie pentru livrarea mărfii. Reducerea numărului de kilometri parcurşi de alimentele pe care le folosești este un prim pas important. Pe lângă faptul că au amprenta de carbon mult mai scăzută față de produsele importate, susții și economia locală.  Apoi, evită să consumi alimente ambulate pentru a reduce deșeurile și poluarea.

În ultimii ani, cei care își doresc să călătorească fără să aibă un impact mare asupra mediului înconjurător au tot mai multe opțiuni eco-friendly care îmbină turismul cu grija față de mediu.

Așa că nu uita să verifici o listă de restaurante și locații eco-friendly înainte de a-ți planifica următoarea vacanță!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.