Închiderea unei afaceri în România este un proces mult mai complex decât o simplă decizie luată de asociați. Indiferent dacă este vorba despre dizolvarea unui SRL, faliment, procedura insolvenței sau despre o simplă radiere, ea trebuie realizată cu rigurozitate.

Pașii trebuie respectați cu atenție, pentru a preveni complicații atât din punct de vedere fiscal, cât și juridic, subliniază Radu Pavel, avocatul coordonator al Societății Românești de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații.
Fiecare procedură implică etape specifice, care trebuie respectate, abordarea corectă a acestora asigurând respectarea legii, dar și protejarea intereselor antreprenorilor. Pentru a evita riscurile fiscale și juridice ce pot apărea în absența unei strategii juridice clare și a asistenței unui avocat specializat.
Cea mai simplă metodă pentru dizolvarea unei societăți este procedura voluntară, se arată în comunicatul transmis redacției. Acest proces se desfășoară direct prin Registrul Comerțului, fără implicarea instanței, în cazul în care firma nu are datorii sau litigii pe rol.
Dizolvarea și lichidarea cu numirea unui lichidator. Etape și implicații
Dacă între asociați există divergențe și sunt în imposibilitate de a colabora, aceștia pot solicita în instanță numirea unui lichidator. Această formă de lichidare de SRL presupune o procedură de lichidare complexă.
Lichidatorul va prelua administrarea firmei până la radierea societății, având responsabilitatea de a valorifica bunurilor și de a achita datoriile.
Această etapă poate genera situații litigioase, mai ales în cazul în care se ajunge la insolvență.
Radierea societății în urma finalizării procedurii de faliment
Dacă firma nu mai poate funcționa din considerente financiare, se poate ajunge la faliment. În astfel de situații, procedura insolvenței poate fi inițiată fie de către creditor, fie de către firmă, în final rezultând radierea societății.
După vânzarea activelor și achitarea datoriilor, judecătorul sindic va dispune închiderea procedurii, firma trecând prin procesul de radiere în Registrul Comerțului.
Suspendarea temporară a activității societății – Alternativă la închidere
Dacă nu se dorește închiderea definitivă a firmei, dar nici nu se desfășoară activități economice, suspendarea activității este o alternativă legală viabilă. Această operațiune păstrează entitatea juridică activă, însă fără continuarea operațiunilor economice, lucru extrem de util dacă se dorește reluarea activității pe viitor sau pentru evitarea anumitor obligații fiscale și administrative.
Suspendarea activității trebuie înregistrată la Registrul Comerțului , durata acesteia fiind reglementată de legislația în vigoare, variind în funcție de circumstanțele fiecărei societăți.
„Închiderea unei afaceri în România, fie că vorbim despre dizolvare voluntară, insolvență sau faliment, nu trebuie abordată fără o strategie juridică clară și profesionistă. Fiecare etapă, de la hotărârea asociaților până la radierea din Registrul Comerțului, implică riscuri legale și fiscale importante. Societatea Românească de Avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații oferă consultanță specializată și reprezentare prin avocați de top în dreptul societar, litigii comerciale și dreptul afacerilor, pentru a asigura o retragere sigură și conformă din activitatea antreprenorială”, a declarat Radu Pavel, avocat coordonator în cadrul Pavel, Mărgărit și Asociații.