Cum va arata zona statuilor de la Universitate

Ordinul Arhitectilor din Romania a publicat, luni, rezultate concursului de amenajare a zonei statuilor de la Universitate, sub care se construieste in prezent parcarea subterana pe 3 niveluri, cu 420 de locuri pentru masini si 21 pentru motociclete. In competitie s-au inscris 52 de proiecte, din care doar 34 au fost admise la jurizare, iar castigator este cel realizat de arhitectii Simona Dirvariu, Ambra Fabi si Carole Lenoble. Costul amenajarii piatetei este estimat de proiectanti la 500.000 de euro, iar lucrarile vor incepe in primavara lui 2012, cand se estimeaza ca va fi gata si parcarea.

Concursul a fost organizat de Primaria Municipiului Bucuresti in parteneriat cu OAR si s-a desfasurat in perioada 24 august – 3 noiembrie. \”Solutia propune o piata unitara in centrul careia e proiectata o insula exclusiv pietonala, inconjurata de spatii care ofera posibilitatea circulatiei carosabile. Aceasta insula este delimitata de o serie de corpuri de iluminat, iar in interiorul acesteia sunt amplasate cele patru statui. Astfel, se da o importanta maxima statuilor, subliniind memoria locului. Juriul a remarcat faptul ca a fost singurul proiect prezent in concurs care, cu amenajari elegante, fara emfaza, ofera o amprenta clara a contemporaneitatii, nesubordonata volumetriei de ansamblu a sfarsitului de secol XIX. Juriul a remarcat forta ideii, simplitatea si economicitatea realizarii, care permit realizarea imediata, dar si posibilitatea unor adaptari ulterioare la necesitati care pot aparea in viitor. Iluminarea propusa este corespunzatoare, mobilierul urban este neostentativ, nu este opresiv prin numar si conceptie\”, scrie in raportul juriului concursului.

Pe locul II s-a clasat proiectul realizat de o echipa din Romania – arh. Radu Dragan, arh. Sandu Hangan peisagist Denis Targowla, ing. iluminat Nathalie Cede, Martina Bordini (Light Cibles). Pe locul III s-a clasat firma 4B Consultanta Arhitectura. Castigatorii concursului vor primi un premiu de 60.000 lei, echipa aflata pe locul II – 45.000 lei, iar echipa de pe locul III – 35.000 lei.

Juriul concursului a fost alcatuit din: arh. Luigi Snozzi (Elvetia), dr. arh. Luis F. P. Conceição (Portugalia), arh. Angelo Roventa (Austria), dr. arh. Zeno Bogdanescu, reprezentant al Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti (Romania), dr. arh. Nicolae Lascu, reprezentant al Filialei Teritoriale Bucuresti a OAR (Romania), arh. Eugen Panescu, reprezentant al OAR din Romania si arhitectul sef al PMB, Gheorghe Patrascu.

Lucrarile de amenajare a piatetei se vor realiza in primavara anului viitor, cand ar trebui sa fie gata si parcarea, potrivit primarului general Sorin Oprescu: \”Ne-am cacait noi la inceput cu parcarea, dar acum lucrurile sunt in linie si sper sa mearga asa. Se lucreaza si noaptea, si incercam sa reducem disconfortul cat mai mult. (…) Eu sper ca in martie 2012 cetateanul sa poata parca aici. Sper si sa fie o iarna permisiva, pentru ca altfel complica putin situatia. Trebuie sa avem singuranta ca ii aducem (pe cei care parcheaza, n. red.) in siguranta\”. Pana la sfarsitul anului vor fi terminate lucrarile de structura ale parcarii si vor fi readuse aici cele patru statui, care sunt mutate temporar in parcul Izvor.

Parcarea subterana de la Universitate este realizata in parteneriat public-privat. Perioada de concesiune este de 36 de ani, timp in care Primaria va incasa de la consortiul de firme Inter Parking Hispani SA, Terra Test Cimentaciones SL, Alius Inversiones SL si Simex SA o redeventa anuala de 4% pentru incasari anuale mai mici de 470.000 de euro si 50% pentru incasari mai mari sau egale cu 1.700.000 de euro. Bucurestenii vor plati un tarif de 0,36 euro pe ora pentru un loc in parcare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.