Daimler Buses, 10 ani de Active Brake Assist

La 10 ani de la introducerea sistemului de asistență la frânare Active Brake Assist, Daimler Buses își consolidează rolul de pionier în materie de siguranță activă, prin introducerea unor noi sisteme de asistență pentru autocarele și autobuzele Mercedes-Benz și Setra – Active Brake Assist (ABA 4), Preventive Brake Assist și Sideguard Assist.

Daimler Buses introduce acum cea de-a patra generatie a sistemului Active Brake Assist (ABA 4), care va deveni, incepand cu 2019, dotare standard pentru toate autocarele Mercedes-Benz si Setra. Active Brake Assist a fost unul dintre principalii factori ce au contribuit la introducerea obligatorie, in legislatia Uniunii Europene, a sistemelor de franare automata in caz de urgenta pentru autocare, in toamna anului 2015.

Preventive Brake Assist este primul sistem activ de asistenta la franare pentru autobuzele urbane. In eventualitatea unui risc iminent de coliziune, sistemul avertizeaza soferul si initiaza, in acelasi timp, franarea partiala.

Sideguard Assist este primul sistem de asistenta la virare pentru autobuze si autocare.

Iată și alte precizări, în comunicatul remis redacției:

Și mai multă siguranță pentru autocarele Mercedes-Benz și Setra. Active Brake Assist (ABA 4) va deveni, începând cu 2019, dotare standard pentru toate autocarele Mercedes-Benz și Setra.

De 10 ani, sistemul de asistență la frânare Active Brake Assist din dotarea autocarelor Mercedes-Benz și Setra previne accidentele. Daimler Buses introduce acum a patra generație a acestui sistem.

La început, acest sistem de frânare era folosit doar pentru detectarea vehiculelor în mișcare aflate în față. Sistemul anterior Active Brake Assist 3 iniția deja manevra de frânare automată în caz de urgență pentru obstacolele staționare, fiind astfel capabil să prevină și mai multe accidente. Acum, sistemul ABA 4 inițiază, pentru prima dată, şi o frânare parțială în mod automat atunci când detectează pietoni.

Active Brake Assist a fost unul dintre principalii factori ce au contribuit la introducerea obligatorie, în legislaţia Uniunii Europene, a sistemelor de frânare automată în caz de urgență pentru autocare, în toamna anului 2015.

Şi în ceea ce priveşte siguranţa autobuzelor urbane sunt noutăţi. Acestea pot beneficia de Preventive Brake Assist, primul sistem activ de asistență la frânare pentru această categorie de autovehicule. În eventualitatea unui risc iminent de coliziune, sistemul avertizează șoferul și inițiază, în același timp, frânarea parțială.

Nu în ultimul rând, Mercedes-Benz și Setra lansează Sideguard Assist, primul sistem de asistență la virare pentru autobuze și autocare.

Cele trei sisteme de asistență evidențiază rolul de pionieri pe care Mercedes-Benz și Setra îl au în materie de siguranță activă.

Active Brake Assist 4: dotare standard pentru toate autocarele Mercedes-Benz și Setra

Noul Active Brake Assist 4 aduce o îmbunătăţire a performanţelor actuale. Acesta este primul sistem de asistență la frânare în caz de urgență pentru autobuze și autocare, ce inițiază manevra de frânare și în cazul detecţiei pietonilor. Astfel, șoferul are mai multe opțiuni: avertizarea pietonilor folosind claxonul, ocolirea acestora sau executarea opririi de urgență. Baza sistemului ABA 4 o reprezintă radarul cu module multiple, ce integrează o combinație de radare cu rază scurtă și lungă de acţiune.

Compania Daimler Buses este conștientă de responsabilitatea pe care o are în domeniul siguranţei. De aceea, Active Brake Assist 4 va deveni dotare standard pentru autocarele Mercedes-Benz și Setra începând cu 2019: de la Mercedes‑Benz Tourismo RHD la Setra ComfortClass 500 și TopClass 500 – fiecare autocar va fi echipat cu ABA 4.

Till Oberwörder, Directorul General al Daimler Buses, a declarat: „Prin această decizie, ne asigurăm că autobuzele și autocarele noastre, care sunt deja sigure, vor deveni și mai sigure. Suntem convinși că sistemul Active Brake Assist 4 nu doar va preveni accidente, ci va salva vieți.”

Preventive Brake Assist: primul sistem de asistență activă la frânare pentru autobuzele urbane

Prin Preventive Brake Assist, Mercedes-Benz introduce, în premieră mondială, primul sistem de frânare activă în caz de urgență pentru autobuzele urbane. Acest nou sistem de asistență avertizează șoferul în cazul unei potențiale coliziuni cu pietoni aflați în mișcare, dar și cu obiectele staționare sau în mișcare, inițiind în mod automat frânarea parțială, în cazul unui risc crescut de coliziune.

Multiplele avertismente și frânarea parțială sunt gândite special pentru traficul urban. Pentru a reduce riscul de vătămare a pasagerilor din autobuz, în special a celor care stau în picioare, Preventive Brake Assist nu utilizează frânarea automată de urgență. Doar şoferul are opțiunea de a folosi oprirea de urgență în orice moment.

Preventive Brake Assist este valabil ca dotare opțională pentru întreaga gamă de modele Mercedes-Benz Citaro, inclusiv CapaCity, autobuzul de capacitate mare, precum și pentru gama de autobuze urbane Mercedes-Benz Conecto.

Sideguard Assist: primul sistem de asistenţă la virare pentru autobuze urbane şi autocare

Schimbarea direcției spre dreapta, în traficul urban, este una dintre cele mai dificile sarcini pentru șoferi, care sunt nevoiți să fie atenți atât la semafoarele și semnele rutiere din față, cât şi la vehiculele care vin din sens opus, dar și la pietonii și bicicliștii de pe marginea carosabilului.

Totodată, situația din trafic se poate schimba în doar câteva secunde, iar pietonii și bicicliștii nu sunt întotdeauna conștienți că șoferul de autobuz s-ar putea să nu-i poată vedea. Având acest aspect în vedere, Mercedes-Benz și Setra sunt primele branduri de autobuze și autocare care oferă opțional sistemul de asistență la virare – Sideguard Assist.

Acesta este compatibil cu toate versiunile de autobuze urbane Citaro, inclusiv autobuzul de capacitate mare CapaCity și autocarul etajat Tourismo. Setra oferă acest sistem pentru autocarele sale ComfortClass 500 și TopClass 500, inclusiv autobuzul etajat Setra S 531 DT.

Sistemele Active Brake Assist 4 și Sideguard Assist au fost prezentate de către Daimler Buses ca premieră mondială în 2017, la evenimentul de lansare al noului autobuz etajat Setra S 531 DT. Cele două sisteme de asistență sunt acum transferate pe celelalte modele de serie Mercedes-Benz și Setra.

Mai multe informaţii despre Mercedes-Benz sunt disponibile online la: www.mercedes-benz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.