Datoria CFR Marfă către CFR SA a ajuns la 100 de milioane de euro

Datoria acumulată de CFR Marfă către CFR SA a ajuns la 100 de milioane de euro, iar România riscă sancţiuni de la Comisia Europeană dacă le mai șterge, așa cum a procedat înainte de încercarea de privatizare a companiei, în 2012.

„Mă preocupă într-un mod foarte serios faptul că CFR Marfă a acumulat o datorie prea mare, mult prea mare, la CFR (Infrastructură). Eu cred că dacă ar fi fost vorba de un agent privat, acesta nu ar fi putut să ajungă în această situaţie. Sunt preocupat de faptul că o astfel de datorie, de fapt, poate fi tratată şi ca o distorsiune în piaţă, ca un element de concurenţă neloială în raport cu alţi operatori”, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Şova.

„Am cerut celor de la CFR Marfă să lichideze datoria pe care o are către CFR (Infrastructură), astfel că ne pregătim pentru ce e mai rău în ceea ce priveşte o decizie de la Bruxelles privind un eventual ajutor de stat”, a adăugat el, la o conferinţă pe teme de infrastructură organizată de revista Capital.

Ministrul Transporturilor este de părere că „dacă CFR Infrastructură şi-ar putea folosi toţi banii pe care îi are de primit de la CFR Marfă, am avea sute de kilometri de linii ferate pe care ar putea fi ridicate restricţiile de circulaţie”.

Despre noua schimbare la conducerea CFR Călători, Lucian Şova a spus: „Am aşteptări de la noua conducere a CFR Călători privind soluţionarea problemelor legate de lipsa de vagoane şi de locomotive generată de foarte slaba implicare în repararea, întreţinerea parcului existent. A scăzut parcul de o manieră intolerabilă şi sigur că noul management va trebui să găsească soluţii mult mai rapide, mult mai eficiente pentru a se înlocui materialul rulant pe care îl folosesc”.

Amintim că, în 21 martie, Consiliul de Administraţie al companiei l-a desemnat pe Leon Bărbulescu, pentru o perioadă de patru luni, în funcția de director general, deocamdată interimar, el înlocuindu-l pe Iosif Szentes.

“De profesie inginer, Leon Bărbulescu are o carieră de 36 de ani în domeniul feroviar, ultima funcție deținută fiind cea de Director Proiecte Contracte în cadrul S.C. Electrificare CFR S.A. De asemenea, în perioada 1990-2013 a ocupat diferite funcții de conducere în cadrul CFR Călători, iar între 2013-2014 a fost Director Coordonator Proiecte Europene, Director General Adjunct Proiecte Europene și Director Achiziții Contracte în cadrul CNCF CFR SA”, potrivit unui comunicat al CFR Călători.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.