UNTRR le solicită transportatorilor să răspundă la sondajul lansat pe tema schemei de ajutor de stat a MTI, pentru remotorizarea flotei de transport.
oosursă foto: UNTRRSunt elemente importante de care operatorii de transport trebuie să țină seama în accesarea fondurilor, iar după ce vor parcurge întreg sondajul, care este și explicativ, aceștia vor fi complet informați asupra schemei de ajutor.
Negocierile continuă la Ministerul Transporturilor, unde UNTRR a cerut modificări și clarificări.
Sondajul epoate fi accesat la https://www.survio.com/survey/
Timpul maxim de raspuns: 2 minute.
UNTRR prezintă stadiul negocierilor și solicitările transmise:
„În urma discuțiilor dintre MTI și Consiliul Concurenței. MTI spune că din fondul de modernizare nu poate exclude casarea vehiculului. Este o condiție obligatorie a Schemei.
De asemenea, MTI apreciază ca vehiculul care este casat trebuie sa fi fost utilizat minim 1 an pe teritoriul României, in procentele de mai jos. Kilometrii parcurși pe teritoriul României se dovedește cu documente. În funcție de kilometrii parcurși anterior, depunerii cererii de finanțare se va acorda punctajul prevăzut la Criteriul 2.
UNTRR nu vede relevanța acestei obligații, având în vedere că transportatorul își asumă utilizarea lui pentru viitor.
Vehiculul vechi trebuie casat la recepția vehiculului nou. Aici avem o problemă cu firmele care acordă consultanță pe fonduri UE, care deja au luat legătura cu firme care care vor sa achiziționeze câte 100 de camioane electrice, însă nu vor să renunțe la cele pe care le au și declară că le vor casa.
Aceste firme vor să le utilizeze o perioadă mai lungă.
În Ghid ni se pare oportun să solicităm ca vehiculul să fie casat nu la recepția celui electric, ci la obținerea copiei conforme.
De la recepția vehiculului electric și până la obținerea copiei conforme poate trece și o lună.
Sperăm ca, în urma sondajului, să mai avem o discuție cu MTI care să ne ajute să schimbăm puțin criteriile.
Am adus ca argumente la MTI faptul că majoritatea firmelor cu potențial de cumpărare/întreținere si exploatarea vehiculelor electrice au, în general, o flota nouă, care nu se poate casa ușor.
Un camion de tonaj, după 2-3 ani de utilizare, costă intre 35.000-45.000 de euro, în funcție de dotări și de numărul de kilometri parcurși, astfel că nu poți să îl arunci la fiare vechi.
De asemenea, am rugat ministerul să găsească o soluție la prevederea privind camionul care trebuie casat și care trebuie să fie în proprietatea beneficiarului de cel puțin un an.
Am propus ca vehiculul de casat să se afle în proprietatea firmei la depunerea cererii de finanțare și acest camion să fi fost înmatriculat și utilizat în România de cel puțin un an.
Schema prevede ecologizarea parcului auto din România. Dacâ vehiculul a fost sau nu în proprietatea firmei de transport timp de 1 an nu ar trebui să conteze; important este ca un vehicul înmatriculat în România și utilizat pe teritoriul național, care are copie conformă valabilă, a fost casat și a ieșit din statistica parcului auto național.
MTI spune că nu este echitabil ca transportatorul care nu a utilizat acel vehicul să beneficieze de ajutorul de stat.
Am explicat că firmele care au camioane vechi, de peste 10-15 ani nu au putere financiară să achiziționeze un camion electric. În afară de costul camionului, sunt și costurile de operare.
O firmă mică, ce deține între 1 si 5 camioane, care nu are contracte și ia curse de pe diverse site-uri și case de expediții, nu va investi într-un camion electric acum.
Personal, am întrebat câteva firme mici dacă sunt interesate de camioane electrice și toți mi-au răspuns ca nu sunt interesați, pentru că nu le pot utiliza pe distante lungi; or, ei câștiga bani din numărul de kilometri efectuați.
Tocmai de aceea am lansat și sondajul de mai sus.
Am dat exemplu Schema aflată în dezbare publică în Polonia, care nu prevede nici utilizarea vehiculului pe teritoriul național, nici casarea unui camion vechi. Dar se pare ca Schema a fost aprobată de CE și li s-ar fi impus polonezilor să treacă în Ghid casarea camioanelor vechi.
MTI a spus că transportatorii care nu vor putea să obțină acum fonduri UE, pentru că nu sunt eligibili, pot să achiziționeze camioane vechi și să le utilizeze în România până anul viitor, când se va deschide Schema.
Am explicat că, începând cu 1 ianuarie 2026, intră în vigoare taxa de drum pe km și clasa de poluare. Or, un camion non-Euro sau Euro 3 nu va putea fi utilizat, din cauza taxei de drum, care va fi foarte mare.
Va rog să găsiți mai jos principalele informații din Schema și alăturat Schema si răspunsul la îîntrebările adresate MTI de noi și de alți solicitanți ai schemei”.
Ultima Schemă a ajutorului de stat prevede:
Bugetul schemei pentru rutier: 80.000.000 de euro
Bugetul mediu anual nu va depăși 32.000.000 de euro
Ajutorul maxim pe firmă: 15 milioane de euro pe întreprindere
Firma nu trebuie sa fie iîn dificultate
Intensitatea maximă a ajutorului de stat este de: 100% din costurile eligibile pentru achiziţionarea vehiculelor electrice N2 și N3.
Cod CAEN 4941 – Transporturi rutiere de mărfuri
Prezenta schemă bazată pe procedură de ofertare concurențială se aplică pentru achiziția sau modernizarea, după caz, a vehiculelor aflate în proprietate și operare de cel puțin un an, dovedit cu documente justificative conform Ghidului Solicitantului.
85% din totalul criteriilor de selecție utilizate pentru clasificarea solicitărilor și, în cele din urmă, pentru alocarea ajutorului în cadrul sesiunii concurențiale se definesc în termeni de ajutor pe gCO2 evitat, calculat în funcție de performanța de transport, respectiv tone-km sau, după caz pasager-km, iar 15% din totalul criteriilor de selecție sunt definite în funcție de kilometrii parcurși pe teritoriul României în anul precedent depunerii cererii de finanțare, dovediți prin documente justificative de transport așa cum este prezentat în cadrul anexei I la prezenta schemă. Prevederea legată de numărul de kilometri parcurși pe teritoriul României va fi monitorizată și raportată pe toată perioada de monitorizare a proiectului.
Beneficiarul are obligația ca la recepția vehiculului/vehiculelor cu emisii zero pentru transportul rutier, să facă dovada casării vehiculului/vehiculelor pentru care s-a solicitat înlocuirea.
Submăsura 1 achiziția de vehicule cu emisii zero pentru transportul rutier
Criteriul 1
– Ajutorul de stat cel mai mic solicitat pe gCO2 evitat, calculat în funcție de performanța de transport (tone-km).
– Se urmărește ca subvenția publică oferită per gCO2 evitat să fie cea mai joasă și să se evite supracompensarea.
Acordarea punctajului se va face la calculul diferenței, conform anexă II:
– Ajutorul de stat cel mai mic solicitat (Euro/gCO2) – 85 pct
– Ajutorul de stat cel mai mare solicitat (Euro/ gCO2) – 0 pct
Punctajul intermediar se calculează conform ecuației: 𝑦=85𝐴−𝐵∗𝑥−85𝐵𝐴−𝐵
– unde A este ajutorul de stat cel mai mic solicitat pe gCO2 evitat
– B este Ajutorul de stat cel mai mare solicitat pe gCO2 evitat
– x este ajutorul solicitat de potențialul beneficiar care este între A și B
85 reprezintă cel mai mare punctaj care poate fi obținut.
Criteriul 2
Kilometrii parcurși pe teritoriul României în anul precedent depunerii cererii de finanțare
– 15 puncte, dacă din totalul de kilometri parcurși peste 70% sunt pe teritoriul României
– 10 puncte, dacă din totalul de kilometri parcurși între 50 și 70% sunt pe teritoriul României
– 5 puncte, dacă din totalul de kilometri parcurși între 40% și 50% din km parcurși sunt pe teritoriul României
– 0 puncte, dacă mai puțin de 40% din totalul kilometrilor parcurși sunt pe teritoriul României.
Cererile de finanțare considerate conforme vor fi ordonate în funcție de punctajele obținute și vor fi înscrise pe lista pentru finanțare începând de la cele cu punctajul cel mai mare, până la acoperirea bugetului alocat pentru sesiune competitivă.
Beneficiarul are obligația de a monitoriza și raporta kilometrii parcurși pe teritoriul României pe toată perioada de monitorizare a proiectului. În cazul nerespectării angajamentului de către beneficiar referitor la procentul kilometrilor parcurși pe teritoriul României, MTI în calitate de administrator și furnizor al ajutorului de stat, va proceda la recuperarea ajutorului, inclusiv cu dobânzi.