Declarațiile pe propria răspundere TREBUIE semnate de mână

Declarațiile pe proprie răspundere, prin care românii justifică deplasarea în afara locuinței în perioada stării de urgență declarate în România trebuie semnate de mână, aceasta fiind o obligație, chiar dacă sunt completate pe calculator după ce au fost preluate online de pe site-ul STS.

sursă foto: MApN

Astfel, ele trebuie scoase la imprimantă și semnate. Abia apoi pot fi fotografiate cu telefonul.

Cine nu are calculator, poate să scrie de mână declarația. 

Iată precizările Grupului de Comunicare Strategică: „Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere. În ceea ce privește semnătura electronică, ea trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare. În acest moment, în legislație nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor decât prin semnătură olografă. În măsura în care s-ar dezvolta vreun sistem de autentificare electronică, care să fie în același timp facil în utilizare, dar să permită și certificarea faptului că persoana care semnează este cu siguranță, din punct de vedere juridic, utilizatorul unic al dispozitivului folosit, atunci va fi posibilă o altă opțiune de autentificare electronică a declarațiilor/actelor”.

Astfel, pe timpul verificărilor făcute de autorități, persoanele pot prezenta declarația pe proprie răspundere/adeverința de angajator direct de pe telefon (cu semnătură olografă aplicată) împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia, precizează Grupul de comunicare strategică.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.