DGA i-a premiat pe politistii care au refuzat mita

 

La 6 ani de la infiintarea Directiei Generale Anticoruptie ca structura in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor de prevenire si combatere a coruptiei, institutia a premiat, luni, 8 politisti – 5 de la IGPR si 3 de la Politia de Frontiera. Ei au refuzat mita intre 1.000 de lei si 10.000 de euro, iar pentru asta au primit diplome de integritate si plachete – o traditie ce dateaza la DGA din 2010. Insa in afara celor selectati sunt mult mai multi angajati ai MAI sau ai altor institutii publice care nu au cazut tentatiei de a primi bani necuveniti, pentru a “scapa” infractori.

 

In cei sase ani de la infiintare, Directia Generala Anticoruptie se prezinta ca o structura cu o identitate institutionala consolidata si cu un portofoliu de experienta care ii permite sa investigheze cauze dintre cele mai complexe. Are o echipa formata din tineri bine pregatiti si dedicati muncii pe care o fac in slujba integritatii profesionale si a credibilitatii, dovada si rezultatele din ultima vreme. “Buna colaborare cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie, precum si cu structurile Ministerului Administratiei si Internelor – Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera si Inspectoratului General al Jandarmeriei, a condus la solutionarea unor cazuri importante si la obtinerea unor rezultate bune in activitatile specifice de prevenire si combatere a faptelor de coruptie. In acelasi registru se inscriu parteneriatele stabilite cu celelalte entitati cu atributii in sfera sigurantei nationale, ordinii publice sau apararii, respectiv S.R.I., S.I.E. etc. Prin semnificatie si continut se detaseaza comunicarea cu societatea civila, Comitetul Strategic pentru sprijinirea si evaluarea activitatii Directiei Generale Anticoruptie fiind reprezentativ in acest sens”, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Dar iata cine sunt premiatii:

  • Agentul de politie Sandu Lucaci de la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Satu Mare, Sectorul Politiei de Frontiera Halmeu, a refuzat o mita de 10.000 de euro oferita pentru a facilita membrilor unei retelei de contrabandisti alcatuita din cetateni romani si ucraineni introducerea in Romania de tigari de provenienta ucraineana, prin alte locuri decat cele destinate controlului vamal.

  • Inspectorul de politie Valentin Simionescu, de la Sectia Regionala de Politie Transporturi Brasov, Biroul de Investigare a Fraudelor a refuzat, in interval de trei zile, o mita totala de 7.000 lei. Banii au fost oferiti de trei cetateni cercetati pentru evaziune fiscala.

  • Agentul sef Nicu Fusaru, seful Postului de Politie Rediu, din judetul Galati a sesizat intentia unor cetateni de a-l mitui cu 1.000 de euro si, totodata, a actionat pentru combaterea faptelor de coruptie alaturi de lucratorii DGA Galati.

  • Inspectorul de politie Cristian Nicolae, de la IPJ Teleorman, Serviciul de Investigare a Fraudelor, a refuzat si el o mita de 2.500 de lei.

  • Subinspectorul Cristian Cezar Suhan, de la IPJ Botosani, Serviciul de Investigare a Fraudelor, a refuzat o mita de 1.000 de lei.

  • Comisarul Florentin Grigoras, seful Politiei Babadag, din judetul Tulcea, a fost premiat pentru ca s-a remarcat prin integritatea constanta pe parcursul activitatii, in legatura cu faptele de coruptie semnalate la nivelul structurii pe care o conduce, sprijinind activitatile operative ale DGA Tulcea pe parcursul anului 2010 si pana in prezent.

  • Agentul sef adjunct Iulian Daniel Bejan, de la IJPF Iasi, Biroul de combatere a infractionalitatii transfrontaliere, a refuzat o mita de 2.000 lei.

  • Comisarul Dragos Holca, seful IJPF Botosani a ajutat la destructurarea unei grupari de contrabandisti de tigari. Acesta a sesizat faptul ca un politist de frontiera coordoneaza o grupare de contrabandisti, ulterior fiind prinsi membrii gruparii in timp ce treceau peste frontiera Romaniei cantitatea de 30.000 pachete cu tigari.

“Conducerea Directiei Generale Anticoruptie transmite, in numele intregului colectiv, multumiri tuturor institutiilor de aplicare a legii, societatii civile si cetatenilor care au sprijinit, sustinut si colaborat pentru prevenirea si combaterea faptelor de coruptie la nivel Ministerului Administratiei si Internelor. De asemenea, conducerea DGA transmite multumiri structurilor MAI care au contribuit si sustinut demersurile institutionale in lupta impotriva coruptiei si personalului care a demonstrat integritate in indeplinirea atributiilor de serviciu, demonstrand ca numai printr-o atitudine corecta se poate construit o imagine demna de rolul si importanta pe care le are Ministerului Administratiei si Internelor”, se arata in incheierea documentului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.