DGA scutura de corupti Ministerul Administratiei si Internelor

Ofiterii Directiei Generale Anticoruptie (DGA) au efectuat cercetari si au inaintat Parchetului 1.593 de lucrari si dosare penale in primele opt luni ale anului, in crestere cu 27% fata de cazurile depistate in aceeasi perioada din 2010. Dintre cele 3.539 persoane cercetate, 1.582 sunt cadre ale MAI. Din cei 1.400 de invinuiti, 417 provin din cadrul ministerului, 38 avand functii de conducere si 379 functii de executie, a anuntat, luni, chestorul de politie dr. Janica Arion-Tiganasu, directorul general al DGA, la raportul activitatii institutiei din perioada 1 ianuarie – 31 august.

Dintre cele 1.579 de lucrari si dosare penale, 362 au fost inaintate Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) iar 1.231 catre structurile centrale si teritoriale ale PICCJ. In 307 dosare (o crestere cu 13%) a fost dispusa inceperea urmaririi penale – 57 la DNA si 250 la alte structuri ale Ministerului Public. In 194 dosare s-au emis rechizitorii (in crestere cu 22%) si in 57 de dosare au fost dispuse masuri administrative (cu 43% mai multe).

Cu ocazia activitatilor procedurale derulate, au fost efectuate cercetari cu privire la 3.539 persoane (in crestere cu 61%), dintre care 1.582 cadre ale MAI (in crestere cu 59%). Din cele 1.400 persoane invinuite, 417 provin din cadrul ministerului (38 avand functii de conducere si 379 functii de executie).

“Ca o caracteristica a activitatii de cercetare penala, raportandu-ne la intervalul similar din anul anterior, se evidentiaza cresterea cu 44% a numarului de persoane invinuite, precum si cu 74% a personalului MAI invinuit. Au fost inculpate 853 persoane, dintre care 330 lucratori ai MAI. Totalul persoanelor inculpate inregistreaza o crestere cu 121%, respectiv cu 123% in privinta cadrelor MAI, ce au fost inculpate pentru comiterea unor infractiuni din aria de competenta. Totodata, se consemneaza o crestere cu 174% a numarului de persoane arestate preventive”, a anuntat seful DGA, Janica Arion-Tiganasu.

Pentru derularea corespunzatoare a cercetarilor, structurile de parchet competente au dispus 1.914 delegari ale politiei judiciare din cadrul DGA in vederea efectuarii de acte de cercetare penala (in crestere cu 35% fata de aceeasi perioada a anului 2010), din care 428 de catre DNA si 1.486 de la alte structuri ale Ministerului Public.

Instantele de judecata au pronuntat 138 hotarari, dintre care 93 ramase definitive, in care au condamnat 225 persoane. Alte 13 au fost achitate, iar in doua situatii s-a hotarat incetarea procesului penal. Din randul persoanelor condamnate, 29% au reprezentat lucratori ai MAI.

Pe linie preventiva, in perioada 1 ianuarie – 31 august a.c., DGA a organizat 1.867 de activitati de instruire anticoruptie cu caracter preventiv in randul lucratorilor ministerului, in crestere cu 50% fata de aceeasi perioada a anului 2010. La aceste intalniri au participat 46.019 lucratori ai MAI (in crestere cu 67%), dintre care 6.419 manageri (in crestere cu 60%). Au fost consemnate 61 de situatii in care functionarii ministerului au sesizat lucratorii DGA atunci cand li s-au oferit sume in schimbul unor servicii, respectiv 62 cazuri cand au denuntat situatii in care colegii lor au fost implicati in comiterea unor fapte de coruptie.

Intre principalele initiative transpuse in practica pe linia prevenirii:

• Realizarea unor planuri comune de masuri instructiv-educative cu personalul Politiei Rutiere (6.000 de ofiteri si agenti de politie) si al Politiei de Frontiera.

• Elaborarea politicii publice privind includerea in aria de competenta a DGA si a structurilor administratiei publice locale in cadrul proiectului „Proces decizional in MAI – eficienta si coerenta”.

• Derularea unei activitati de informare in domeniul prevenirii coruptiei, cu participarea consilierilor pentru integritate din cadrul unitatilor Aparatului central al MAI/Inspectoratelor generale similare, la care au participat 81 de ofiteri, functionari publici/personal contractual.

• Coordonarea/participarea la 20 de actiuni zonale desfasurate de Centrul National pentru Integritate.

• Incheierea unor parteneriate de colaborare cu consiliile judetene, pe segmentul prevenirii faptelor de coruptie.

Telverde anticoruptie: 0800.806.806

In perioada de referinta au fost primite 1.682 de petitii (in crestere cu 35% fata de perioada similara din 2010), iar datele furnizate au dus la initierea a 91 dosare penale sau la completarea datelor cuprinse in cadrul acestora. Din totalul petitiilor, 55% au fost inaintate altor institutii competente iar 30% au fost clasate, conform cadrului legal. Tot la capitolul relatii publice, au fost primite in audienta 198 persoane si au fost consiliate alte 662 in afara programului de audiente. S-au primit, totodata, 5.742 de apeluri TelVerde la nr. 0800.806.806. In baza informatiilor de interes operativ transmise de apelanti, in 28 de cazuri au fost initiate dosare penale sau au fost utilizate in completarea datelor deja detinute in acestea. Aspectele sesizate in 163 apeluri TelVerde au fost transmise altor institutii competente spre solutionare.

“Datele prezentate atesta o imbunatatire a manierelor de interventie si actiune adoptate atat in plan combativ, cat si preventiv, respectiv plusvaloarea conferita actiunilor initiate si derulate. Sunt intrunite astfel toate premisele pentru ca obiectivele asumate in cadrul documentelor strategice sau programatice sa fie pe deplin realizate si, in plus, sa reflecte o crestere fata de intervalele anterioare. In acest context, rezultatele preponderent pozitive consemnate in practica lucrativa aferenta primelor opt luni din acest an vor trebui sa genereze un nou impuls in activitatea practica pentru perioada ramasa pana la sfarsitul anului, dar si in perspectiva, pentru a contribui intr-o masura cat mai mare la efortul de ansamblu al institutiilor statului de contracarare a coruptiei”, a precizat directorul general al DGA.

 Cutremur la Serviciul Permise si Inmatriculari Auto Bucuresti

Iata si cazurile semnificative instrumentate de Serviciul Anticoruptie pentru Municipiul Bucuresti (SAMB), in cadrul carora se inscrie in top cazul mitei de la Serviciul Permise si Inmatriculari Auto:

• La data de 12 ianuarie, lucratorii SAMB, sprijiniti de ofiteri ai DGA de la Serviciul Anchete si de la SJA Ilfov, precum si lucratori din cadrul BSIJ, cu sprijinul tehnic al DGIPI, sub coordonarea procurorului sef al Sectiei de Urmarire Penala al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, plus 6 procurori din cadrul aceleiasi unitati de parchet, au actionat pentru punerea in executare a 4 mandate de perchezitie domiciliara, 5 ordonante de perchezitie corporala, 9 ordonante de perchezitie autovehicule si 24 de mandate de aducere. Cu ocazia perchezitiilor efectuate, la domiciliul a doi dintre agentii de politie a fost descoperita suma de aproximativ 30.000 euro.

La finalizarea actiunii au fost retinute 14 persoane, dintre care 4 agenti de politie din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare Vehicule Bucuresti.

In fapt, in luna iunie 2010, SAMB a obtinut date si informatii conform carora lucratori din cadrul SRPCIV Bucuresti – Serviciul Examinari sunt implicati in fapte de coruptie, primind sume cuprinse intre 250 si 400 euro pentru favorizarea anumitor candidati pentru obtinerea permisului de conducere auto. Au fost identificati peste 60 de candidati pentru obtinerea permisului auto, favorizati cu ocazia sustinerii probei practice si care au dat in schimbul ajutorului primit bani si diverse produse instructorilor auto, care ulterior remiteau diverse sume si agentilor de politie. In data de 12 ianuarie a.c., Tribunalul Bucuresti a admis propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile a celor 14 invinuiti, iar in 9 martie, 44 de persoane au fost trimise in judecata. In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, in vederea dispunerii masurii confiscarii speciale asupra sumei de 3.500 euro si 10.300 lei.

Inmatriculari ilegale

Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a dispus, prin rezolutiile din 1 si 3 august 2011, inceperea urmaririi penale fata de 37 de persoane (dintre care 3 angajati RAR, 3 agenti de politie si 1 jandarm) pentru savarsirea unui numar de:

• 26 de infractiuni de inselaciune;

• 18 infractiuni de fals;

• 8 infractiuni de coruptie si abuz in serviciu;

• 7 infractiuni de tainuire si favorizarea infractorului;

• 3 infractiuni de divulgare a unor informatii care nu sunt destinate publicitatii;

• 1 infractiune de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu permisul de conducere anulat.

La data de 4 august, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a 20 de persoane, printre care doi lucratori ai MAI si doi angajati ai RAR. In cauza s-au efectuat cercetari cu privire la introducerea in mod fraudulos pe teritoriul Romaniei a 15 autoturisme (marca Audi, Mazda, BMW, Chrysler, Citroen, Opel, Volkswagen, Skoda, Mercedes Benz, Alfa Romeo, Nissan, Mitsubishi si Dacia) sustrase sau inchiriate din strainatate, fara intentia de a fi restituite, de catre o grupare infractionala compusa din invinuitii din cauza.

Ca mod de operare, autoturismele erau inchiriate din strainatate de la societati de profil si introduse in tara anterior expirarii perioadei de inchiriere, iar pe teritoriul Romaniei acestora le erau falsificate documentele de provenienta, in vederea inmatricularii ulterioare. Dupa falsificarea documentelor de provenienta, cu complicitatea unor functionari din cadrul RAR si SRPCIV, autoturismele erau inscrise in circulatie, dupa care erau valorificate prin intermediari.

S-a mai stabilit ca un alt mod de operare a invinuitilor consta in identificarea de autoturisme inmatriculate legal pe teritoriul Romaniei, similare ca model, marca si an de fabricatie celor de provenienta ilicita, in vederea falsificarii ulterioare a documentelor de identificare ale autoturismelor aduse in tara in mod nelegal. In acest sens, invinuitii beneficiau de sprijinul unor politisti sau alti functionari care le efectuau verificari in evidentele oficiale si le comunicau datele privind situatia juridica a unor autoturisme. Cu datele astfel obtinute, invinuitii „fabricau” documente pentru autoturismele sustrase, singura posibilitate de descoperire a falsului fiind verificarea seriei de sasiu a autoturismului, verificare care se face doar in cazul instrainarii autoturismului sau in ipoteza expirarii inspectiei tehnice periodice.

Scopul final al invinuitilor era ca, in final, autoturismele sa fie vandute unor cumparatori de buna credinta in vederea realizarii in acest mod a unor foloase materiale injuste. Prejudiciul cauzat de invinuiti prin activitatea infractionala desfasurata in cauza (15 autoturisme) depaseste pana in acest moment suma de 200.000 de euro.

Cazuri reprezentative de desistare

Chestorul de politie Janica Arion-Tiganasu a prezentat apoi cazurile reprezentative de desistare instrumentate de DGA anul acesta, pe care le redam pe scurt:

• In 24 ianuarie, ofiterii DGA Arad, sub coordonarea procurorului de caz, l-au surprins in flagrant pe un cetatean din Curtici, in timp ce promitea suma de 200 de lei unui agent principal din cadrul Politiei Orasului Curtici, pentru a nu-i retine permisul de conducere auto ridicat pentru ca invinuitul consumase bauturi alcoolice in timp ce conducea un microbuz. Procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Arad a dispus inceperea urmaririi penale fata de invinuitul G.C., pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.

• La data de 15 martie, ofiterii DGA Constanta, sub coordonarea procurorului desemnat al Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, au prins in flagrant un cetatean in timp ce incerca sa mituiasca un politist cu 500 lei. Agentul de politie din cadrul IPJ Constanta, Post de Politie Deleni, l-a oprit in trafic pe numitul M.C., in timp ce se deplasa pe DN3, transportand o cantitate de fier vechi, fara acte de provenienta. In timp ce politistul lua masura legala de confiscare a fierului vechi, conducatorul auto i-a promis suma de 250 lei si doi pesti, pentru a-l determina sa nu ia masurile legale impotriva sa. Tatal lui MC, aflat in masina, este cel care a dat mita si a fost prins in flagrant, iar acum este cercetat penal.

• Tot in 15 martie, ofiterii DGA Neamt, sub coordonarea Parchetului de pe langa Tribunalul Neamt, cu sprijinul tehnic al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna, au prins in flagrant un cetatean care a oferit peste 4.200 lei unui politist drept mita pentru a-i distruge dosarul penal intocmit. In caz a fost dispusa masura retinerii pe o durata de 24 de ore a invinuitului, sub aspectul comiterii infractiunii de dare de mita.

• La data de 28 martie, ofiterii DGA Harghita, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Harghita, au prins in flagrant un cetatean in timp ce dadea mita 1.000 de lei unui ofiter de politie pentru a dispune restituirea unor bunuri confiscate. Procurorul de caz a dispus fata de invinuit masura retinerii pe o durata de 24 de ore, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.

• La data de 31 mai, ofiterii DGA Bacau, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau, cu sprijinul tehnic al DGIPI Bacau, au prins in flagrant doi cetateni cercetati intr-un dosar penal pentru savarsirea unor infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice, care au oferit mita suma de 500 euro unui agent de politie din cadrul IJP Bacau pentru solutionarea favorabila a dosarului. Cei doi sunt cercetati pentru dare de mita, iar procurorul de caz a dispus retinerea lor pentru 24 de ore, urmand sa fie prezentati Tribunalului Bacau cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

• In 20 iunie, un cetatean din Arad a fost prins in flagrant de ofiterii DGA Arad, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Arad, cu sprijinul DGIPI, in timp ce oferea unui agent de politie din localitatea Sagu 500 de euro pentru a nu lua masuri impotriva unui angajat al sau depistat conducand pe drumurile publice un autovehicul cu numere de inmatriculare expirate. Soferul se afla si in termenul de incercare, fiind anterior condamnat la o pedeapsa cu inchisoare, a carei executare a fost suspendata. Mituitorul este urmarit penal, fiind cercetat in libertate.

• La data de 12 iulie, ofiterii DGA Constanta, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, au prins in flagrant doua persoane, in timp ce incercau sa-i ofere mita 500 lei unui politist din cadrul Postului de Politie Lumina. In schimbul banilor, politistul ar fi trebuit sa il favorizeze pe unul dintre inculpati, cercetat intr-un dosar penal privind savarsirea infractiunilor de ultraj, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice. Celor in cauza li s-a intocmit dosar penal pentru dare de mita.

• La data de 12 iulie, procurorul desemnat de la Parchetul de pe langa Tribunalul Caras Severin si ofiterii Biroului DGA Caras Severin, cu sprijinul Directiei de Informatii si Protectie Interna – SIPI Caras Severin au prins in flagrant un cetatean in timp ce ii oferea unui politist 100 de euro, pentru a nu-I intocmi dosar penal dupa ce fusese depistat conducand masina avand permisul anulat.

Astfel, la data de 03.06.2011, lucratori ai Postului De Politie Coronini din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Caras Severin au depistat in trafic un cetatean care conducea un autoturism desi avea permisul anulat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, sens in care i-au intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autoturism avand permisul de conducere anulat. Fata de invinuit a fost luata masura obligarii de a nu parasi localitatea.

• La data de 6 iulie, ofiterii DGA Mehedinti, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinti, in colaborare cu DGIPI au prins in flagrant un tanar de 21 de ani, din comuna Simian, in timp ce incerca sa mituiasca un politist cu suma de 300 lei, pentru ca acesta sa nu-i intocmeasca dosar penal pentru conducerea fara permis a masinii si avand o alcoolemie peste limita legala. Celui in cauza i s-a intocmit dosar penal pentru dare de mita, iar procurorul din Parchetului de pe langa Tribunalul Mehedinti a luat masura retinerii sale pentru o perioada de 24 ore, urmand sa fie prezentat instantei de judecata, cu propunerea de arestare preventiva.

• Un barbat din judetul Mures este cercetat pentru savarsirea infractiunii de dare de mita, ca urmare a unui flagrant in timpul caruia a fost prins in timp ce incerca sa ofere unui agent de politie 2.000 lei pentru ca acesta sa nu-i intocmeasca dosar penal pentru ca transporta material lemnos (cherestea) fara ca proprietarul sa aiba documente de transport si, mai mult, sa-i restituie marfa confiscata. In cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de proprietarul marfii, pentru dare de mita, cercetarile fiind continuate cu invinuitul in stare de libertate. S-a colaborat cu Inspectoratul de Politie al Judetului Alba.

• La data de 10 august, ofiterii DGA Bihor, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, au prins in flagrant un cetatean austriac in timp ce oferea suma de 120 de euro unor politisti din cadrul IPJ Bihor, pentru ca acestia sa nu intocmeasca dosar penal privind o infractiune la regimul circulatiei rutiere. In cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de austriac, pentru comiterea infractiunii de dare de mita, si fata de soferul masinii, pentru refuz de recoltare de probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei. Fata de cetateanul austriac s-a dispus masura retinerii pentru 24 de ore, urmand a fi prezentat Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventiva. La instrumentarea acestui dosar, ofiterii DGA au colaborat cu IPJ Bihor.

• La data de 2 august, la DGA Alba a fost inregistrat denuntul unui agent de politie rutiera din cadrul IPJ Alba, cu privire la faptul ca un cetatean din Orastie i-a promis bani pentru a nu-i intocmi dosar penal pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, desi avea permisul anulat. Flagrantul a fost organizat, iar invinuitul i-a dat denuntatorului 1.000 de lei. Cel in cauza este cercetat acum si pentru dare de mita, fiind dispusa retinerea lui pe o durata de 24 de ore, cu propunere de arestare preventiva. La instrumentarea acestui dosar, ofiterii DGA au colaborat cu IPJ Alba.

• La data de 1 august, conducerea Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Iasi a sesizat Serviciul DGA Iasi cu privire la faptul ca o persoana din Republica Moldova a incercat sa mituiasca doi lucratori de politie de frontiera din cadrul PTF Iasi – Feroviar (Ungheni), cu 100 de dolari, pentru ca acestia sa nu-I suspende permisul de mic trafic de frontiera. In urma flagrantului, procurorul a dispus inceperea urmaririi penale fata de persoana in cauza pentru savarsirea infractiunii de dare de mita, cu cercetarea acesteia in stare de libertate.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.