Diametrala Buzesti-Berzei-Uranus “merge” inainte, in ciuda ONG-urilor

 

Primarul general Sorin Oprescu anunta ca nu va opri lucrarile de construire a diametralei Buzesi-Berzei-Uranus si ca va ataca cu recurs verdictul Tribunalului Bucuresti de anulare a HCGMB nr. 151/2006 privind delimitarea spatiului public aferent diametralei nord – sud, in procesul intentat municipalitatii de ONG-uri.

 

“Primaria Capitalei nu va suspenda lucrarile la proiectul diametralei nord-sud, intrucat va face recurs la decizia judecatoreasca de miercuri, favorabila ONG-urilor care au contestat legalitatea proiectului, iar recursul, conform legii, suspenda executarea sentintei de fond. Potrivit articolului 20 alineat 1 si alineat 2 din Legea 554 din 2004, «Hotararea pronuntata in prima instanta poate fi atacata cu recurs, in termen de 15 zile de la comunicare. Recursul suspenda executarea si se judeca de urgenta»\”, precizeaza Sorin Oprescu.

Reactia primarului general survine la cateva ore dupa ce ONG-urile constituite in \”Platforma pentru Bucuresti\” anuntau ca, dupa decizia instantei, lucrarile la controversatul proiect ar trebui stopate. \”Primaria Municipiului Bucuresti trebuie sa opreasca toate lucrarile de pe axa Buzesti-Berzei. In caz contrar, ONG-urile vor deschide o noua plangere penala impotriva primarului general\”, sustin ONG-urile. Activistii au anuntat ca vor depune cereri de oprire a lucrarilor atat la Inspectoratul de Stat in Constructii, cat si la Prefectura Capitalei.

Sorin Oprescu sustine ca ONG-urile ar fi trebuit sa-si indrepte actiunea impotriva Consiliului General al Municipiului Bucuresti, emitentul hotararii pe care ONG-urile au contestat-o in instanta, si nu impotriva Primariei. Insa activistii au alta opinie. \”Instanta a anulat un document din 2006, adoptat de Consiliul General la propunerea primarului Adriean Videanu si a arhitectului-sef Adrian Bold. Este culpa acestor persoane de a fi emis un document incomplet si fara avizele obligatorii. Insa Adriean Videanu si Adrian Bold nu intentionau sa foloseasca actul din 2006 pentru construire si demolari. In certificatul de urbanism 260/R/2397/15.05.2008 se mentioneaza «lucrarea se va efectua in baza unui PUZ aprobat conform legii». Folosirea abuziva a acestui act pentru emiterea autorizatiilor de construire si demolare este culpa exclusiva a primarului Sorin Oprescu si a arhitectului-sef Gheorghe Patrascu\”, afirma ONG-urile.

Primarul general argumenteaza insa ca, printr-o noua hotarare a Consiliului General, s-a solicitat Guvernului emiterea unei hotarari privind aprobarea procedurii de expropriere pentru imobilele ramase de expropriat, precum si suma globala estimata a despagubirilor \”in vederea continuarii si finalizarii lucrarii de interes public local mentionate\”. In urma cererii CGMB, Guvernul a emis o hotarare in baza careia au fost declansate procedurile de expropriere pentru cauze de utilitate publica a proprietatilor din zona Buzesti-Berzei. Actul normativ emis de Guvern a fost contestat de ONG-uri, insa cererea lor a fost respinsa ca fiind neintemeiata.

Proiectul diametralei Buzesti-Berzei-Uranus a fost contestat inca de la inceput de ONG-uri, pe motiv ca au fost demolate imobile cu statut de monument istoric – Hotelul Marna, Casa Constantin Radulescu (Cinema Feroviar) si Casa Mihai Eminescu, de pe strada Buzesti. Acestea au fost, insa, declasate, astfel ca actiunea municipalitatii nu a fost ilegala.

Potrivit primarului Sorin Oprescu, Bucurestiul va putea fi traversat de la nord la sud in 20 de minute, pe traseul Piata Victoriei – Piata Cosbuc, in urma lucrarilor la diametrala Buzesti-Berzei-Uranus. Edilul cataloga aceasta investitie, evaluate la 330 de milioane de euro, drept \”cea mai mare operatiune urbana din ultimii 20 de ani\”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.