Directiva detașării, în vigoare

Directiva  privind detașarea șoferilor din transporturile rutiere internaționale la nivel european a intrat în vigoare, pe 2 februarie. Directiva a fost transpusă în legislația națională, prin OUG 12/2022, care a modificat OG 27.2011, OG 37/2007 și Legea 16/2017.

Firmele care efectuează transport internațional în statele din Uniunea Europeanã (UE) și Regatul Unit (operațiuni de crosstrade și cabotaj) sunt obligate să depună, pentru fiecare șofer, declarații de detașare. Conducătorii auto trebuie să fie înregistrați în cadrul platformei lansate de Comisia Europeanã – IMI, urmând ca acestora sã le fie emise certificate de detașare cu valabilitatea de maximum 6 luni, pe care trebuie sã le deținã în format electronic sau pe hârtie la bordul vehiculelor.

Sunt excluse de la prevederile Directivei detașãrii operațiunile de transport bilateral, tranzitul și pânã la 2 transporturi rutiere intracomunitare crosstrade efectuate pe lângã cele inițiale de bilateral.

Pentru a ajuta firmele de transport rutier din România sã respecte prevederile Directivei detașãrii, UNTRR a lansat platforma www.detasaretransport.ro, unde operatorii de transport rutier pot beneficia de managementul certificatelor de detașare.

Prin înregistrarea pe această platformă, firmele de transport rutier au acces la gestionarea declarațiilor de detașare, alerte la expirarea acestora și în caz de control din partea autoritãților din statele membre și comunicare cu autoritãțile competente ale statului membru în care a avut loc detașarea.

Totodatã, firmele de transport rutier vor beneficia de informații actualizate cu privire la cerințele privind detașarea din fiecare stat membru.

Portalul pentru declarațiile de detașare în transportul rutier, lansat
DOCUMENT. Guvernul a modificat OG 27 și OG 37, pentru a pune în aplicare PM1

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.