DNA a clasat dosarul lui Lucian Șova și Iulian Iancu

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție – au clasat, în 20 iunie, dosarul înregistrat în data de 9 iulie 2015, în care erau cercetați penal deputații Lucian Șova și Iulian Iancu, pentru “folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase, prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (anterior prev. de art. 13 din Legea nr 78/2000 cu aplic. art. 41 alin. 2 c.pen), cu aplic. art. 5C. pen.”.

Lucian Șova

Dosarul fusese disjuns dintr-o altă cauză.

Iată precizările DNA:

“Analizând mijloacele de probă administrate în cauză, se constată că suspectul Șova Lucian nu și-a folosit influența sau autoritatea ce decurge din funcția de conducere pe care o deținea în cadrul PSD – Organizația PSD Bacău pentru a obține pentru sine sau altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Astfel, cu privire la plata sumei de 10.000 de lei către SC Transmoldova SRL pentru transportul de persoane la București organizat în luna decembrie 2012, în scop electoral, din mijloacele de probă administrate în cauză s-a constatat că acesta nu i-a solicitat lui Hăhăianu Horia să facă această plată.

Din declarația acestuia a rezultat că detaliile inițiale referitoare la organizarea transportului și cuantumul sumei ce revenea fiecărui membru din Organizația PSD Bacău au fost discutate cu suspectul Iancu Iulian, acesta trebuind să suporte o parte din costurile transporturilor.

De altfel, suspectul Hăhăianu Horia în declarația dată nu l-a indicat pe suspectul Șova Lucian ca fiind cel care i-a solicitat să îi găsească o firmă care să asigure transportul de persoane până la București, ci a menționat că discuțiile în acest sens le-a avut cu suspectul Iancu Iulian.

Faptul că suspectul Șova Lucian nu a avut nicio implicare în plata transportului efectuat de SC Transmioldova SRL rezultă și din declarația martorului Popescu Adrian, cel care a virat suma de 10.000 de lei în contul SC Transmoldova SRL, acesta precizând că suma i-a fost înmânată de către suspectul Hăhăianu Horia, acesta solicitându-i să facă o plată în contul societății Transmoldova.

Martorul a declarat că nici nu îl cunoaște pe suspectul Șova Lucian.

Cu privire la finanțarea monumentului lui Emil Rebreanu ridicat în comuna Palanca, jud. Bacău, din materialul probator administrat în cauză a rezultat că suspectul Șova Lucian nu a avut nicio implicare.

Nici martorul Chivu Cristian Emil, directorul executiv al Fundației Gândul Aprins, și nici suspectul Hăhăianu Horia nu l-au indicat pe suspectul Șova Lucian ca având vreo formă de participație la finanțarea monumentului.

De asemenea, din mijloacele de probă administrate în cauză a rezultat că nici suspectul Hăhăianu Horia nu a participat la finanțarea monumentului, deși își arătase disponibilitatea în acest sens în discuțiile cu martorul Chivu Cristian Emil și cu suspectul Iancu Iulian.

Actele de urmărire penală efectuate în cauză nu au relevat că suspectul Iancu iulian s-a folosit de autoritatea sau influența funcției de conducere deținută în cadrul PSD pentru a-i solicita lui Hăhăianu Horia să contribuie la finanțarea monumentului din comuna Palanca, jud. Bacău. (…)”.

Față de cele expuse, procurorii DNA au dispus clasarea cauzei față de Lucian Șova, Iulian Iancu și Horia Hăhăianu  – acesta din urmă fiind trimis în judecată într-un alt dosar, împreună cu fostul judecător CCR Toni Greblă.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.