DNA: Ninel Cercel, secretar de stat în MT, acuzat de șantaj

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov l-au reţinut pe Ninel Cercel, secretar de stat în Ministerul Transporturilor (MT), în data de 10 noiembrie, pentru că l-a şantajat pe directorul CZM Braşov să-şi dea demisia promiţându-i în schimb că nu va fi tras la răspundere pentru incendiul care a avut loc la trenul cu azotat care s-a răsturnat la Comarnic. 

Magistrații Tribunalului Brașov au respins însă propunerea de arestare preventivă a lui Ninel Cercel, dispunând măsura controlului judiciar. Decizia nu este însă definitivă, deoarece a fost contestată de procurorii DNA Brașov.

Însă premierul Mihai Tudose l-a demis pe Cercel imediat după reținerea lui de către anchetatori, decizia fiind publicată la puțin timp în Monitorul Oficial.

Conform procurorilor DNA care au instrumentat dosarul, “la data de 31.10.2017, în staţia Comarnic, jud. Prahova, aflată în raza teritorială a sucursalei Bucureşti din cadrul CFR Marfă SA, s-a constatat un început de incendiu la un tren de marfă care transporta îngrăşământ – azotat de amoniu de la societatea AZO MUREŞ SA.

În aceste condiţii, conducerea C.F.R. a luat măsurile necesare astfel ca trenul să fie scos în afara gării, populaţia şi infrastructura feroviară nefiind puse în pericol.

Ulterior, trenul şi-a continuat deplasarea spre destinaţia finală, Ploieşti Triaj, iar conducerea Ministerului Transporturilor şi cea a companiei CFR Marfă SA nu au tratat incidentul ca pe un eveniment grav.

În contextul acestui incident, începând cu data de 01.11.2017, inculpatul CERCEL NINEL, profitând de funcţia de secretar de stat, i-a solicitat, direct sau prin intermediari, părţii vătămate, în mod imperativ, să-şi dea demisia din funcţia de manager al CZM Braşov, căci în caz contrar va fi demis, chiar dacă incidentul nu s-a produs pe raza sa teritorială de responsabilitate.

Varianta oferită de inculpat părţii vătămate în schimbul demisiei a fost că va fi absolvit de orice răspundere disciplinară, va avea în continuare un post de consilier pe care inculpatul îl va înfiinţa special şi la Brașov, promiţându-i totodată că ulterior, în cadrul reorganizării CFR Marfă, îl va susţine în faţa ministrului pentru a fi numit şef de regională.

Partea vătămată nu a acceptat condiţiile inculpatului, astfel încât mijloacele de constrângere folosite de inculpat au fost ameninţarea cu controale în urma cărora va fi demis.

Aceste mijloace de constrângere au fost puse în practică, deoarece chiar din data de 03.11.2017, inculpatul a trimis la Braşov două echipe de control, iar în aceeaşi zi persoana vătămată a fost notificată că la data de 06.11.2017 este convocată la Bucureşti, întrucât face obiectul unei cercetări disciplinare.

Scopul urmărit de inculpat prin acţiunile îndreptate împotriva părţii vătămate pentru a-l îndepărta din funcţia de manager al CZM Braşov l-a constituit obţinerea unui folos patrimonial de către societăţi private de transport care să beneficieze, în detrimentul CFR Marfă, de contractul avut de această societate cu AZO MUREŞ SA.

Aceasta deoarece persoana vătămată s-a opus constant ca alte societăţi private să preia activităţi din contractul CFR Marfă, în detrimentul acestei societăţi”.

Ninel Cercel va fi prezentat magistraţilor de la Tribunalul Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Imediat de cum a fost înştiinţat de reţinerea lui Ninel Cercel, premierul Mihai Tudose a semnat decretul de înlăturare a acestuia din funcţia de secretar de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.