DOCUMENT. ASSAI cere ASF revocarea Colegiului SalFin

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) cere Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să revoce Colegiului SalFin, acuzând că a acceptat angajați ai societățile de asigurări să ocupe și funcții de conciliator. 

Concret, 35% dintre conciliatori sunt incompatibili, “aflându-se într-un conflict grav de interese”, deoarece “sunt angajați cu forme legale ai firmelor de asigurări”, dar plătiți și de ASF, în cadrul SAL-Fin.

Download

Iată precizările din comunicatul remis redacției:

“Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (A.S.S.A.I.) a transmis consiliului ASF o solicitare de revocare a mandatului colegiului SalFin, retragerea autorizatiei de practica a conciliatorilor SAlFin incompatibili, retragerea autorizatiei de practica a conciliatorilor SalFin care, desi nu indeplineau criteriile de experienta si/sau pregatire, au fost admisi sa practice aceasta activitate, precum si modificarea regulamentului SalFin, prin dezbatere publica transparenta.

SalFin este o alta idee buna transpusa in practica de catre ASF in cel mai ticalos mod cu putinta.

Aceasta structura a fost constituita la nivel declarativ, ca find o entitate care sa reprezinte o alternativa extrajudiciara pentru solutionarea litigiilor consumatorilor de produse financiare non-bancare, ASF intentionand sa ofere un instrument de solutionare alternativa a litigiilor intr-un mod independent, impartial, transparent, eficace, rapid si echitabil in scopul asigurarii unui nivel inalt de protectie a consumatorilor si a bunei functionari a pietei.

Ce se intampla in realitate in cadrul acestei structuri?

  1. O parte semnificativa (35%) dintre conciliatorii SalFin sunt angajati full-time, cu forme legale, pe diferite pozitii, in cadrul companiilor de asigurari.

Asta inseamna ca cei carora li se solicita sprijinul sa stabileasca dreptatea in cadrul unui litigiu in acest domeniu sunt angajatii firmelor reclamate de catre consumatori.

Practic, societatile de asigurari si-au trimis propriii angajati sa ocupe si functii de conciliatori (platite de catre ASF) in cadrul SAL-Fin.

Este ca si cum am solicita sprijinul unei instante judecatoresti in speranta ca ni se va face dreptate, insa judectorul ar incasa, luna de luna, un salariu din partea celor parati. Ce solutii ar da un astfel de judecator?”, a întrebat retoric Cristian Muntean, presedinte ASSAI.

Colegiul SalFin a incalcat art. 24 alineat 5) din Ordonanta 38/2015 prevede ca “Membrii Corpului conconciliatorilor sunt independenti, impartiali si trebuie sa dispuna de o buna reputatie si expertiza adecvata”.

Cu cata impartialitate vor solutiona acesti conciliatori litigiile in care societatile de asigurari au calitatea de comercianti?

  1. Unii conciliatori SalFin nu indeplinesc criteriile minime de experienta si/sau pregatire in domeniul asigurarilor

Exemplu: avocati/mediatori FARA EXPERIENTA in domeniul asigurarilor au fost admisi sa practice o meserie pentru care nu sunt pregatiti. Cand va putea un astfel de mediator sa stabileasca daca o solutie tehnica este corecta sau nu?

  1. SalFin a restrans drepturile consumatorului de a fi reprezentat prin mandatari in situatia in care consumatorul a decis ca despagubirea sa fie achitata in contul reparatiilor efectuate de unitatea service care detine si calitatea de mandatar al consumatorului

Colegiul SalFin incalca atat prevederile art. 2009 din Cod Civil privind dreptul de reprezentare a unei persoane prin mandatari, cat si ale art. 8, lit.b) din Ordonanta 38/2015, care recunoaste dreptul partilor sa aiba acces la procedura fara a fi private de dreptul lor de a fi reprezentate sau asistate de o terta persoana, in orice etapa a procedurii.

Prin urmare, “SalFin va respinge cererile formulate de catre persoane juridice sau fizice indiferent de titlul actului in baza caruia s-a formalizat reprezentarea/asistarea atunci cand consumatorul a renuntat la drepturile sale in favoarea reprezentantului sau tertului care il reprezinta” – asa isi incheie SalFin adresa catre pagubitul RCA.

Prin aceasta grosolana eludare a Codului Civil, colegiul SalFin, in loc sa fie preocupat de protejarea consumatorului, restrange in mod abuziv si ilegal dreptul acestuia, in interesul cui?

  1. Existenta unor relatii de cardasie intre conciliatorii-impostori SalFin in detrimentul consumatorului

Conciliatorii-impostori SalFin (angajati cu forme legale ai firmelor de asigurari) s-au inteles sa foloseasca aceleasi formulari de respingere a solicitarilor consumatorilor/mandatarilor, folosind acelasi draft de respingere in sistem “copy-paste” atunci cand primesc solicitari din partea unui consumator care le solicita sprijinul. Asta ne arata faptul ca acesti conciliatori platiti de catre ASF s-au inteles intre ei, prejudiciind grav interesele consumatorilor.

  1. Termenele de solutionare a acestor litigii sunt in mod deliberat extrem de lungi

Lipsa unor termene si proceduri clare in Regulamentul SAlFin prin care asiguratorul sa fie obligat sa raspunda catre SalFin intr-un termen rezonabil de timp, conduce la prelungirea nejustificata a solutionarii, aceasta ajungand sa fie finalizata abia in 6 luni.

Astfel de termene extrem de indelungate si prietenoase cu societatile de asigurari, au rolul de a descuraja petentii in a solicita sprijinul acestei institutii iresponsabile si anti-consumator.

In mod deliberat, lipsa unor proceduri si termene clare de raspuns si solutionare a acestor litigii este in avantajul firmelor de asigurari si in defavoarea consumatorului.

Toate structurile de tip mafiot din Romania cresc la umbra unor institutii importante, pentru a pastra o aparenta legalitate, dar o data ce incepi sa “sapi” in interiorul lor, ajungi sa te ingrozesti si sa iti pierzi iremediabil increderea in acele institutii. Toate aceste abuzuri grave se desfasoara de peste 6 luni, sub nasul Consiliului ASF, iar in aceste conditii, am comunicat raspicat Consiliului ASF care poarta raspunderea acelei structuri, sa rezolve toate aceste probleme in maxim 15 zile, in caz contrar, ASSAI va sesiza organele de cercetare penala – cele de care le este frica!”, a conchis Cristian Muntean, presedintele ASSAI.

Download

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.