Dr. Streinu-Cercel: Pandemia pandeste, iar oamenii nu vor sa se vaccineze

 

Bolile infectioase au devenit in ultimul deceniu \”adevarate pietre de incercare pentru societatea moderna\”, din cauza infectiilor – printre care SARS, gripa aviara, gripa A/H1N1, febre hemoragice, borrelioze, parazitoze sistemice -, dar si a extinderii dramatice a fenomenului de rezistenta la antibiotice. In ciuda pericolului evident al unei pandemii cu A/H1N1, oamenii refuza sa se vaccineze, a avertizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului \”Matei Bals\” si secretar de stat in Ministerul Sanatatii, la cea de-a VII-a editie a Zilelor Institutului de Boli Infectioase \”Matei Bals\”.

\”Oamenii nu vor sa se vaccineze si spun ca pandemia cu A/H1N1 a facut numai 463.300 de decese. Din cauza numarului mare de calatorii, din cauza mutatiilor genetice, dar si a rezistentei la anumite tratamente, nu stim niciodata cand poate izbucni o noua pandemie. Este mai bine sa fim pregatiti decat sa fim luati prin surprindere\”, a spus gazda evenimentului.

El a precizat ca prin vaccinare au fost prevenite imbolnavirile in masa, fiind vorba despre polomielita, tuse convulsiva, variola, rubeola si rujeola. Renuntarea la vaccinare a readus boli precum rubeola, care, din nefericire, a omorat copi, a mentionat medical. \”De exemplu, in 1979 variola a fost prima boala eradica. Apoi oamenii nu au mai vrut sa se vaccineze, iar in 1995 variola a facut multiple victime\”, a adaugat Streinu-Cercel.

Potrivit lui Streinu-Cercel, in 2009 au fost inregistrate la nivel mondial patogeni noi, fiind vorba despre gripa cu A/H1N1, o noua boala generata de intepatura de capuse si rujeola. Apoi, in 2010 au fost cazuri de febra Denga, o boala hemoragica foarte grava, in Florida, holera in Haiti, unde au fost 400.000 de cazuri, tuse convulsiva in California – cu 8.000 de cazuri, New Delhi metallo BL – cu 180 de cazuri, iar in 2011 au fost Colistin-resistant Kleb – in Detroit, E.coli in Germania – cu 3.688 de cazuri, Bunyavirus in China – 171 de cazuri si gonoree. \”Mai mult, trebuie spus ca lumea se confrunta cu multe cazuri de tuberculoza, unele chiar multidrog rezistente\”, a mai spus profesorul Adrian Streinu-Cercel.

Gazda evenimentului a mai declarat ca “avem un pool de pacienti infectati cu HIV, dar si cu Hepatita C. Avem reforme care sunt de baza si trebuie facute, pentru ca avem un pool de 20.000 de pacienti care se drogheaza la seringa, reprezinta un pool de probleme pentru sanatatea publica\”.

Cauza septicemiilor severe, identificata in 8 ore la \”Matei Bals\”

Institutul \”Matei Bals\” va putea identifica in cel mult 8 ore germenii maladiilor grave, inclusiv septicemia severa. Echipamentul cu care vor fi facute analizele, unic in Romania si al saptelea in UE, costa aproximativ 600.000 de euro si va fi pus in functiune din 1 decembrie. \”Acest nou echipament pentru analiza prin metode moleculare este acum in probe si il vom pune in functiune la 1 decembrie. Cu el poate fi pus un diagnostic intre 6 si 8 ore. Astfel, speranta de viata la un pacient cu septicemie creste simtitor. Costul unei analize pentru stabilirea diagnosticului este de 150 de euro, iar costul pentru un pacient tratat in terapie este de 2.000 de euro pe zi\”, a anuntat managerul unitatii sanitare.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a precizat ca institutul dispune de aparatura de ultima generatie in dotarea laboratoarelor si a sectiilor de terapie intensiva, care permite diagnosticul precoce si de mare precizie, si respectiv salvarea de vieti. \”Suntem inca la inceput in utilizarea tehnicilor de genetica moleculara (PCR) de identificare a virusurilor HIV, hepatitic B, C, HPV, micobacteriilor TB atipice si a altor germeni\”, a mai spus Adrian Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel a adaugat ca un alt pas in dezvoltarea medicala a institutului il reprezinta diversificarea tehnicilor de genetica moleculara (PCR), ca principala modalitate de diagnostic a tuturor infectiilor, dar si in scop de stabilire a patogenitatii agentilor infectiosi si a prognosticului, de monitorizare a tratamentului specific si cercetare epidemiologica, concomitent cu asigurarea gradului de protectie a personalului si a mediului intr-o retea integrata de boli infectioase.

La Institutul \”Matei Bals\” sunt investigati zilnic aproximativ 500 de pacienti, spitalul functionand cu 700 de paturi.

Institutul de Boli Infectioase, in topul spitalelor acreditate

Institutul de Boli Infectioase \”Matei Bals\” este printre primele patru spitale din Romania care au fost acreditate, a anuntat, cu aceeasi ocazie, presedintele Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, Florin Valentin Petrache, care a felicitat conducerea institutiei pentru aceasta performanta. \”Acreditarea este un pas foarte important in viata unui spital, respectiv a unui institut, care certifica calitatea serviciilor. Institutul National de Boli Infectioase «Prof. Dr. Matei Bals» este prima unitate sanitara de stat din Romania certificata ISO 9001:2000 pentru calitatea serviciilor de asistenta medicala de specialitate, in prezent fiind certificata ISO 9001:2008. De asemenea, laboratoarele au fost acreditate, astfel ca acreditarea de catre Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), institutia responsabila cu definirea si implementarea procesului de acreditare a spitalelor, a venit pe un drum neted\”, a precizat Adrian Streinu-Cercel.

Institutul de Boli Infectioase \”Matei Bals\” este afiliat institutiilor internationale de supraveghere a bolilor infectioase (ECDC, EuroAIDS) si este parte din planul international de masuri privind emergenta si reemergenta bolilor infecto-contagioase (SARS, gripa), in sensul interventiei rapide in caz de situatii speciale, conform Intalnirii G8.

De asemenea, institutul coordoneaza, din partea Ministerului Sanatatii, Programul de gripa – interventie pre-pandemica si are ca prioritate intarirea capacitatii de interventie rapida in caz de atac bio-terorist, a adaugat Streinu-Cercel.

La cea de-a VII-a editie a Zilelor Stiintifice ale Institutului National de Boli Infectioase \”Prof. Dr. Matei Bals\”, cu tema \”Quo Vadis Bolile Infectioase\”, participa peste 1.300 medici primari, specialisti, rezidenti in boli infectioase din centrele universitare din Romania, precum si colegi biologi, chimisti, economisti, informaticieni si asistenti medicali. De asemenea, au fost invitati experti medicali din tarile afiliate Academiei Europene de HIV/SIDA si de Boli Infectioase, precum si experti medicali invitati ai profesorilor universitari specialisti in boli infectioase.

Tema principala a dezbaterilor s-a plasat in jurul rapiditatii raspandirii bolilor cu un asemenea caracter si a preventiei acestui fenomen. Alaturi de colectivul institutului au fost prezente personalitati marcante din domeniul medical, printer care academicianul Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, Florin Valentin Petrache, presedintele Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor si Petru Cornel Domocos, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor  Medicale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.