Drulă: Peste 100% absorbție fonduri europene de întreținere a drumurilor

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, cere suplimentarea fondurilor la rectificarea bugetară din august, cu precizarea că are „peste 100% absorbție din fondurile de întreținere a infrastructurii rutiere, pentru primele 6 luni din 2021”. Premierul Florin Cîțu a anunțat că rectificare bugetară din acest an va fi aprobată de Guvern la mijlocul lunii august.

Iată mesajul postat pe Facebook de ministrul Drulă:

„Peste 100% absorbție din fondurile de întreținere a infrastructurii rutiere pentru primele 6 luni din 2021

Compania de drumuri a folosit 60% din totalul fondurilor alocate pe anul 2021 pentru întreținerea infrastructurii rutiere, doar în primele 6 luni ale anului.

Astfel, din cele 617 milioane alocate de la bugetul de stat, CNAIR a utilizat din ianuarie până în iunie, inclusiv, 373 de milioane, în condițiile unui prim semestru din 2021 extrem de ploios, care a temperat ritmul asfaltărilor.

Pentru că reparațiile vor continua într-un ritm accelerat anul acesta, vom cere suplimentarea de la buget a fondurilor pentru întreținerea infrastructurii.
Direcțiile Regionale de Drumuri și Poduri vor și pot să facă mai mult.

O parte importantă din lucrările de întreținere o constituie covoarele asfaltice. Așadar, CNAIR a folosit 178 de milioane de lei în acest scop, adică 107% din fondurile alocate în prima jumătate a lui 2021 pentru această categorie. Mai bine de 520 de km de drumuri au fost deja asfaltați, din totalul de peste o mie prevăzuți pentru anul acesta.

Întreținerea infrastructurii rutiere este la fel de importantă precum construirea de noi drumuri și autostrăzi. Dacă nu păstrăm în stare bună ce avem, va trebui să plătim asta cu vârf și îndesat pe viitor. Pe scurt, ideea e simplă: întreținem acum ca să nu reabilităm la anul.

Chiar dacă avem, în 2021, cu 10% mai mulți bani față de anul trecut pentru întreținerea drumurilor, necesarul pentru repararea celor peste 9.000 de km cu durata de viață depășită ar fi de 12 miliarde de lei.

De aceea mă voi lupta în continuare să obțin alocări cât mai mari pentru lucrările de întreținere a infrastructurii rutiere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.