Dupa 20 de ani: Legea lustratiei a fost adoptata in Parlament

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, Legea lustratiei – proiect aflat de cinci ani in traseul legislativ -, astfel ca persoanele care au facut parte din structurile de putere ale regimului comunist nu mai pot candida pentru demnitati si nu pot fi numiti in functii publice timp de 5 ani consecutivi de la intrarea in vigoare a legii.

Decizia deputatilor a fost luata prin apel nominal, cu 203 voturi favorabile, 40 impotriva si 12 abtineri. Legea lustratiei a fost adoptata de Senat in aprilie 2006, iar Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Legea lustratiei prevede limitarea temporara a accesului la anumite functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Acestia nu pot candida si nu pot fi numiti pe o perioada de 5 ani consecutivi de la intrarea in vigoare a legii pentru demnitati si functii publice.

Printre persoanele care fac obiectul legii se afla persoanele care au ocupat functii de conducere retribuite de PCR si cele care au fost secretari, prim-secretari sau cei care au exercitat functii de activist in cadrul aparatului de propaganda ori au detinut calitatea de sefi ai unor misiuni diplomatice sau consulare romanesti din strainatate.

In aceeasi categorie, se inscriu si persoanele care au ocupat functiile de comandant, inspector sef sau inspector adjunct in inspectoratele de militie, comandantii din centrele de detentie politica, secretarii de partid.

Acestia nu pot fi alesi sau nu pot fi numiti pe o perioada de 5 ani consecutivi de la intrarea in vigoare a legii pentru demnitati si functii publice, cum ar fi cea de presedinte al tarii, senator, deputat, membru al CSM, consilieri locali si judeteni, consilieri prezidentiali sau de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, membri ai Guvernului, judecatori ai Curtii Constitutionale, Avocat al Poporului, membru in CA sau in conducerea executiva a BNR sau a altor banci de stat sau membru in CA sau AGA ale regiilor nationale, companiilor nationale, presedinte sau vicepresedinte al ICCJ, procurori generali, membri in conducerea ANI.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, persoanele care ocupa functii de demnitate publica trebuie sa depuna la institutia unde lucreaza o declaratie olografa, pe propria raspundere, prin care sa precizeze daca s-ar afla intr-una dintre situatiile prevazute de legea lustratiei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.